Op naar de fabriek die dankzij geavanceerde technologieën zelfstandig kan opereren in een dynamische productomgeving
Ruim honderd belangstellenden luisterden in het Experience Center van Brainport Industries Campus naar de Technology Update voor de Autonome Fabriek.
Published on November 22, 2024
Experience Center, Brainport Industries Campus, © Amber Nijdam
Is medeoprichter en mede-eigenaar van Media52 en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bouwt aan alle takken van ons bedrijf - IO+, events, Laio - en focust op de commerciële kansen. Daartussendoor blijft hij gewoon zijn artikelen voor IO+ schrijven.
Het NXTGEN High Tech project Autonomous Factory, dat nog tot 2030 loopt, houdt zich bezig met de ontwikkeling en implementatie van procesoptimalisatie in een high tech productieomgeving. Brainport Industries, de kartrekker van dit landelijke project, verzorgde deze donderdag in het Experience Center van Brainport Industries Campus een Technology Update. Onder leiding van projectmanager Henry Neijhorst kregen bezoekers een inkijk in de ambitieuze plannen van het project ‘Autonomous Factory’. Het doel? De realisatie van een fabriek die dankzij geavanceerde technologieën zelfstandig kan opereren in een dynamische productomgeving.
Er is nog zes jaar te gaan, maar die tijd is voorbij voor je er erg in hebt, zei Neijhorst tijdens zijn presentatie. "Door hier en daar wat tegenvallers bij het opstarten lopen we momenteel wat achter op schema, maar dat gaan we zeker weer inhalen." Het programma dat in 2023 van start ging richt zich op de ontwikkeling van technologieën die het mogelijk maken om productieprocessen in een omgeving van high mix, low volume, high complexity te automatiseren. Deze focus speelt in op de unieke sterkte van de Brainportregio: het vervaardigen van kleine series met hoge variatie.
Het project bestaat uit meerdere bouwblokken, variërend van digitale simulaties en digitale twins tot innovatieve robotica. Neijhorst: “We hebben een lange lijst van meer dan 100 onderwerpen die moeten worden aangepakt. Gelukkig zijn er al flinke stappen gezet in het definiëren van roadmaps, het starten van use cases, en het aantrekken van studenten en PhD’s voor onderzoek en ontwikkeling.”
De uitdagingen van data en standaarden
Een van de grootste obstakels op weg naar een autonome fabriek is volgens Neijhorst de beschikbaarheid en bruikbaarheid van data. “Machines zijn digitaal, maar de data die ze genereren is vaak moeilijk te verzamelen en standaardiseren,” legt hij uit. “Zonder een gestandaardiseerde aanpak is het lastig om technologieën zoals simulatie, predictive maintenance of OEE-dashboards effectief in te zetten.”
Het programma werkt daarom aan een oplossing die industriestandaarden toepast voor data-uitwisseling, zodat verschillende systemen en leveranciers eenvoudig kunnen samenwerken. “Pas als dit bouwblok staat, kunnen we de andere technologieën echt laten bloeien,” aldus Neijhorst.
Opleiding microchiptalent krijgt stevige impuls in vier regio’s
Investering van € 80,9 miljoen versterkt technische opleidingen in regio's Brainport, Delft, Twente en Groningen. Er is een opvallende toegevoegde rol voor de Leidse instrumentenmakers School.
Het Experience Center als proeftuin
Een opvallend aspect van het programma is het gebruik van het Experience Center op de Brainport Industries Campus als testlocatie. Hier worden bestaande demonstrators gekoppeld om integratievraagstukken op te lossen en technologieën in een prototype-fabriek te testen. Neijhorst: “Een autonome fabriek is meer dan een verzameling losse cellen; het gaat om samenwerking tussen alle systemen. Door demonstrators te integreren, zoals AGV’s en operator-oplossingen, creëren we een omgeving waarin we realistische problemen kunnen aanpakken en oplossingen kunnen ontwikkelen.”
Het programma heeft al meerdere use cases die bijdragen aan de autonome fabriek. Een voorbeeld hiervan is een onderzoek van een TU/e-masterstudent naar de simulatie van verpakkingslijnen. Deze case leverde niet alleen waardevolle inzichten op, maar inspireerde de student ook om een eigen bedrijf te starten in robotoplossingen voor de agro-industrie.
Een blik op de toekomst
De ambitie van het project reikt verder dan Nederland. Neijhorst: “Wat wij hier ontwikkelen, kan een wereldwijde impact hebben. Onze high mix, low volume aanpak is uniek en stelt ons in staat ons te onderscheiden.” Het einddoel is een autonome fabriek die technologie niet alleen test, maar ook daadwerkelijk implementeert in bestaande productiefaciliteiten.
Met nog zes jaar te gaan, blijft er veel werk aan de winkel. Toch kijkt Neijhorst optimistisch vooruit: “We weten waar we naartoe werken. Het pad kan nog veranderen, maar het einddoel is helder. En dat is enorm motiverend voor iedereen die eraan bijdraagt.”