Vier Singaporese startups met wereldwijde ambities op XL Day
De samenwerking tussen HighTechXL en het innovatie-ecosysteem van Singapore biedt een podium aan nieuwe initiatieven.
Published on July 11, 2025

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.
Tijdens HighTechXL's XL Day op 27 juni lieten vier ambitieuze startups uit het Singapore-programma van de accelerator zien hoe zij enkele van 's werelds grootste uitdagingen aanpakken, van industriële veiligheid tot cognitieve gezondheid. Hun boodschap was duidelijk: Nederland en Europa zijn rijp voor hun expansie, samenwerking en impact.
Als verdieping van de samenwerking tussen HighTechXL en het innovatie-ecosysteem van Singapore staken vier oprichters de oceaan over om hun oplossingen te delen tijdens XL Day in Eindhoven. Elk van hen bracht niet alleen een veelbelovende technologie mee, maar ook een duidelijke missie: het leven en de industrie op grote schaal verbeteren.
Veiligheid in de zware industrie op basis van visie
“Laten we samen de industrieën versterken door middel van visie”, zei Roderick Xing Wensi van de in Singapore gevestigde startup Ailytics, bij de opening van zijn pitch. Zijn bedrijf maakt gebruik van AI-gestuurde videoanalyse om het aantal ongevallen en dodelijke slachtoffers in arbeidsintensieve sectoren zoals de bouw, logistiek en maritieme sector te verminderen.
Verwijzend naar recente dodelijke ongevallen in de haven van Rotterdam, onderstreepte Xing de urgentie: “We dragen ons kleine steentje bij, stap voor stap, om dit soort ongevallen te verminderen.” De software van de startup maakt verbinding met bestaande CCTV-infrastructuur en geeft realtime waarschuwingen, bijvoorbeeld wanneer werknemers te dicht bij hangende lasten of werkende machines komen.
Met 200 projecten in acht landen heeft Ailytics nu al impact: binnen enkele maanden na implementatie werd een daling van 70% in het aantal incidenten door niet-naleving gemeld. “Wij opereren waar anderen dat niet kunnen, in zware buitenomstandigheden, en we hebben geen extra hardware nodig”, aldus Xing. Het bedrijf is nu op zoek naar lokale partners, integrators of directe klanten in Nederland om zijn bereik uit te breiden.
External Content
This content is from youtube. To protect your privacy, it'ts not loaded until you accept.
Revalidatie toegankelijk en persoonlijk gemaakt
Toen Alfred Eeltink een telefoontje kreeg dat zijn moeder een beroerte had gehad, werd hij zich pijnlijk bewust van de beperkingen van revalidatiediensten. “Ze krijgt maar een half uur behandeling, vier dagen per week”, vertelde hij. Zijn startup WO:EX wil daar verandering in brengen, niet alleen voor zijn moeder, maar voor miljoenen beroertepatiënten over de hele wereld.
WO:EX combineert robotica, augmented en virtual reality en gamification tot een drie-in-één revalidatieoplossing die gericht is op evenwicht, looptraining en coördinatie. In tegenstelling tot omvangrijke ziekenhuisapparatuur is het systeem van WO:EX modulair, betaalbaar en ontworpen voor gebruik thuis.
“In Azië zien we al dat gezinnen het zelf aanschaffen om het herstel thuis te versnellen”, aldus Eeltink. Europese klinieken zoals de Sint Maartenskliniek in Nijmegen zijn lovend over de bruikbaarheid en bouwkwaliteit van het product. WO:EX is nu op zoek naar € 1 miljoen aan investeringen en partnerschappen in Nederland om verder uit te breiden naar de markt voor thuiszorg en revalidatie. Deze stap zou een oplossing kunnen bieden voor het personeelstekort waarmee de Europese gezondheidszorg te kampen heeft.
External Content
This content is from youtube. To protect your privacy, it'ts not loaded until you accept.
Plastic afval krijgt concurrentie
Waar anderen bananenschillen als afval zien, ziet Didi Gan kansen. De oprichter van N&E Innovations heeft een gepatenteerde antimicrobiële verbinding ontwikkeld uit geüpcycled landbouwafval. Het resultaat? ViKang, 's werelds eerste antibacteriële verbinding van voedingskwaliteit die eetbaar is en wordt gebruikt in vershoudfolie en verpakkingen.
“We zetten voedselafval om in een klimaatoplossing”, zegt Gan terwijl ze haar “Orange Wrap” laat zien: een composteerbare, antibacteriële vershoudfolie die de houdbaarheid verlengt en de uitstoot tot 32 keer vermindert in vergelijking met conventionele kunststoffen. Het bedrijf heeft wereldwijd al meer dan 500.000 producten verkocht en breidt de productie uit.
Met toepassingen variërend van medische verpakkingen tot gewasbescherming is de technologie van Gan klaar voor een bredere introductie. “We willen tegen 2030 10.000 ton voedselafval upcyclen”, zegt ze. “En we zijn op zoek naar partners in de detailhandel, distributie en R&D hier in Europa om dat te realiseren.”
External Content
This content is from youtube. To protect your privacy, it'ts not loaded until you accept.
Dementie bestrijden voordat het begint
“Meer dan 200 miljoen mensen in Europa lopen het risico op cognitieve achteruitgang, en de meesten weten dat niet eens”, aldus Mohammed Adnan Azam, oprichter van Gray Matter Solutions. Zijn start-up heeft een digitale, gamified cognitieve test ontwikkeld die vroege tekenen van achteruitgang opspoort en zelfs onderscheid maakt tussen Alzheimer en vasculaire dementie; een cruciale stap voor het op maat maken van interventies.
Op basis van gegevens van meer dan duizend patiënten in Singapore bereikt het algoritme een nauwkeurigheid van 90% bij het identificeren van milde cognitieve stoornissen. “Dat is 90% meer dan nul, want op dit moment worden de meeste mensen pas getest als het te laat is”, aldus Azam. Het bedrijf biedt ook vervolginterventies aan, waaronder gepersonaliseerde digitale therapieën.
Gray Matter is al gelanceerd in Singapore en wil nu zijn succes in Europa herhalen. “We voorzien jaarlijkse cognitieve screenings in de eerstelijnszorg, net als borstkankeronderzoeken”, aldus Azam. Er zijn gesprekken gestart met Nederlandse verzekeraars en klinieken en het team is op zoek naar partners in de gezondheidszorg, verzekeringen en ouderenzorg.
External Content
This content is from youtube. To protect your privacy, it'ts not loaded until you accept.
Gateway to Europe
Voor alle vier de startups was XL Day een soort landingsplaats. De vorig jaar gelanceerde verbinding tussen Singapore en Europa werpt nu zijn vruchten af. Door deeptech-innovatie te combineren met een persoonlijk doel bouwen deze oprichters bedrijven en bruggen. Tussen continenten. Tussen technologieën en impact in de echte wereld. En tussen de problemen van vandaag en de oplossingen van morgen.
Of, zoals Didi Gan het verwoordde terwijl ze met haar antimicrobiële vershoudfolie naar het publiek zwaaide: “Dit is niet zomaar een product. Het is een belofte aan onze kinderen.”