Logo

Toenemende dreiging drinkwatertekort in Nederland

Nederland staat voor een watercrisis, aldus de Algemene Rekenkamer.

Published on May 14, 2025

drinking water

© Pexels

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

Nederland worstelt met drinkwaterschaarste. En dit probleem wordt erger door onvoldoende vooruitgang op het gebied van waterbesparing, concludeert de Algemene Rekenkamer in een vandaag gepubliceerd rapport. De doelstelling was om het waterverbruik van huishoudens terug te brengen tot 100 liter per persoon per dag. Ook bedrijven moesten het waterverbruik flink verminderen. Nu zet de rekenkamer vraagtekens bij de doeltreffendheid van deze plannen. Factoren die hieraan bijdragen zijn onder andere het toegenomen waterverbruik door bedrijven.

In de afgelopen jaren zag Nederland de vraag naar water toenemen, waardoor de watervoorraden onder druk kwamen te staan. De tekorten zijn alarmerend in provincies als Gelderland, Overijssel, West-Holland en Groningen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voorspeld dat er in 2030 102 miljoen kubieke meter drinkwater extra nodig zal zijn, vergeleken met het niveau in 2020.

Moeilijk haalbare doelen

De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelen gesteld om het waterverbruik terug te dringen. Het doel is een vermindering van 119 liter per huishouden, naar 100 liter per persoon per dag in 2035. Ook streeft zij naar een daling van 20% in het waterverbruik van bedrijven ten opzichte van de niveaus tussen 2016 en 2019. Deze doelstellingen botsen met de stijgende behoefte aan water, waardoor de Algemene Rekenkamer twijfelt aan de haalbaarheid van de doelstellingen van het kabinet.

Onderzoekers zetten bovendien vraagtekens bij het effect van de nationale bewustwordingscampagnes, bedoeld om 'waterbewustzijn' onder de bevolking te creëren. Bovendien maakt een traag tempo bij het invoeren van technische oplossingen, zoals verplichte regenwater- of grijswatersystemen in nieuwe gebouwen, deze moeilijkheden nog groter.

Om de crisis aan te pakken, neemt het Ministerie van Infrastructuur en Waterbeheer belangrijke initiatieven, waaronder de introductie van een Nationaal Actieplan voor Drinkwaterbesparing in juni 2024 en een Actieprogramma voor de Beschikbaarheid van Drinkwaterbronnen van 2023 tot 2030. Deze moeten de middelen voor drinkwaterbedrijven stapsgewijs verhogen en het beleid aanpassen om op lange termijn aan de vraag te kunnen voldoen.

d8d2d19-afvalwater-hergebruik.jpg

Antwerpen zet in op circulair watergebruik: haven wordt proeftuin voor duurzame innovatie

Met het CHERISH₂O-project onderzoeken chemiebedrijven hoe ze water kunnen hergebruiken, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de portemonnee.

Innovatieve oplossingen van Nederlandse bedrijven

Innovatieve oplossingen kunnen een uitkomst bieden. Hydraloop, een waterrecyclingsysteem, kan huishoudelijk watergebruik met 45% te verminderen door grijs water te hergebruiken voor niet-drinkbare toepassingen zoals toiletspoeling en tuinieren. De toepassing van dergelijke technologieën vereist echter een verschuiving in de publieke kijk op watergebruik. Op dezelfde manier biedt Ferr-Tech's Ferraat(VI)-technologie een effectieve manier om industrieel afvalwater te behandelen.

De industrie kan ook profiteren van het gebruik van moderne AI-technologieën, zoals die ontwikkeld door HULO, die helpen bij real-time waterbeheer.

Waterbesparende gewoonten, en een beter bewustzijn, kunnen samen een groot verschil maken.

water

Drie NL innovators die de toekomst van watertechnologie vormgeven

Op Internationale Waterdag zetten we drie Nederlandse watertechnologiebedrijven in de schijnwerpers die je moet kennen.