TU Delft internationale raadgever op het gebied van AI in de zorg
Het Delftse onderzoekscentrum is nu officieel een samenwerkingspartner van het WHO voor Ethics and Governance of AI in Healthcare.
Published on March 8, 2025
.jpg&w=3840&q=75)
© TU Delft
Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Het TU Delft Digital Ethics Centre gaat de World Health Organization (WHO) adviseren op het gebied van ethische aspecten en wet- en regelgeving rondom AI in de zorg. Afgelopen week kreeg het Delftse onderzoekscentrum een accreditatie waardoor het nu officieel een samenwerkingspartner van het WHO is op het gebied van Ethics and Governance of AI in Healthcare.
De gezondheidszorg staat wereldwijd onder druk, en de inzet van AI in de zorg biedt kansen. Maar de integratie en implementatie van AI in de zorg gaat niet zonder slag of stoot. Sterker nog: slechts twee procent van alle AI-innovaties wordt ook echt gebruikt, blijkt uit onderzoek. Innovaties sluiten vaak niet goed aan op de praktijk, zorgpersoneel omarmt ze niet, er ontstaan ethische dilemma’s of AI bevat nog biases die discriminatie kunnen veroorzaken.
Ethische principes
Bij het gebruik van AI in de zorg is het uiterst belangrijk om zowel ethische principes als zorgnormen en -waarden te handhaven. Hiervoor zijn internationale richtlijnen opgesteld, maar deze moeten nog vertaald worden naar de praktijk. Daar gaat het TU Delft Digital Ethics Centre nu bij helpen.
"AI heeft de transformerende kracht om de gezondheidszorg een nieuwe vorm te geven en mensen in staat te stellen hun eigen gezondheid te bewaken", zegt Alain Labrique, Director Department of Digital Health and Innovation bij de World Health Organization (WHO). "Het technische en academische partnerschap met het Digital Ethics Centre van de TU Delft is cruciaal om ervoor te zorgen dat de voordelen van AI iedereen wereldwijd bereiken via ethisch bestuur, rechtvaardige toegang en gezamenlijke actie."
.jpg&w=3840&q=90)
© TU Delft
Michel van Genderen, internist-intensivist en universitair docent bij het Erasmus MC, vult aan: "AI kan de zorg alleen verbeteren als we een goed ethisch fundament hebben. Dat moeten we op orde hebben. Dankzij de bijzondere samenwerking tussen het WHO, TU Delft en Erasmus MC, en ook softwarebedrijf SAS, kunnen we AI verantwoord en transparant toepassen in de kliniek. Een voorbeeld is een lopend project binnen het Erasmus MC: waarbij AI helpt bepalen wanneer een patiënt veilig ontslagen kan worden na grote oncologische chirurgie. Als we voldoen aan alle randvoorwaarden dan kan zo’n AI model niet alleen zorgen voor een veiliger ontslag van patiënten, maar ook dat ze gemiddeld vier dagen eerder naar huis kunnen en er sprake is van een halvering van heropnames."
AI Ethieklab
Het TU Delft Digital Ethics Centre werkt samen met het Erasmus MC en softwarebedrijf SAS in het AI-ethieklab (REAiHL). Pilots die bedacht worden in Delft, kunnen in de praktijk worden getest. Stefan Buijsman, universitair hoofddocent Responsible AI TU Delft: "Het is belangrijk dat we kunnen zien of wat wij bedenken, ook werkt in de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis. Wij kunnen de ethische kaders uitwerken en technologische oplossingen bedenken die erbij passen, in Erasmus MC kunnen ze die valideren en behoeftes uit de praktijk identificeren." Het AI-ethieklab is ontstaan op initiatief van internist-intensivist Michel van Genderen. Het doel is een generalistisch framework ontwikkelen voor hoe AI ziekenhuis-breed veilig en ethisch toegepast kan worden.