Logo

Van zee tot operatiekamer: de hele wereld verbonden

Verslaggever Elcke Vels bezocht de Mobile World Congress (MWC) in Barcelona.

Published on March 7, 2025

MWC

Onze DATA+ expert Elcke Vels duikt in AI, cyber security en innovatie. In haar ‘What if…’ column verkent ze gedurfde scenario’s buiten de status quo.

Zeilschepen op de Noordzee, chirurgen in de operatiekamer — wie deze week over de beursvloer liep van het Mobile World Congress (MWC 2025) zag het meteen. In de toekomst is alles en iedereen met elkaar verbonden; de wereld verandert in één groot digitaal netwerk. Het evenement bracht tienduizenden leiders uit de wereld van connectiviteit, en honderdduizenden bezoekers, samen onder één dak. Ook ik was als verslaggever van IO+ aanwezig. Wat me voornamelijk opviel was de centrale rol van AI.

Geroezemoes, een wirwar van stands, logo’s en felle lichten. Al vanaf vroeg in de ochtend beweegt de mensenmassa zich door de eventhal. Ook ik ging vroeg uit de veren op maandag: mijn eerste beursdag. Eerst maar eens een rondje doen. Na zo’n tien minuten werp ik mijn blik naar links en zie ik een zelfrijdende SUV glanzen onder de spotlights op een podium. Rechts trekt een danseres mijn aandacht—een vrouw die zich sierlijk beweegt op een K-poppodium. Ze wordt omringd door de holografische gedaanten van een virtuele meidengroep. 

Veel tijd om te kijken heb ik niet. Aan de andere kant van de eventhal wacht een Italiaanse ondernemer op me voor een interview—en dat betekent hier minstens een kwartier lopen. Giuseppe Carapellese, ceo van van WuvDay, ontvangt me met koffie en vertelt me hoe hij met zijn app nepnieuws bestrijdt. Zo helpt WuvDay om AI-gegenereerde deepfakebeelden, die zogenaamd uit Oekraïne zouden komen bijvoorbeeld, te herkennen. Het onderwerp van het interview, AI, kwam in bijna al mijn gesprekken met ondernemers terug.

35 miljard apparaten

Wat statistieken op een rij: de economische waarde van mobiele technologieën stijgt van $6,5 miljard in 2024 naar bijna $11 miljard in 2030, met name in sectoren als maakindustrie, horeca en openbaar bestuur. Dat blijkt uit het recent verschenen rapport Mobile Economy 2025. Tegen 2030 moeten wereldwijd maar liefst 35 miljard apparaten verbonden worden aan een netwerk. En dat moet op een veilige, efficiënte, en betaalbare manier gebeuren. Innovatieve oplossingen en toepassingen in de mobiele sector zijn daarbij onmisbaar.

Volgende generatie producten voor consumenten

Een van de hoogtepunten van mijn bezoek is een tour van Huawei. Waar de meeste bedrijven zich beperken tot een bescheiden stand, heeft het telecombedrijf een hele hal voor zichzelf.  Bij de consumentenproducten kijk ik mijn ogen uit. Er ligt een smartphone op tafel. Niet zomaar een: 's werelds eerste commerciële, drievoudig opvouwbare telefoon. Iets verderop zie ik de Watch D2 liggen: volgens Huawei de eerste smartwatch met medische certificering voor ambulante bloeddrukmonitoring. Met zijn CE-certificering voldoet het apparaat aan de hoogste internationale normen voor medische apparaten. 

Op het congres onthulde Huawei het AI Core Network, aangedreven door AI. Dit netwerk kan zichzelf optimaliseren en onderhouden, wat het mogelijk maakt om onder meer AI-agents, apparaten en scenario's naadloos met elkaar te verbinden. De gids die ons rondleidt, toont ons hoe zo’n AI-agent werkt. Op een telefoon selecteert hij een nummer en belt het. Hij vertelt de agent dat hij met pech langs de weg staat en naar een garage moet. De AI-agent belt daarna automatisch een garage in de buurt op.

Een zeilboot op de Noordzee

Het belang van connectiviteit reikt ver voorbij de consumentenmarkt. Ik woon een presentatie bij van Maarten Verhaegh, senior manager sales bij SES, een wereldleider in multi-orbit satellieten en ruimte-innovatie. Ambitie genoeg, zo blijkt; hij schetst de roadmap naar 2030 en legt uit hoe het bedrijf, samen met een consortium, een netwerk wil lanceren dat de gehele Noordzee zal bestrijken. “Zodat je, zelfs als je met een zeilboot de zee oversteekt, altijd verbinding hebt”, zegt hij. Ook kunnen vliegtuigpassagiers in de toekomst dankbaar gebruikmaken van het netwerk.

Als ik aan het einde van de dag rondslenter in een van de vele hallen, stuit ik op nog een veelbelovende innovatie op het water: een hightech boei van Vodafone. Het telecombedrijf installeerde meerdere IoT-apparaten rondom rivieren die de temperatuur, zuurgraad en het vervuilingsniveau kunnen monitoren. Deze data wordt in real-time doorgegeven aan onderzoekers. Zo helpt Vodafone om onder meer de Schotse zalm te beschermen.

Op een netwerkborrel spreek ik met Bram van den Boom, ceo van TechBinder. Het bedrijf richt zich op IoT om schepen efficiënter en duurzamer te maken. “Een schip is in principe een drijvende datafabriek”, legt hij me uit. Nu gaan de signalen van apparaten op schepen vaak nog verloren. “Maar wij verzamelen data, verrijken het met metadata en sturen het naar de cloud.” Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld emissierapportages opstellen en inzicht krijgen in het onderhoud van een schip. En: “We dragen bij aan het bouwen van nieuwe schepen, omdat je met onze data veel meer inzicht krijgt in wat goed werkt, en wat juist anders moet.” Vorig jaar verdrievoudigde het bedrijf, vertelt de ceo. “We hebben vacatures openstaan en gaan dit jaar flink gas geven.” 

Hologrammen voor de gezondheidszorg

Ook in de gezondheidszorg spelen digitale verbindingen een steeds grotere rol. Ik stuit op een hyperrealistisch hologram van het Nederlandse Holoconnects. Ik maak een praatje met een hologram van een medewerker die zich op dat moment in Culemborg bevindt. Hij is ver weg, al lijkt het echt alsof hij voor me zit. 

Holoconnects tilt onder meer de gezondheidssector naar een hoger niveau, leggen de medewerkers van het bedrijf me uit. Artsen kunnen wereldwijd met de hologramtechnologie deelnemen aan patiëntonderzoeken en operaties, waardoor samenwerking op afstand eenvoudiger en efficiënter wordt. Ook kunnen patiënten interacteren met een AI-assistent op een Holobox, die bijvoorbeeld kan helpen met medicijnen bestellen. 

Auto’s steeds veiliger door digitale verbindingen

De auto-industrie verandert razendsnel door innovaties in software, connectiviteit en AI. Mijn oog valt op een grote USV, uitgerust met Harman Automotive’s Ready Aware – een real-time waarschuwingssysteem. Deze technologie helpt bestuurders om gevaarlijke situaties, zoals op kruispunten, sneller te herkennen en beter te reageren.

Iets verderop in dezelfde hal trekt een andere vierwieler mijn aandacht. Het is een zelfrijdend minibusje dat beschikt over de software van TIER IV. Deze Japanse startup ontwikkelde Autoware: 's werelds eerste open-source software voor autonome voertuigen. De software biedt alle noodzakelijke functies voor volledig autonoom rijden, van lokalisatie en objectdetectie tot routeplanning en besturing, en wordt door meer dan 200 organisaties, zoals autofabrikanten, gebruikt.

TIER IV

Een hoofd vol indrukken

Met een hoofd vol indrukken verlaat ik de beursvloer. Slechts een fractie van de tienduizenden exposanten heb ik kunnen zien, laat staan spreken. Maar ik ben geïnspireerd geraakt door de gesprekken met tientallen ondernemers, de demonstraties van de nieuwste technologieën en de bezoeken van de Spaanse koning en minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts aan het congres. 

Na MWC besef ik me één ding heel duidelijk: vrijwel elke sector digitaliseert in sneltreinvaart. Hoe de wereld er over honderd jaar uitziet? Ik kan me er niets bij voorstellen. Maar in Barcelona kreeg ik in ieder geval een inkijkje in de komende jaren.