Toevallige ontdekking leidt tot revolutionaire energieoplossing. Hoe staat het met Air-gen technologie?
De ontdekking van de Air-gen technologie was een toevalligheid die leidde tot een wetenschappelijke doorbraak. Hoe staat het er ruim een jaar na de ontdekking voor?
Published on January 15, 2025
Als hoofdredacteur is Aafke eindverantwoordelijk voor de inhoud van ons platform, maar kruipt ook zelf graag in de pen. Ook neemt ze de inhoudelijke van onze events voor haar rekening. Vindt niets leuker dan ingewikkelde dingen op een toegankelijke manier uitleggen en vertelt graag het verhaal van de mensen achter de technologie.
Wetenschappers van de Universiteit van Massachusetts, Amherst, ontdekten per abuis de Air-gen-technologie tijdens een experiment met een luchtvochtigheidssensor. Tijdens hun poging om een luchtvochtigheidssensor te bouwen, koppelden ze het apparaat los van het stopcontact wat resulteerde in de toevallige creatie van de “Air-gen” technologie.
Het apparaat was verre van een mislukking en begon een continue elektrische stroom te produceren uit de vochtigheid in de lucht, wat leidde tot een baanbrekende doorbraak op het gebied van energieopwekking. Deze onvoorziene ontdekking markeerde het begin van een nieuw hoofdstuk in hernieuwbare energie: waterkracht.Deze technologie maakt gebruik van eiwit nanodraden van de bacterie Geobacter om elektriciteit uit luchtvochtigheid te genereren. Het apparaat, dat zonder zonlicht of wind functioneert, creëert een ladingverschil wanneer waterdamp nanoporiën van minder dan 100 nanometer raakt. Dit resulteert in een continue elektrische output.
Onderzoekers zien veelbelovende toepassingen, variërend van het aandrijven van kleine elektronica tot grootschalige inzet in huizen en industriële omgevingen. De technologie biedt een duurzame energieoplossing met het potentieel om de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen te verminderen. De ontdekking is ruim een jaar geleden: hoe staat het er nu voor?
Europese projecten tonen potentie
De bredere implicaties van de Air-gen technologie zijn enorm. In tegenstelling tot zonne- en windenergie kunnen hygroelektrische generatoren dag en nacht werken, binnen en buiten, waardoor de potentiële toepassingen van deze technologie worden uitgebreid. Het team van het CATCHER-project, gefinancierd door de Europese Unie, schat dat door 20.000 van hun apparaten op elkaar te stapelen, ze 10 kilowattuur stroom per dag kunnen opwekken, gelijk aan het gemiddelde verbruik van een Brits huishouden.
Met verdere ontwikkeling en optimalisatie zou de Air-gen technologie een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan duurzame energieproductie, en ons kunnen helpen bij de overgang van fossiele brandstoffen naar een schonere, groenere toekomst.
Blauwe energie: er is een oceaan aan mogelijkheden voor mariene energie
De oceaan is de grootste onaangeboorde hernieuwbare energiebron op aarde. Het energiepotentieel van golven en getijden kan honderden gigawatts aan schone energie leveren.
Technische werking en materialen
De technologie maakt gebruik van verschillende hygroscopische materialen, waaronder grafeenoxide en eiwit nanodraden van de bacterie Geobacter zwavelreducens. Deze materialen kunnen watermoleculen uit de omgeving absorberen, wat een potentiaalverschil creëert. Het Air-gen apparaat genereert elektriciteit door deze nanodraden te verbinden met kleine elektroden.
Hygroelektriciteit is de opwekking van elektriciteit uit luchtvochtigheid. Het is een soort statische elektriciteit die zich vormt op waterdruppels en kan worden overgedragen van druppels naar kleine stofdeeltjes. Recente wetenschappelijke ontdekkingen onderzoeken deze technologie, waarbij lucht mogelijk een bron van schone energie wordt.
Toekomstperspectief
Onderzoekers zijn optimistisch dat massaproductie de kosten van hygroelektriciteit kan verlagen tot een niveau dat concurrerend is met zonne- en windenergie. De technologie biedt unieke voordelen omdat deze 24/7 kan functioneren, onafhankelijk van weersomstandigheden. Mogelijke toepassingen variëren van draagbare gadgets tot gebouwen die hun eigen elektriciteit genereren.