Logo

Directeur RAI Automotive: ‘Tijd voor testen autonoom rijden’

In de serie De mensen van Holland High Tech leer je de mensen van Holland High Tech (de topsector High Tech Systemen en Materialen) kennen.

Published on April 24, 2025

Thumbnail Pim Grol

Onze DATA+ expert Elcke Vels duikt in AI, cyber security en innovatie. In haar ‘What if…’ column verkent ze gedurfde scenario’s buiten de status quo.

Kwantum, duurzame mobiliteit. Hightech speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Vandaag interviewen we Pim Grol. Hij is de directeur van RAI Automotive Industry NL, de organisatie die de belangen van de Nederlandse automotive behartigt. Ook is hij programmaraadslid van het innovatiedomein Duurzame Mobiliteit bij Holland High Tech. Volgens Grol wordt het hoog tijd dat we in Nederland testtrajecten creëren voor autonoom vervoer.

Holland High Tech

Dit verhaal is een samenwerking met Holland High Tech: de topsector hightech systemen en materialen. In dit ecosysteem werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan baanbrekende innovaties. Teams van experts ontwikkelen binnen de organisatie in 10 innovatiedomeinen (sleutel)technologieën die structurele oplossingen bieden voor de grote uitdagingen waar we nu voor staan. De hightechsector speelt een cruciale rol in de urgente transities die hiervoor nodig zijn: de energietransitie, het ontwikkelen van een circulaire economie, onze veiligheid en autonomie en het verder ontwikkelen van digitalisering (inclusief smart industry) en sleuteltechnologieën.

Hoe zou jij jezelf omschrijven in één woord?

“Als ik er één moet kiezen, dan ga ik voor verbinder. Ook in mijn werkleven komt die verbindende rol sterk naar voren. In het dagelijks leven heb ik te maken met uiteenlopende belangen binnen de automotive-industrie — van chipontwikkelaars zoals NXP tot truckbouwers zoals DAF. Iedereen heeft zijn eigen perspectief en belangen.  Als verbinder zorg ik ervoor dat iedereen gehoord wordt.”

Kun je ons ook iets vertellen over jouw rol als programmaraadslid van het innovatiedomein Duurzame Mobiliteit?

“Als programmaraadslid houd ik me niet alleen bezig met de automotive, maar ook met de lucht- en ruimtevaartsector. Wat ik daar zo mooi aan vind, is dat we veel van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken. De kennis die de lucht- en ruimtevaartsector heeft, bijvoorbeeld over lichte en duurzame materialen, kunnen wij weer toepassen in de automotive sector.”

Welke spannende dingen staan er te gebeuren in de automotive sector?

“Er worden momenteel grote stappen gezet op het gebied van materialen. Waar vroeger voornamelijk werd gewerkt met plaatstaal, zagen we later de opkomst van aluminium. Inmiddels heeft ook carbon zijn intrede gedaan, dat niet alleen extreem sterk is, maar ook veel lichter en daarmee efficiënter en duurzamer dan staal of aluminium.

Ook wordt er veel progressie geboekt op het gebied van autonoom vervoer. Steeds meer mensen kunnen er al gebruik van maken in hun auto. Al gaat het nog zeker een aantal jaren duren voor we echt zover zijn dat voertuigen autonoom de openbare weg op kunnen. Het wordt tijd dat we in Nederland testtrajecten creëren. We kunnen niet alles blijven doen op afgesloten terreinen of in simulaties. Landen om ons heen, zoals Duitsland en Frankrijk, zetten daar al stappen in. Die landen hebben al trajecten op de openbare weg — natuurlijk wel met strenge voorwaarden. Als branchevereniging zijn we continu in gesprek met de overheid.

Er worden ook al concrete plannen gemaakt. In het Action Plan van de Europese Commissie bijvoorbeeld, zie je dat er veel geld voor wordt vrijgemaakt.”

Waar zijn we in Nederland goed in als het gaat om automotive?

“Eén op de drie grote trucks in Europa wordt in Nederland geproduceerd. Die sector is dus van grote waarde voor onze industrie. Ook levert Nederland een grote bijdrage als het gaat om de elektrificatie van trucks.”

Voor welke uitdagingen staan we wat betreft elektrische trucks?

“Fabrikanten als DAF kunnen mooie elektrische trucks bouwen, maar de aantallen zijn nog beperkt: van de tienduizenden die we in 2035 nodig hebben in Europa, rijden er nu nog geen 1500 rond. Betrokken partijen lopen tegen uitdagingen aan. Logistieke bedrijven willen omschakelen, maar stuiten op infrastructuurproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een overvol stroomnet. Toch is het belangrijk dat er meer snellaadpleinen langs belangrijke transportcorridors komen, zoals de A2. Het is van cruciaal belang dat overheden hier in meegaan.”

Heb je nog een boodschap aan de lezer?

"Ik wil graag aandacht vragen voor de nieuwe generatie. In het specifiek de belangrijke rol die start-ups spelen in de sector. Er staan veel nieuwe dingen te gebeuren in de automotive. Samen kunnen we heel veel bereiken."

External Content

This content is from youtube. To protect your privacy, it'ts not loaded until you accept.

Beluister de podcast hier op Spotify.

Peter Stolk

Peter Stolk: ‘Innovatie is geen one-man show’

In de serie De mensen van Holland High Tech leer je de mensen van Holland High Tech (de topsector High Tech Systemen en Materialen) kennen.