Update cyberaanval TU/e: herstel netwerk en systemen verloopt volgens plan
De werkzaamheden om het netwerk en de systemen van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) die getroffen zijn door een cyberaanval te herstellen, verlopen volgens plan, aldus de universiteit.
Published on January 16, 2025
De werkzaamheden om het internetnetwerk en de systemen van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) te herstellen verlopen volgens plan, meldt de universiteit in een update. Zoals eerder aangekondigd worden de colleges maandag hervat en worden de roosters voor de drie komende onderwijsweken morgen (vrijdag) middag gepubliceerd.
Afgelopen zondag haalde de universiteit haar gehele digitale netwerk offline na een cyberaanval die alle digitale infrastructuur van de TU/e ontoegankelijk maakte. Als gevolg hiervan annuleerde de universiteit de lessen voor de huidige week, waardoor de hele academische kalender een week opschoof.
Patrick Groothuis, vicevoorzitter van de TU/e: “We zijn ons ervan bewust dat veel studenten zorgen hebben over de gevolgen van de aanpassingen. Onze focus ligt nu vooral op het herstarten en herplannen van het onderwijs, maar we zoeken tegelijk al uit welke gevolgen er zijn en hoe we studenten kunnen helpen. We zijn hierover in contact met de UR-commissie Onderwijs, de Federatie Studieverenigingen (FSE) en de koepels van de studentenverenigingen. Het studentenbelang staat voor ons zo veel mogelijk voorop en we doen ons uiterste best om voor zoveel mogelijk zorgpunten oplossingen te vinden. Zo gaan we in kwartiel 3 rekening houden met de studeerbaarheid, vanwege het feit dat het kwartiel één week korter is. En ook naar andere zorgen van studenten gaan we goed kijken. We komen hier op terug zodra we dat kunnen.”
Onderhandelen met een hacker: hoe doe je dat eigenlijk?
In de serie Cracked by Jordens kijken we naar de cyberveiligheid van consumenten en bedrijven in Nederland. Vandaag: de aanval op de TU/e, en hoe cybersecurity-experts vaak handelen tijdens zo’n aanval.
Cyberaanvallen treffen ook andere instellingen
Inmiddels zijn door een omvangrijke DDoS (distributed denial-of-service) aanval ook de systemen van netwerkorganisatie SURF getroffen. Ook Universiteit Maastricht, Fontys en Zuyd Hogeschool zijn getroffen door een nieuwe DDoS-aanval op hun gezamenlijke netwerk, omdat zij via SURF een gezamenlijk netwerk delen. De onderwijsinstellingen hebben crisisteams gevormd.
Na deze aanval hadden de instellingen trage of helemaal geen toegang tot het internet. In een update liet het bedrijf weten dat de aanval “kort na 14.00 uur is gestopt en het netwerk weer stabiel lijkt te zijn.” Internetverbindingen en toegang tot het netwerk van SURF voor de betrokken academische instellingen zijn weer beschikbaar. Volgens SURF “zal de combinatie van maatregelen die we samen met onze partners hebben genomen de impact van een nieuwe aanval beperken. Helaas kunnen we dit niet garanderen.”