Logo

PCT: slim uitstelgedrag dat je innovatie wereldwijd beschermt

In een serie blogposts geeft Marco Coolen een inkijkje in zijn werk als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij AOMB.

Published on May 25, 2025

startup founder world map

Marco, octrooi-expert bij AOMB sinds 2013, deelt op IO+ zijn expertise op over octrooien: hoe ze werken, waarom ze belangrijk zijn en wanneer ze hun waarde verliezen.

Wat hebben Argentinië, Ethiopië, Pakistan en Suriname met elkaar gemeen? En waarom zou je dat als ondernemer moeten weten?

Heel simpel: ze zijn geen lid van het Patent Cooperation Treaty (PCT). En juist daarom is het handig om hier even bij stil te staan als je een innovatie wilt beschermen.

Een PCT-aanvraag is een slimme manier om wereldwijd een patentoptie vast te leggen. In plaats van direct te kiezen in welke landen je bescherming wilt, koop je tijd: minimaal 30 maanden extra bedenktijd vanaf je eerste indieningsdatum.

Marco Coolen, foto © Bart van Overbeeke

Marco Coolen, AOMB. Foto © Bart van Overbeeke

Je betaalt een fractie van de kosten die je kwijt zou zijn aan afzonderlijke aanvragen in tientallen landen. Zo claim je de wereld, maar stel je de echte keuzes nog even uit. Ideaal als je startup nog moet ontdekken waar de fans, klanten of copycats zich bevinden.

Belangrijk: een PCT-aanvraag is géén patent. De World Intellectual Property Organization (WIPO), die het PCT-proces beheert, verleent geen patenten. Wat je koopt is een optie: het recht om later nationale of regionale aanvragen in te dienen, gebaseerd op je oorspronkelijke PCT-aanvraag.

Waarom moet je weten wie wél en niet meedoen?

Met een PCT-aanvraag krijg je 152 open deuren. Maar landen zoals Argentinië, Ethiopië, Pakistan en Suriname doen niet mee. Wil je ook in deze landen bescherming? Dan moet je binnen 12 maanden na je eerste aanvraag actie ondernemen via de directe route.

Doe je dat niet? Dan blijft die deur definitief dicht.

Kortom: als je verwacht dat een bepaalde markt belangrijk kan worden (bijvoorbeeld via partners, klanten of concurrenten), check dan of dat land lid is van de PCT. Zo niet? Dan weet je dat je snel moet handelen.

Waarom is een PCT-aanvraag goud waard?

Stel: je lanceert een nieuw product. In het begin richt je je alleen op Europa en de VS. Prima. Maar stel dat je product een onverwachte hit wordt in Brazilië of Zuid-Afrika. Als je een PCT-aanvraag hebt gedaan, kun je binnen de bedenktijd alsnog besluiten om daar nationale aanvragen in te dienen.

Dankzij de PCT-aanvraag heb je:
✔️ Meer tijd om je marktstrategie te bepalen.
✔️ Flexibiliteit om in te spelen op nieuwe kansen.
✔️ De mogelijkheid om wereldwijd bescherming te claimen, als het echt nodig blijkt.

Slim vooruitdenken zonder enorme kosten

Natuurlijk kun je niet alles voorspellen. Misschien richt je nu je hele strategie op Nederland, Duitsland en de VS. Maar wat als morgen een buitenlandse partner aanklopt? Of een concurrent jouw idee internationaal probeert te kopiëren?

Met een PCT-aanvraag zet je jezelf in een sterke positie, zonder direct torenhoge kosten te maken. Je houdt opties open, en in een dynamische markt is dat vaak goud waard.

Een PCT-aanvraag is de ultieme vorm van slim uitstelgedrag: je schuift keuzes vooruit, maar behoudt maximale flexibiliteit. Wil je jouw innovatie écht internationaal laten groeien? Dan is een PCT-aanvraag een slimme stap om vandaag al te zetten. Want straks met lege handen staan, is geen optie.

De wereld van de octrooien

Aan de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Marco Coolen (AOMB) krijgen we een beter inzicht in de wereld van octrooien en patenten. Hoe werkt het, waarom zijn ze belangrijk, maar ook: wanneer verliezen ze hun nut?

View De wereld van de octrooien Series