Op hersenen geïnspireerde chips vinden hun weg naar bedrijfsleven
Neuromorfische computers ontwikkelen zich tot een hulpmiddel voor energiezuinige oplossingen rond AI, met volop kansen voor bedrijven.
Published on May 16, 2025

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.
Er komt een nieuwe golf van computergebruik aan die is gebaseerd op het menselijk brein. Deze hersenachtige technologie, neuromorfisch computergebruik genaamd, ontwikkelt zich snel tot een haalbaar hulpmiddel voor energiezuinige, realtime dataverwerking, wat krachtige kansen biedt voor bedrijven.
Decennialang volgden computerprocessors grotendeels hetzelfde basisontwerp: snel, sequentieel en energieverslindend. Maar nu de wereld steeds meer afhankelijk wordt van kunstmatige intelligentie, edge computing en realtime data-analyse, begint die traditionele aanpak zijn beperkingen te vertonen. Enter neuromorfisch computergebruik, een radicaal ander paradigma dat is geïnspireerd op de werking van neuronen en synapsen in de hersenen.
Een recent artikel in Nature Communications laat zien hoe deze technologie buiten de onderzoekslaboratoria aan populariteit wint. Neuromorfische chips zijn niet afhankelijk van conventionele binaire verwerking. In plaats daarvan werken ze via netwerken van kunstmatige neuronen, die informatie verwerken via spikes: korte uitbarstingen van elektrische activiteit, net als onze hersenen. Hierdoor zijn ze zowel ongelooflijk snel als buitengewoon efficiënt in hun energieverbruik.
“Deze verschuiving van een laboratoriumcuriositeit naar een commercieel levensvatbare architectuur is een belangrijke mijlpaal voor neuromorfisch computergebruik”, schrijven de auteurs, die daarbij opmerken dat het ecosysteem van hardware en software begint te lijken op de begintijd van de AI-gerichte GPU-revolutie.
Dat is niet alleen een academische doorbraak. Het is inmiddels ook een zakelijke kans.
Waarom neuromorfische technologie belangrijk is voor de industrie
Traditionele AI-modellen vereisen enorme hoeveelheden data en energie, die vaak worden verwerkt in gecentraliseerde datacenters. Neuromorfische systemen beloven dat model op zijn kop te zetten. Hun kracht ligt in het uitvoeren van complexe berekeningen aan de 'rand' – de 'edge', in het apparaat zelf – of het nu gaat om een fabriekssensor, een drone of een draagbaar apparaat. Dit soort lokale verwerking vermindert de noodzaak om voortdurend data heen en weer te sturen naar de cloud, wat sneller en veel energiezuiniger is.
Een neuromorfische chip in een robotarm kan productieprocessen helpen zich direct aan te passen aan nieuwe omstandigheden, zoals het detecteren van subtiele defecten of het aanpassen van de grip in reactie op gladde materialen, zonder te hoeven wachten op AI-instructies op afstand. In de logistiek zou dezelfde aanpak bezorgrobots of drones in staat kunnen stellen dynamisch te navigeren in complexe omgevingen met een minimaal stroomverbruik.
Watt Matters in AI
Watt Matters in AI is een initiatief van Mission 10-X, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Twente, de Technische Universiteit Eindhoven, de Radboud Universiteit en het Convention Bureau Brainport Eindhoven. IO+ is verantwoordelijk voor marketing, communicatie en de organisatie van de conferentie.
Meer informatie vindt u op de website van de conferentie.
Deze neuromorfische chips blinken ook uit in het verwerken van tijdgevoelige gegevens zoals spraak, beweging of fluctuerende signalen uit de actualiteit. Omdat ze in realtime werken en alleen gegevens verwerken wanneer zich een gebeurtenis voordoet (in plaats van continu input te genereren), kunnen neuromorfische systemen dergelijke informatie veel efficiënter verwerken dan standaardprocessors. Dat betekent slimmere hoortoestellen, responsievere smart home systemen en realtime detectie van afwijkingen in financiële systemen of cyberbeveiligingstoepassingen.
De onderzoekers: “Neurale netwerken en in-memory computing zijn bij uitstek geschikt voor energiebeperkte, realtime toepassingen binnen edge computing.” Met andere woorden, deze architectuur is niet alleen gebouwd uit academische nieuwsgierigheid, maar is speciaal ontworpen voor het soort praktische uitdagingen waarmee veel industrieën momenteel worden geconfronteerd.
Lessen uit de GPU-revolutie
Het artikel trekt een interessante parallel met de opkomst van GPU's (graphics processing units), die oorspronkelijk werden gebouwd voor het renderen van videogames, maar onmisbaar werden voor het trainen van deep learning-modellen. GPU's hebben AI getransformeerd door het toegankelijk, schaalbaar en snel te maken.
Neuromorfische computing zou een vergelijkbaar traject kunnen volgen. Maar om dat te realiseren hebben bedrijven niet alleen de hardware nodig, maar ook het bijbehorende software-ecosysteem. Net zoals het CUDA-platform van NVIDIA GPU's gebruiksvriendelijk heeft gemaakt voor ontwikkelaars, werkt de neuromorfische sector aan toolkits en platforms die het eenvoudiger maken om op de hersenen geïnspireerde algoritmen te programmeren en te implementeren.
Wat betekent dit voor bedrijven? Vroege gebruikers zullen een concurrentievoordeel behalen. Hoewel de technologie nog niet plug-and-play is, ontwikkelt ze zich snel. Grote spelers zoals Intel, IBM en startups over de hele wereld investeren nu al actief in neuromorfische platforms. Zoals bij elke opkomende technologie zullen bedrijven die nu de tijd nemen om te experimenteren en te leren, beter gepositioneerd zijn wanneer neuromorfisch computergebruik mainstream wordt.
De eerste stappen
Hoe moeten bedrijven hiermee aan de slag gaan? Het is belangrijk om klein maar strategisch te beginnen. Proefprojecten, zoals het inbouwen van een neuromorfische chip in een specifiek onderdeel van een productielijn of het testen ervan in een draagbaar prototype, kunnen waardevolle inzichten opleveren in hoe deze systemen in de praktijk werken. Samenwerken met universiteiten of startups op dit gebied kan ook helpen om risico's te verminderen en het leerproces te versnellen.
Het is ook belangrijk om de standaardisatie-inspanningen en softwareframeworks in de gaten te houden. Naarmate het vakgebied zich verder ontwikkelt, zullen er platforms en protocollen ontstaan die de integratie in bestaande infrastructuren vereenvoudigen, net zoals dat tien jaar geleden gebeurde met cloud computing.
Een verschuiving die slimme systemen opnieuw kan definiëren
In wezen is neuromorfisch computergebruik niet puur een prestatieverbetering, maar een verschuiving in hoe we denken over machine-intelligentie. In plaats van brute rekenkracht richt het zich op aanpassingsvermogen, reactievermogen en energiebewustzijn. Dat is een grote stap voorwaarts voor toepassingen waarbij vermogen, snelheid en contextgevoeligheid belangrijk zijn.
Nu wereldwijde industrieën worstelen met de eisen van automatisering, duurzaamheid en realtime data, kunnen neuromorfische systemen een slim, lean alternatief bieden voor de huidige cloud-zware AI-architecturen.
Het is nog vroeg dag, maar het momentum is er, en voor bedrijven met een visie op de toekomst zou dit wel eens het moment kunnen zijn om in te stappen.
Watt Matters in AI
Watt Matters in AI is een conferentie met als doel het potentieel van AI met aanzienlijk verbeterde energie-efficiëntie te verkennen. In de aanloop naar de conferentie publiceert IO+ een reeks artikelen die de huidige situatie en mogelijke oplossingen beschrijven. Tickets voor de conferentie zijn te vinden op wattmattersinai.eu.
View Watt Matters in AI Series