Logo

Patentcijfers laten zien wat de markt nodig heeft

In een serie blogposts geeft Marco Coolen een inkijkje in zijn werk als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij AOMB.

Published on May 4, 2025

trend reports

Lees de trendrapporten voordat je je op een nieuwe uitvinding stort...

Marco, octrooi-expert bij AOMB sinds 2013, deelt op IO+ zijn expertise op over octrooien: hoe ze werken, waarom ze belangrijk zijn en wanneer ze hun waarde verliezen.

Wat heb je aan een uitvinding waar niemand op zit te wachten? Precies: helemaal niets. Gelukkig kun je als ondernemer slim gebruikmaken van een onverwachte bron om te ontdekken waar de echte kansen liggen: de patentcijfers.

Cijfers van het European Patent Office (EPO) vertellen je niet wat uitvinders leuk vinden om te maken. Ze laten vooral zien waar iets wringt, waar bedrijven kansen zien, en waar de markt in beweging is. Achter elke patentaanvraag schuilt een behoefte, geen hobbyproject.

Marco Coolen, foto © Bart van Overbeeke

Marco Coolen, AOMB. Foto © Bart van Overbeeke

Elektrische machines en energie groeien hard

De categorie elektrische machines en energie groeit met 8,9%. Geen verrassing natuurlijk, want de energietransitie is in volle gang. Overheden investeren massaal in verduurzaming, en bedrijven springen daar op in met nieuwe technologieën voor energieopslag, slimme netwerken en elektrische aandrijvingen.

Als ondernemer is dit een duidelijke signaal: hier liggen marktkansen. Innovaties in de energiewereld zijn niet alleen wenselijk, ze zijn noodzakelijk. De groei in patentaanvragen bevestigt dat bedrijven zich klaarmaken voor een groener en slimmer energiesysteem.

Digitale basis groeit verder

Ook computertechnologie blijft stevig groeien, met een plus van 3,3%. Dit vakgebied vormt de ruggengraat voor alles wat we straks slimmer willen doen met AI, data en algoritmes.

Of je nu in de maakindustrie, logistiek of gezondheidszorg zit, digitale innovaties zijn onmisbaar. Nieuwe patenten wijzen erop dat bedrijven volop investeren in betere data-analyse, snellere rekenkracht en slimmere software. Hier groeit de infrastructuur waarop de economie van morgen gebouwd wordt.

Digitaal communiceren is inmiddels gemeengoed. Niet gek dus dat deze categorie 6,3% daalt. Innovatie in deze sector verschuift nu naar gebieden zoals AI-gedreven communicatie, slimme netwerken en datacompressie.

Communicatie blijft een basisbehoefte, maar de grote revoluties vinden elders plaats. Ondernemers die zich op communicatie richten, doen er goed aan om hun innovatiekracht te verleggen naar de nieuwe technologieën die communicatie slimmer en efficiënter maken.

Medische technologie

Je zou verwachten dat in een vergrijzend Europa medische technologie blijft boomen. Toch zien we een lichte krimp van -3%.

Dat kan erop wijzen dat de behoefte verschuift. Misschien is er minder vraag naar nieuwe technische oplossingen en groeit de vraag naar zorgconcepten, diensten en organisatiemodellen. Een belangrijke hint voor ondernemers die actief zijn in health-tech: kijk verder dan de techniek alleen. De echte innovatie kan wel eens zitten in het anders organiseren van zorg.

Patenten als spiegel van de markt

Wat ondernemers van deze cijfers kunnen leren? Heel simpel: patenten zijn geen doel op zich. Ze zijn een antwoord op een vraag die leeft in de markt.

Als je weet waar de meeste patentactiviteit plaatsvindt, of juist afneemt, kun je je innovatie- en bedrijfsstrategie daarop afstemmen. Niet door te bouwen wat je zelf leuk vindt, maar door oplossingen te ontwikkelen waar échte vraag naar is.

De markt spreekt, en patenten zijn één van de duidelijkste vertalingen van die vraag. Wie slim kijkt naar de trends in patentaanvragen, ziet waar kansen ontstaan en kan daar zijn innovatie op afstemmen. En precies daar liggen de bedrijven van morgen te wachten.

De wereld van de octrooien

Aan de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Marco Coolen (AOMB) krijgen we een beter inzicht in de wereld van octrooien en patenten. Hoe werkt het, waarom zijn ze belangrijk, maar ook: wanneer verliezen ze hun nut?

View De wereld van de octrooien Series