Primeur van Nederlandse bodem: emulgator uit brouwgraan
De grootste reststroom van bierbrouwers, brouwgraan, krijgt een bestemming in voeding.
Published on June 10, 2025

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Brouwgraan vormt ongeveer 85% van de bijproducten uit het bierbrouwen – miljoenen tonnen vezel- en eiwitrijk biomassa die doorgaans als diervoeder dienen of worden weggegooid. Het Nederlandse MaGie Creations heeft een proces ontwikkeld waarmee dit onderbenutte materiaal wordt omgezet in een emulgator die clean-label, effectief en schaalbaar is.
Met deze lancering krijgen voedselproducenten een krachtig alternatief voor synthetische en ultrabewerkte emulgatoren – een alternatief dat aansluit bij de groeiende consumentenvraag naar natuurlijke ingrediënten van duurzame herkomst.
Bakkerijproducten tot vleesvervangers
PowerBond, zoals de emulgator heet, werkt in een breed scala aan voedingsmiddelen – van bakkerijproducten tot vlees en vleesvervangers – en vormt daarmee een realistisch, prijsconcurrerend alternatief voor veel bestaande additieven.
Wereldwijde voedselvraagstukken
Door een belangrijk bijproduct van de bierindustrie te transformeren tot waardevol ingrediënt, tackelt MaGie Creations drie van de grootste wereldwijde voedselvraagstukken tegelijk: hoe we een groeiende wereldbevolking duurzamer kunnen voeden, hoe we afstand kunnen nemen van ultrabewerkt voedsel, en hoe we waarde kunnen creëren uit onderbenutte reststromen.
'Minimale verwerking van de grondstof'
Ellen van der Starre, productontwikkelingsleider bij MaGie: “Door brouwgraan grondig te onderzoeken, ontdekten we de functionele eigenschappen die van nature aanwezig zijn in deze waardevolle biomassa – wat ons in staat stelde PowerBond te creëren, een emulgator die slechts minimale verwerking van de grondstof vereist, zonder dat er nieuwe reststromen ontstaan.”
De oplossing van de Nederlandse foodtech scaleup is een primeur: het is de eerste emulgator op basis van brouwgraan – waarbij brouwgraan volledig wordt benut, zonder afval.