Rapport: Betere keuzes nodig voor groei NL chipindustrie
Nederland moet betere keuzes maken om haar toppositie in de chipindustrie te behouden.
Published on April 3, 2025

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
De groei van de Nederlandse chipindustrie staat onder druk. We hebben te maken met congestie op het stroomnet, aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en stikstofproblematiek. Wel kan Nederland dingen doen om koploper te blijven. Er is behoefte aan focus op een aantal specifieke technologiegebieden, zo blijkt uit het rapport dat Invest-NL vandaag presenteert tijdens het TNO Semicon Event in Eindhoven.
Het rapport bespreekt in detail de staat van de semiconductorindustrie en de voortgang van Project Beethoven. Met dit project wil de Nederlandse overheid chipbedrijven behouden, en vooral ook ASML. Als Nederland koploper wil blijven in de semicon-sector, is volgens het rapport focus nodig op drie technologiegebieden: heterogene integratie, metrologie & inspectie, en nieuwe IC-architecturen met chiplets.
.jpg&w=3840&q=90)
Jeroen Dijsselbloem, Serpil Tascioglu, Rinke Zonneveld en Tjark Tjin-A-Tsoi tijdens een panelgesprek © TNO
Deze laatste zijn gespecialiseerde mini-chips die samen één slimme, krachtige chip vormen. Chiplets bieden niet alleen kansen om ontwerpkosten voor startups drastisch te verlagen, maar maken het ook mogelijk om de kapitaalintensieve productie van chips efficiënter en schaalbaarder te organiseren. Dit vergroot de financierbaarheid van nieuwe bedrijvigheid en versterkt het verdienvermogen van Nederland binnen Europa. Investeringen vanuit bijvoorbeeld grotere Europese fondsen zijn nodig om de opschalingsfase van semicon deep tech startups te ondersteunen.
Met deze focus zou Nederland moeten voortbouwen op de kracht van de grote bedrijven die we nu hebben, zoals ASML, NXP, Besi en ASM. Daarnaast moeten we goed kijken waar op dit moment de meest veelbelovende start-ups ontstaan.
Investeren en samenwerken
Door te investeren in veelbelovende bedrijven en samen te werken met publieke en private partijen, helpt Invest-NL deep tech innovaties van de grond te krijgen. Naast investeringen is samenwerking essentieel. Twee weken geleden kondigden TNO, Techleap en Invest-NL een alliantie aan om technologieontwikkeling, ondernemerschap en opschaling te stimuleren.
De wereldwijde afhankelijkheid van enkele spelers in de halfgeleiderindustrie benadrukt het belang van een sterke Europese en Nederlandse chipindustrie. Nederland heeft hierin een stevige positie met wereldspelers als ASML.
Tjark Tjin-A-Tsoi (TNO): "Europa heeft Nederland nodig om zijn leiderschap in de wereldwijde halfgeleiderindustrie te behouden. De ambities van vandaag wekken een gevoel van urgentie en inspiratie voor de coalitie die we onlangs hebben aangekondigd met Invest-NL, Techleap en TNO. Door samen te werken, willen we de toekomst van de Nederlandse hightech stimuleren - van startups tot unicorns - en een blijvende impact maken."

Na project Beethoven is er nu project Chopin: ook Gelderland wil miljoenen voor chipindustrie
Nu Den Haag heeft aangekondigd aanzienlijke bedragen te ivnesteren in de Brabantse chipsector, wil ook Gelderland geld zien.