Logo

Reju bouwt centrum voor textielrecycling in NL

De eerste Nederlandse hub voor textielrecycling zal textiel omzetten in duurzame materialen.

Published on May 20, 2025

Reju

© Reju

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Het Franse bedrijf Reju kondigde de oprichting aan van zijn eerste textielrecyclingcentrum op industriële schaal, Regeneration Hub One. Het centrum komt op het Chemelot Industrial Park in Nederland. De nieuwe hub heeft als doel 50.000 ton gerecycled materiaal te produceren met een 50% lagere CO2-voetafdruk dan nieuw polyester.

Reju is een innovatief bedrijf dat zich inzet voor een revolutie in de textielindustrie door middel van duurzame praktijken. Het bedrijf is gespecialiseerd in textiel-naar-textiel recycling, wat ervoor zorgt dat materialen uit afgedankt textiel worden geregenereerd tot nieuwe stoffen. Daardoor neemt de behoefte aan nieuwe grondstoffen af. Deze aanpak speelt een cruciale rol in het verminderen van de milieu-impact van textielafval, dat in heel Europa een urgent probleem is.

Recycling van textiel op schaal

De bouw van Regeneration Hub One markeert een belangrijke uitbreiding voor Reju. Deze volgt op de opening van Regeneration Hub Zero in Frankfurt, Duitsland, in 2024.

De nieuwe faciliteit is ontworpen om jaarlijks 300 miljoen textielartikelen te verwerken tot 50.000 ton rBHET. Dit wordt dan weer omgezet in gerecycled Reju PET. In tegenstelling tot de traditionele polyesterproductie resulteert het Reju-proces in 50% lagere koolstofemissies, wat bijdraagt aan een schonere, duurzamere toeleveringsketen.

innovationorigins_a_huge_mountain_of_textile_waste_from_all_ove_f0ccaf7a-6eb8-4893-bcd6-a64262b774cc.png

Europa's dreigende uitdaging van textielafval: dringende actie nodig

Europa recyclet slechts 12% van het textielafval dat het produceert, zo blijkt uit een nieuw rapport van het Europees Milieuagentschap.

Het ecosysteem van Chemelot

Reju's beslissing om de fabriek in Nederland te vestigen werd ondersteund door verschillende instanties, waaronder het Netherlands Foreign Investment Agency en het Invest in Holland netwerk.

“Op Chemelot zijn we toegewijd aan het stimuleren van duurzame innovatie in verschillende industrieën,” zei Koos van Haasteren, CEO van Chemelot. “Reju's Regeneration Hub One sluit aan bij onze missie om de overgang naar een circulaire economie te stimuleren. Door hun geavanceerde textielrecyclingtechnologie te integreren in ons ecosysteem, kunnen we de vermindering van textielafval helpen versnellen en nieuwe maatstaven stellen voor duurzaamheid in de materialensector.”

Minister van Klimaatbeleid en Groene Groei Sophie Hermans zei: “Met het besluit van Reju om haar innovatieve recyclingfabriek op Chemelot te vestigen, realiseert Nederland een primeur: de eerste grootschalige recyclingfabriek van het land, waar afgedankt textiel wordt omgezet in grondstof voor nieuw en nog beter textiel. Dit is het soort nieuwe industrie waar we naar streven - duurzaam, circulair en toekomstgericht. Het draagt bij aan groene groei en versterkt onze positie in de circulaire chemie. Ondanks de uitdagingen in de sector blijft Nederland aantrekkelijk voor groene industriële investeringen. Met deze nieuwe fabriek bouwen we actief aan de industrie van morgen en ik ben er trots op dat Reju voor Nederland heeft gekozen.”

innovationorigins_a_huge_mountain_of_textile_waste_from_all_ove_f0ccaf7a-6eb8-4893-bcd6-a64262b774cc.png

Dit bedrijf recyclet textiel - en heeft net €70 miljoen opgehaald

In de GREEN+ spotlight belichten we een belangrijke ontwikkeling in de groene transitie. Deze keer: een opkomende technologie in textielrecycling.