Logo

Tech verandert levens: 3 veelbelovende zorginnovaties

Het is Wereld Gezondheidsdag. We hebben drie veelbelovende tech-innovaties op een rijtje gezet.

Published on April 7, 2025

Apple

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vandaag is het Wereld Gezondheidsdag—een moment om stil te staan bij onze (volks)gezondheid. We zien dat technologie een steeds grotere rol speelt in het verbeteren van ons welzijn. We hebben drie veelbelovende tech-innovaties op een rijtje gezet.

AI onmisbaar geworden in de gezondheidszorg

AI: we kunnen er niet meer omheen. We zien het terugkomen op alle vlakken in ons leven. Ook de gezondheidszorg kan niet meer zonder.

Neem het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Het kinderziekenhuis werkt samen met Google aan de ontwikkeling van 'Capricorn', een AI-tool die veelbelovende vooruitzichten biedt voor de behandeling van leukemie bij kinderen. Deze technologie maakt het mogelijk om gepersonaliseerde behandelopties in enkele ogenblikken aan te bieden, een taak die voorheen dagen zou duren. Het systeem analyseert medische gegevens samen met geanonimiseerde patiëntinformatie. Deze AI speelt ook al een cruciale rol in andere facetten van kinderoncologie en heeft reeds geleid tot een aanzienlijke verkorting van de diagnosetijd voor hersentumoren.

Maxima Center

Máxima Centrum werkt samen met Google aan AI-tool voor leukemie

Het Utrechtse ziekenhuis werkt samen met Google aan Capricorn, een AI-tool om de behandeling van leukemie bij kinderen te verbeteren.

Naast de behandelingsopties in de oncologie speelt AI een belangrijke rol in preventieve gezondheidszorg. TU Delft toonde onlangs aan dat AI-gebaseerde eHealth-toepassingen, zoals een AI-coach voor het stoppen met roken, effectief zijn in gedragsverandering. Deze AI-coaches kunnen zich aanpassen aan de persoonlijke situatie van de gebruiker.

De impact van virtual reality op mentale gezondheid

Ook virtual reality (VR) biedt veelbelovende oplossingen. We horen steeds vaker dat VR wordt ingezet om de mentale gezondheid van mensen te verbeteren. Het Groningse bedrijf VRelax bijvoorbeeld, gebruikt VR om werknemers te beschermen tegen burn-out door hen toegang te geven tot rustgevende virtuele omgevingen. Gebruikers kunnen tijdens de werkdag een virtuele wandeling maken in de Alpen of ontspannen op het strand, wat resulteert in een stressreductie van meer dan 40 procent binnen tien tot vijftien minuten.

Levensechte, prikkelarme VR-omgeving beschermt werknemers tegen een burn-out
IO

Levensechte, prikkelarme VR-omgeving beschermt werknemers tegen een burn-out

In je werkpauze een wandeling maken in de Alpen of relaxen op het strand? Met de levensechte VR-therapie van het Groningse VRelax is het mogelijk.

Geavanceerde implantaten

Ook worden implantaten steeds beter en complexer. Ze kunnen van pas komen bij steeds meer ziekten en aandoeningen. In Rotterdam heeft de eerste patiënt in Nederland onlangs een migraine-implantaat ontvangen als onderdeel van een klinische studie, een primeur die nieuwe hoop biedt aan patiënten met chronische migraine. Het implantaat, ontwikkelt door Salvia BioElectronics, geeft zachte elektrische pulsjes af aan de zenuwen, wat de intensiteit en frequentie van hoofdpijnaanvallen vermindert.

Headache

Eerste patiënt in Nederland krijgt migraine-implantaat

Voor het eerst in Nederland heeft een patiënt een implantaat voor chronische migraine.

Wat ook veelbelovend is: het implantaat van ONWARD Medical, voor mensen met een dwarslaesie. Het gaat om het zogeheten ARC-IM systeem. De implantaten, die functioneren door stimulatie van het ruggenmerg, beschikken over veelzijdige toepassingen variërend van verlaging van spasticiteit tot verbetering van seksuele functie en blaascontrole.