OpenAI-topman suggereert dat AI-agents dit jaar hun intrede doen. Maar kan Europa dat aan?
Software-gestuurde collega's: dat is de toekomst volgens ChatGPT topman. Maar: kunnen dergelijke 'AI agents' floreren in Europa?
Published on January 6, 2025
AI agents, AI image
OpenAI-CEO Sam Altman verwacht dat AI-agents dit jaar al kunnen toetreden tot de arbeidsmarkt. Dat schrijft hij in een persoonlijke blogpost. Deze AI-systemen kunnen zelfstandig beslissingen nemen en doelgericht handelen, waardoor ze keuzes maken en taken uitvoeren met minimale menselijke tussenkomst.
Sinds de lancering van ChatGPT, ruim twee jaar geleden, is AI voor iedereen eenvoudig toegankelijk geworden. Slimme technologie, maar voorlopig nog niet in staat om te denken als een mens. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, streeft echter naar de ontwikkeling van technologie die uiteindelijk veel menselijke taken kan evenaren. Hoewel veel experts denken dat dit nog ver in de toekomst ligt, stelt OpenAI-topman Sam Altman in zijn blogpost dat zij precies weten hoe ze deze technologie kunnen bouwen.
De technologie die computers in staat moet stellen te denken als mensen, heet AGI: artificial general intelligence, oftewel kunstmatige algemene intelligentie. Volgens OpenAI-CEO Sam Altman zijn de eerste stappen richting AGI gezet. “We zijn er nu zeker van dat we weten hoe we AGI moeten bouwen zoals we dat traditioneel begrepen,” stelt Altman. “We geloven dat we in 2025 de eerste AI-agents de beroepsbevolking zien toetreden en de output van bedrijven wezenlijk kunnen veranderen.”
Automatisch handelen
AI wordt momenteel al in veel sectoren ingezet, voornamelijk om processen te automatiseren. AGI gaat echter een stap verder: het zal zelfstandig taken kunnen uitvoeren en beslissingen nemen, zonder constante menselijke sturing. Deze zogenoemde AI-agents zullen fungeren als persoonlijke assistenten van menselijke werknemers, waarmee ze administratieve taken zoals agendabeheer of het plannen van activiteiten overnemen. Hoewel ze zelfstandig gespecialiseerde taken uitvoeren, blijven ze handelen in opdracht van de mens.
2025 wordt het jaar dat AI-agents je werkplek gaan transformeren
Deze AI-technologie, geleid door grote bedrijven als Google en OpenAI, kan taken zoals het maken van planningen en documenten automatiseren, waardoor de productiviteit toeneemt en het administratieve handwerk afneemt.
Kansen en uitdagingen voor Europa
Maar: kunnen AI agents eigenlijk wel floreren in Europa? Eerder werd de AI Act goedgekeurd. Deze Europese wet heeft tot doel AI-ontwikkelaars en -exploitanten duidelijke vereisten en verplichtingen te bieden met betrekking tot toepassingen van AI. Dat geeft een duidelijk kader. Tegelijkertijd bestaat het gevaar dat we achterop raken ten opzichte van landen als China en de VS.
“We hebben prachtige AI-bedrijven in Europa. Maar het risico bestaat dat zij vertrekken als ze tegen teveel wettelijke beperkingen aanlopen”, zegt Belgische AI-expert Jens Bontinck, werkzaam bij ML6, eerder tegen IO+. “Net als water, kiezen bedrijven uiteindelijk voor de weg van de minste weerstand.”
Overregulatie is dus een valkuil. Toch doet Europa het juist goed op andere AI-gebieden. Als het gaat om data delen bijvoorbeeld. Zo is Hugging Face een frontrunner in open source. “En bij ML6 verzamelen we ook al jaren informatie over onze klanten. Over hun behoeften, over AI-use cases, etcetera. Deze informatie kan over tien jaar nog steeds zeer waardevol zijn. Oude data speelt een cruciale rol bij het trainen van AI-modellen. Je zult zien dat we in Europa veel sneller stappen vooruit zetten als we voortbouwen op elkaars data.”
Ons werk overnemen?
Bontinck vreest trouwens niet dat auto-AI het werk van mensen zal overnemen. “Door de technologie op de juiste manier in te zetten, kunnen we ons juist richten op zaken waar we in uitblinken. Bijvoorbeeld het voeren van waardevolle gesprekken, zoals we nu doen.”