Logo

Precisiebeurs: clubhuis, reünie, netwerklocatie, masterclass en plek voor verwondering

De jaarlijkse Precisiebeurs, zoals altijd georganiseerd door Mikrocentrum, is voor de complete hightech maakindustrie bij uitstek de plek om te netwerken.

Published on November 14, 2024

Mikrocentrum Precisiebeurs 2024 Brabanthallen

Is medeoprichter en mede-eigenaar van Media52 en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bouwt aan alle takken van ons bedrijf - IO+, events, Laio - en focust op de commerciële kansen. Daartussendoor blijft hij gewoon zijn artikelen voor IO+ schrijven.

De Precisiebeurs vindt deze week plaats in de Brabanthallen in 's Hertogenbosch en brengt hightechbedrijven, professionals en wetenschappers samen om de nieuwste technologieën en kennis te delen. Met ruim 375 exposanten, internationale netwerkkansen en een congresprogramma met ruim vijftig keynotes, presentaties en workshops biedt de beurs bezoekers de kans om de toekomst van precisietechnologie te leren kennen en zelf vorm te geven. De beurs is bij uitstek een plek om te netwerken, maar is ook een enorme reünie, clubhuis en een moment om bijgespijkerd te worden. Daarbij maakt het weinig uit met welk idee je naar binnen bent gelopen: voor iedereen komen al die aspecten wel aan bod.

Op de Precisiebeurs wordt ook duidelijk dat de wereld van de precisietechnologie weliswaar snel groeit maar dat betrokkenen elkaar ook heel goed kennen. Is het niet omdat ze ooit samen aan een slim nieuw product hebben gewerkt, dan is het wel omdat ze die specifieke concurrent al een tijdje in de gaten hielden. Op de beursvloer komen ze elkaar tegen en het lukt de meeste bezoekers dan ook nauwelijks om snel vooruit te komen - zozeer is er bij elke stand wel een nieuw contact te leggen, of met een oude kennis bij te praten.

Leidse Instrumentenmakers School

Dat geldt ook voor directeur Stef Vink van de Leidse Instrumentenmakers School (LiS). Met zijn stand staat hij als mbo-opleiding tussen TU Delft en TU Eindhoven ingeklemd, maar het draait voor Vink niet enkel om zichtbaarheid. "Wat wij hier willen bereiken is dat onze studenten verbinding vinden met hun toekomstige werkveld. Daarnaast barst het hier natuurlijk van de netwerkmogelijkheden voor de school en ontdekken we relevante innovaties die de school actueel houden."

LIOF
Precision Fair 2024

De beurs biedt de LiS een platform voor hun studenten om zich op een veilige en efficiënte manier te oriënteren op hun toekomstige werkomgeving. “Onze stand is een plek waar ze even kunnen landen,” licht Vink toe. “Ze bereiden zich voor, weten waar ze naar moeten kijken en na afloop bespreken we wat ze hebben gezien en hoe ze verder kunnen kijken naar potentiële stageplekken.”

De LiS bevindt zich in het hart van het technische werkveld. De contacten met het bedrijfsleven, waarvan een groot deel op de beurs aanwezig is, zijn dan ook bijzonder warm. “Dit is ook een ontmoetingsplek voor bedrijven die onze afgestudeerden opnemen. Als ik hier rondloop en bedrijven spreken me aan met: ‘Wat fijn dat jullie studenten er weer zijn’, dan is dat voor mij het succes,” zegt Vink. Met het oog op de rol van LiS in projecten voor het Groeifonds Quantum Delta, waarbij tientallen relevante bedrijven betrokken zijn, benadrukt Vink hoe belangrijk het is om relaties te onderhouden. “Er staan hier tientallen bedrijven die ook om die reden zeer relevant zijn voor ons,” vertelt hij. "Door dit netwerk te onderhouden en te groeien, kan LiS blijven fungeren als schakel tussen het onderwijs en het bedrijfsleven."

PXL_20230515_110716711.jpg

NRG2Fly streeft naar landelijk dekkend netwerk voor elektrische vliegtuigen in Nederland

De luchtvaartindustrie heeft te kampen met een hoge CO2-uitstoot, waardoor een race om groenere oplossingen op gang is gekomen. NRG2fly wil voorop lopen in deze beweging.

Pitchende studenten

De drie grote technische universiteiten van ons land hadden op de eerste dag van de beurs diverse studententeams afgevaardigd. Zes van die teams mochten hun baanbrekende technologische initiatieven pitchen voor de Young Talent Pitch Award. De jury mocht ze beoordelen op aspecten als social impact, technische haalbaarheid en innovatief gehalte. Dat viel nog niet mee, want de projecten, variërend van autonome raceauto's en een elekrische motor tot vliegtuigen op waterstof, een zuidpoolrover en een heuse raket, blonken allemaal uit in originaliteit. Team Aero Delft kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus, op de voet gevolgd door DARE - Stratos V, eveneens uit Delft, die de tweede plaats behaalde.

Aero Delft bouwt een retrofitvliegtuig op vloeibare waterstof, een duurzaam alternatief dat de luchtvaartindustrie op zijn kop zou kunnen zetten. Het team wil de mogelijkheden van waterstof als aandrijvingsmethode verkennen, waarbij ze uiteindelijk overstappen van gasvormige naar vloeibare waterstof. Aero Delft sprong er volgens de jury uit vanwege hun technische haalbaarheid en innovatie, wat een belangrijke stap vooruit markeert in de zoektocht naar schonere luchtvaart. De pitch van Koen Pijnacker was bovendien scherp en overtuigend.

Koen Pijnacker (Aero Delft), winner of the Young Talent Pitch Award, Precision Fair 2024

DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering), het studententeam voor raketbouw van de TU Delft, behaalde de tweede plaats met hun project, Stratos V. Dit ambitieuze project heeft als doel de ruimte te bereiken met een volledig door studenten gebouwde raket, waarbij ze unieke hands-on ervaring opdoen in geavanceerde raketbouw. Met innovaties zoals een herbruikbare parachute voor de raket en een focus op duurzame en herbruikbare materialen, toonde Kyle Scherpenzeel namens Stratos V hun ambitie om de grenzen van ruimtevaartprojecten te verleggen.

Internationaal

Dit jaar staat de Precisiebeurs in het teken van Internationale Samenwerking en verwelkomt een recordaantal internationale delegaties. “De belangstelling uit het buitenland is enorm en wij verwelkomen daarom groepen vakgenoten van over de hele wereld,” vertelt Bart Kooijmans, programmamanager bij organisator Mikrocentrum. Zo sluit het korte-puls-laser-genootschap uit Litouwen aan met vier bedrijven en de Ierse Precision Tooling & Machining Association komt met twaalf bedrijven. Ook uit Duitsland, Spanje, Italië en Canada zijn delegaties vertegenwoordigd, waaronder de Canadese Photonics Association en het Zwitserse Precisiecluster.

Vandaag is de tweede en laatste dag van de Precisiebeurs. Tickets zijn gratis te bestellen via deze link.