Logo

'Ons welzijn is er dankzij Brainport – dat willen we vasthouden'

Rabobank is één van de twaalf bedrijven die zich als eersten hebben aangesloten bij het Brainport Partnerfonds. Carlo van Kemenade en Marc Cootjans lichten toe waarom.

Published on December 26, 2024

Marc Cootjans (Rabobank) and colleagues, photo © Nadia ten Wolde

Marc Cootjans (Rabobank) en collega's, foto © Nadia ten Wolde

Is medeoprichter en mede-eigenaar van Media52 en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bouwt aan alle takken van ons bedrijf - IO+, events, Laio - en focust op de commerciële kansen. Daartussendoor blijft hij gewoon zijn artikelen voor IO+ schrijven.

Het succes van de Brainportregio leidt in de komende jaren tot aanzienlijk meer banen en inwoners. De regio maakt zich op voor een schaalsprong, maar zet daarmee ook druk op de samenleving. Iedere inwoner moet kunnen meedoen, maar dat gaat niet vanzelf. In aanvulling op de steun van het Rijk investeert het bedrijfsleven via het Brainport Partnerfonds in maatregelen op het vlak van talentontwikkeling, bereikbaarheid, woningbouw en kansengelijkheid. Rabobank is één van de twaalf bedrijven die zich als eersten hebben aangesloten bij het fonds.

“De roots van Rabobank liggen hier,” zegt Carlo van Kemenade, lid van de groepsdirectie van Rabobank en verantwoordelijk voor de activiteiten in Nederland. “125 jaar geleden werd in Geldrop de eerste Boerenleenbank van Nederland geopend, een voorloper van Rabobank. Oprichter van de Boerenleenbanken was pater Van den Elsen en hij is geboren in Gemert. Deze regio gaat ons aan het hart, is belangrijk voor Nederland en dus ook voor onze bank. Onze coöperatieve signatuur heeft ons altijd gedreven. Vandaag de dag vullen we die rol in door als Rabobank maatschappelijke problemen aan te pakken en onze deelname aan het Brainport Partnerfonds past perfect bij die coöperatieve traditie.”

Marc Cootjans, coöperatief directeur Rabobank Oost-Brabant, noemt samenwerken een kernwaarde van deze regio. “Hier gaat technologie hand in hand met de samenleving. Het partnerfonds is niet zomaar een liefdadigheidsproject; het is een investering in de toekomst van Brainport.”

Volgens Van Kemenade en Cootjans staat het maatschappelijke rendement daarbij centraal, wat betekent dat de investeringen de regio leefbaarder moeten maken voor iedereen. “En zoals we allemaal weten volgt economisch rendement hier vanzelf weer uit.”

Brainport Partnerfonds

Een eerste groep van twaalf bedrijven uit de Brainportregio neemt deel aan het Brainport Partnerfonds. Via dit private fonds gaan ze de komende twaalf jaar 219 miljoen euro bijdragen aan vier maatschappelijke doelstellingen: bereikbaarheid, betaalbare woningbouw, extra talent voor de arbeidsmarkt en kansengelijkheid voor alle inwoners.

View Brainport Partnerfonds Series

Samenwerking tussen private en publieke partijen

De snelle groei van hoog-technologische bedrijven zoals ASML heeft de Brainportregio op de kaart gezet als innovatiehub van wereldklasse. Maar dit succes brengt ook uitdagingen met zich mee. “Niet iedereen profiteert evenredig”, legt Cootjans uit. “De maatschappelijke problemen nemen toe, zoals een tekort aan woningen en onvoldoende voorzieningen. We moeten actie ondernemen om te voorkomen dat de ongelijkheid verder groeit. Met het Partnerfonds kunnen we daar een bijdrage aan leveren.”

Van Kemenade benadrukt dat het fonds voortbouwt op een traditie van verantwoordelijkheid nemen. “Philips heeft de basis gelegd voor wat Brainport vandaag is. Nu is het onze beurt om te investeren in een samenleving die ruimte biedt voor iedereen, ongeacht opleidingsniveau of afkomst.” Het succes van bedrijven in Brainport is onlosmakelijk verbonden met de regio, stelt Cootjans. “Het is dus een kwestie van fatsoen dat we bijdragen aan de leefbaarheid van de regio. Natuurlijk kan een groot bedrijf meer doen dan een MKB’er, maar iedere bijdrage telt.”

Wat het Brainport Partnerfonds bijzonder maakt, is de samenwerking tussen private en publieke partijen. “Het fonds maakt publieke investeringen mogelijk door een sterke private basis te leggen,” zegt Cootjans. “Deze aanpak past bij de regio: we zijn gewend om samen te werken en onze krachten te bundelen.”

Carlo van Kemenade (Rabobank) - photo Nadia ten Wolde

Carlo van Kemenade (Rabobank) - photo Nadia ten Wolde

Kanalisering van de activiteiten

Van Kemenade ziet hierin ook een unieke kans om bedrijven te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken. “Bedrijven hebben vaak de expertise en middelen om problemen op te lossen. Bijvoorbeeld, door data-analyses of innovatieve oplossingen in te zetten voor woningbouwprojecten of het verbeteren van vervoerssystemen.”

Cootjans ziet een mooie parallel tussen het Partnerfonds en de activiteiten van Brainport Voor Elkaar, het initiatief dat werkgevers aanspoort om zich in te zetten voor de sociale agenda in de regio. Daar gebeurt volgens hem al veel moois, al verwacht hij nog meer impact als er een betere kanalisering van de activiteiten in de richting van de meest relevante thema’s zou zijn, zoals zorg en onderwijs. “Een meer projectmatige aanpak ook. Er werken hier tienduizenden geavanceerde professionals met expertise in data management, dashboarding, AI. Veel maatschappelijke organisaties kunnen daar hun voordeel mee doen.” Zo heeft Brightcape bijvoorbeeld Lumens kunnen helpen bij de bouw van een functioneel dashboard. 

Denken in mogelijkheden

Van Kemenade onderstreept dat het fonds niet alleen om financiële bijdragen draait. “Bedrijven kunnen ook hun tijd en expertise inzetten. Denk aan medewerkers die vrijwilligerswerk doen of kennis delen met maatschappelijke organisaties. Het gaat om structurele inzet, niet alleen eenmalige acties.”

Marc Cootjans (Rabobank) - photo Nadia ten Wolde

Marc Cootjans (Rabobank) - photo Nadia ten Wolde

Hoewel de intenties goed zijn, zien Cootjans en Van Kemenade ook nog wel drempels en praktische uitdagingen. “Er zijn natuurlijk nog de nodige obstakels”, zegt Cootjans. “Maar juist in Brainport denken we in mogelijkheden. We zijn gewend om oplossingen te vinden en die barrières te doorbreken.”

Wereldklasse met een menselijk gezicht

Brainport Eindhoven staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve kracht. Maar volgens Cootjans en Van Kemenade is het de combinatie van technologie en menselijkheid die de regio uniek maakt. “We hebben een metropool-achtige schaal, maar het netwerk blijft overzichtelijk. Dit maakt samenwerking effectiever,” legt Cootjans uit.

Hij besluit met een oproep aan de bedrijven die nog geen lid zijn van het Partnerfonds: “Kom er vooral bij, want hiermee kunnen we onze directe leefomgeving beïnvloeden. Voor ons als Rabobank was het evident, het Brainport Partnerfonds is een prachtig voorbeeld van coöperatief bankieren in een modern jasje. Door samen te investeren in onze regio, zorgen we ervoor dat Brainport niet alleen vandaag, maar ook morgen een plek blijft waar iedereen kan floreren.”