Logo

Verkoop Fox Crypto: Nederlandse cyberveiligheid in Zweedse handen

Invest-NL heeft een prioriteitsaandeel genomen in het bedrijf. Deze stap verzekert dat Nederlandse digitale autonomie behouden blijft.

Published on April 12, 2025

© Fox Crypto

© Fox Crypto

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

Fox Crypto, een belangrijke speler in de cryptografische technologie voor de Nederlandse overheid, is verkocht aan de Zweedse CR Group. In een strategische zet heeft Invest-NL een prioriteitsaandeel genomen om de nationale belangen te waarborgen. Deze stap verzekert dat Nederlandse digitale autonomie behouden blijft, cruciaal in een wereld waar cybersecurity steeds belangrijker wordt. Intrigerend is dat ondanks buitenlandse eigendom, Nederland controle behoudt over cruciale technologie. Dit wordt onderbouwd door de VIFO-wet, die een veiligheidstoets vereist voor bedrijven in strategische sectoren. Terwijl de minister van Defensie benadrukt dat deze transactie nodig was voor de nationale veiligheid, illustreert het ook de centrale rol van Nederland in technologische innovatie. Hoe deze balans tussen autonomie en buitenlandse invloed zich verder ontwikkelt, blijft een onderwerp van groot belang voor de toekomst.

Strategische zet: Invest-NL als prioriteitsaandeelhouder

Na de overname van Fox Crypto door de Zweedse CR Group heeft de Nederlandse overheid onmiddellijk actie ondernomen om haar strategische belangen te beschermen. Invest-NL, op verzoek van het Ministerie van Defensie, heeft een prioriteitsaandeel in het bedrijf verworven. Dit aandeel fungeert als een beschermingsmechanisme om ervoor te zorgen dat Nederlandse technologie en innovatie op het gebied van cryptografie veiliggesteld blijven. Minister Ruben Brekelmans benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer het belang hiervan door te stellen dat de nationale veiligheid en soevereiniteit in tijden van toenemende geopolitieke spanning voorop moeten staan. Deze stap is conform artikel 4.1.e van de machtigingswet van Invest-NL uitgevoerd, wat aangeeft dat in economisch essentiële gevallen een aandelenbelang gerechtvaardigd is.

Brekelmans: "In de huidige geopolitieke context is het van belang dat we onze strategische capaciteiten behouden en waar mogelijk versterken. Voor digitale strategische autonomie op gebied van high assurance technologie is een sterke Nederlandse capaciteit essentieel. Ik zie dit dan ook als belangrijke stappen om de nationale veiligheidsbelangen te borgen."

"Door een prioriteitsaandeel te nemen in het bedrijf, samen met een aantal andere maatregelen en afspraken, zorgen we dat Nederland voorop blijft lopen in cryptografie", zegt Rinke Zonneveld namens InvestNL.

innovationorigins_cyber_crimes_989aabad-afe2-4d5a-afbc-d336c8694c08.webp

Cyberdreigingen nemen toe: Europese startups bieden innovatie in digitale beveiliging

De EU heeft te maken met een aanzienlijke toename van cyberaanvallen, wat zorgen baart.

Nationale crypto strategie en Wet VIFO

De verkoop van Fox Crypto vond plaats binnen het kader van de Nationale Crypto Strategie (NCS), die is opgesteld om de digitale autonomie van Nederland te versterken. Hierbij speelt de Wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet VIFO) een cruciale rol. Deze wet, sinds 2023 van kracht, vereist dat strategische overnames worden beoordeeld op nationale veiligheidsrisico's. Specifiek richt de Wet VIFO zich op technologieën zoals high assurance producten, die kritisch zijn voor digitale weerbaarheid. Dit zorgt ervoor dat de verkoop van Fox Crypto aan de Zweedse CR Group uitvoerig is getoetst, om zeker te stellen dat de technologie die ontwikkeld is voor het beveiligen van staatsgeheimen niet in verkeerde handen valt.

Om het bereik van de Wet VIFO verder te versterken, overweegt de Nederlandse overheid een uitbreiding van de reikwijdte van de wet. Nieuwe technologieën zoals biotechnologie, kunstmatige intelligentie en nanotechnologie worden ook opgenomen in de lijst van sectoren die onder de VIFO-safety toets vallen. Dit is geïnspireerd door de wens om de Nederlandse maatschappij en economie te beschermen tegen ongewenste buitenlandse invloeden en praktijken, zoals cyberoperaties en industriële spionage, die in recente jaren toenemen. Minister Beljaarts van Economische Zaken benadrukt dat deze hervormingen cruciaal zijn voor het behoud van een weerbare en technologisch geavanceerde Nederlandse economie.

innovationorigins_a_hacker_working_on_his_desk_to_crack_some_of_f0765140-2b71-4f8b-a7f6-26597ba1f40c.png

EU-deadline voor cyberbeveiliging dreigt nu lidstaten achterlopen

Alleen België en Kroatië hebben de richtlijn inzake netwerk- en informatiebeveiliging 2 een week na de deadline volledig of gedeeltelijk aangenomen.