Plantaardige tent en meer kampeerverrassingen
We bespreken 4 duurzame varianten van campers, caravans en tenten.
Published on July 22, 2025
.webp&w=3840&q=75)
3D-printed camper. Source: Iscale3D
Onze DATA+ expert Elcke Vels duikt in AI, cyber security en innovatie. In haar ‘What if…’ column verkent ze gedurfde scenario’s buiten de status quo.
Wakker worden tussen het groen, blote voeten in het gras: kamperen betekent één zijn met de natuur. Maar onze campers, caravans en tenten zelf zijn vaak gemaakt van materialen die allesbehalve groen zijn. Zo zijn de meeste conventionele tenten bedekt met synthetische chemicaliën. Daarom bespreken we 4 duurzame varianten van campers, caravans en tenten. Dit verhaal is onderdeel van een serie verhalen, waarin ik in innovaties op kampeergebied duik.
Oud wordt goud
Allereerst: er wordt progressie gemaakt in de wereld van caravans. Bij het Nederlandse Glaravans bijvoorbeeld, krijgen oude caravans een tweede leven. Want: waarom een nieuwe caravan aanschaffen als je een oude in een nieuw jasje kunt steken? Het bedrijf herontwierp onder meer de oude Yvonne Mostard uit 1972. Deze is tot in detail circulair, met isolatie van schapenwol, een bodem van gerecyclede PET-flessen, een bamboevloer en zonnepanelen op het dak. Zelfs kastknoppen en lampjes zijn hergebruikt. Met minder dan 750 kilo is hij ook nog eens licht genoeg voor een elektrische auto.
Camper uit de 3D-printer
Wist je dat een camper tegenwoordig uit de 3D-printer kan rollen? De Oekraïens-Duitse startup LEMKI Robotix heeft samen met het Duitse iScale3D een bijzondere primeur: de allereerste 3D-geprinte mobiele woning ter wereld. De woning is gemaakt met zogenaamde Fused Granulate Fabrication-technologie, waarbij gerecycled plastic (goed voor zo'n 7.400 flessen) wordt gecombineerd met glasvezel voor stevigheid. De productie is bovendien sneller en goedkoper, wat de weg baant naar betaalbare en milieuvriendelijke woningen op grote schaal.
KarTent
Dan: tenten. Het grootste deel van tentdoeken wordt nu gemaakt van polyester of nylon, soms met een pvc-coating voor waterdichtheid. Deze materialen zijn vooral populair vanwege hun sterkte, lichtgewicht en waterafstotende eigenschappen. Echter, ze zijn meestal niet duurzaam omdat ze van fossiele brandstoffen worden gemaakt, slecht biologisch afbreekbaar zijn en vaak moeilijk te recyclen.
Tijd voor een duurzaam alternatief. Neem de KarTent, wat staat voor ‘karton’ en ‘tent’. Het avontuur van KarTent begon op Nederlandse festivalcampings, waar oprichters Jan en Wout zagen dat na afloop van een festival enorme hoeveelheden tenten werden achtergelaten. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 4 tenten op het terrein bleef liggen, wat een flinke berg afval veroorzaakt met een enorme impact op het milieu. De oplossing is een geheel recyclebare tent van karton, groot genoeg voor twee personen. De tent is gemaakt van sterke houtvezels en kan een pittig buitje met gemak doorstaan. Na het festival worden de tenten weer opgehaald, zodat het karton hergebruikt kan worden. Inmiddels is er ook een KarTent Junior, perfect voor kleine kampeeravonturiers.

Credits: KarTent
Een 100% plantaardige tent
Tot slot een noemenswaardige tent die nog niet op de markt is. Nordisk ontwierp de Asgard ECO. De tent breekt volledig af als hij in de grond wordt gestopt. Het tentdoek is gemaakt van hennepvezels, een plantaardige stof die ecologisch en snel kan worden verbouwd en gesponnen. De tent is behandeld met bijenwas voor waterbescherming en heeft evenveel ademend vermogen als reguliere katoenen tenten. Alle banden en scheerlijnen zijn van kokosvezel en de ritsen zijn vervangen door een lus en een schelp. De mesh deuren en ramen zijn gemaakt van jute, een zachte plantaardige bastvezel, en de tent wordt opgezet met bamboestokken en haringen. Nordisk wil met dit concept innovatief gedrag stimuleren om de planeet te beschermen.
Tot zover kamperen en duurzame materialen. In een volgend verhaal duiken we in andere innovaties op het gebied van kamperen.