Onderzoek TNO: Kleine kernreactoren kunnen belangrijke rol spelen in toekomstig energiesysteem
Hoewel kerncentrales duurder zijn dan windturbines en zonnepanelen is een flexibel aanbod van energie nodig voor een stabiele elektriciteitsproductie.
Published on November 17, 2024
AI-generated image focusing on nuclear power next to wind and solar.
In een gezamenlijk project hebben TNO en NRG PALLAS de mogelijke rol van Small Modular Reactors (SMR’s) in het Nederlandse energiesysteem onderzocht. Met de expertise van NRG PALLAS op het gebied van innovatieve reactortechnologieën en met gebruik van TNO's energiesysteemmodel OPERA is aangetoond dat er een belangrijke rol en bijdrage is weggelegd voor kleine kernreactoren bij de Nederlandse energietransitie.
SMR’s kunnen door het leveren van proceswarmte een verdere, substantiële bijdrage leveren aan de CO2-reductie van grootschalige industriële processen. Uit het onderzoek blijkt dat er in 2050 ruimte is voor 2 tot meer dan 13 SMR's. Dit is afhankelijk van de toekomstige industriële activiteit in Nederland, en de warmtevraag van bijvoorbeeld raffinaderijen en fabrieken voor de productie van chemicaliën.
Eerdere studie over rol kernenergie
In het toekomstige Nederlandse energiesysteem zal elektriciteit een grotere rol spelen dan nu het geval is en kunnen kerncentrales, waaronder SMR's, ingezet worden om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan elektriciteitsproductie. Uit een eerdere scenariostudie van TNO bleek al dat in een energiesysteem zonder nieuwe kerncentrales de systeemkosten 1% tot 2,5% hoger zijn dan met kernenergie. Hoewel kerncentrales duurder zijn dan windturbines en zonnepanelen moet het wegvallen van dit energie-aanbod worden opgevangen met meer inzet van flexibiliteitsopties die relatief hoge kosten hebben, zoals bijvoorbeeld energieopslag.