Logo

Oervader van de open innovatie ontvangt eredoctoraat TU/e

TU Eindhoven eert professor Henry Chesbrough voor zijn werk rond Open Innovatie, een cruciaal principe voor het ecosysteem van Brainport

Published on February 21, 2025

Henry Chesbrough

© WOIC

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van Innovation Origins. Onder redactionele begeleiding breng ik de belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

Professor Henry Chesbrough ontvangt een eredoctoraat van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) voor zijn invloedrijke rol in het vormgeven van de Brainport regio door zijn concept van 'Open Innovatie'. Dit paradigma, dat oorspronkelijk werd bedacht in zijn boek uit 2003, moedigt bedrijven aan om zowel interne als externe ideeën te gebruiken om hun technologieën te verbeteren. Chesbrough's onderzoek had een grote invloed op het Brainport Eindhoven ecosysteem en inspireerde leiders als professor Marcel Bogers om een open onderzoeksagenda te implementeren aan de TU/e.

Volgens faculteitsdecaan Geert-Jan van Houtum heeft Chesbroughs vermogen om academische theorie te combineren met praktische toepassingen geleid tot de wijdverspreide toepassing van zijn strategieën door grote bedrijven. Hij ontvangt deze eer aan de TU/e op 24 juni 2025, tijdens de Onderzoeksdag van de universiteit. Chesbrough heeft al verschillende andere eredoctoraten.

Academische uitmuntendheid en wereldwijde erkenning

De carrière van professor Chesbrough omspant zowel de academische wereld als praktisch innovatiemanagement. Momenteel is hij Maire Tecnimont Professor of Open Innovation aan de LUISS Universiteit in Rome. Daarnaast is betrokken geweest aan de UC Berkeley's Haas School of Business als faculteitsdirecteur van het Garwood Center for Corporate Innovation. Zijn academisch parcours omvat indrukwekkende referenties: hij behaalde diploma's aan prestigieuze instellingen, waaronder een BA in economie aan Yale University, een MBA aan Stanford University en een Ph.D. in bedrijfskunde aan Berkeley Haas.

Brainport-region.png

Het Brainport-ecosysteem effende de weg voor elke Gerard & Anton winnaar

De Brainport regio weet uit ervaring en karakter hoe ze alle belanghebbenden binnen haar bedrijfssystemen moet integreren.

Invloed op het Brainport ecosysteem

De invloed van Chesbrough's open innovatie concept heeft met name in de Brainportregio een transformerende werking gehad. Onder leiding van professor Marcel Bogers, die Chesbrough's erebegeleider is, zijn deze principes succesvol geïmplementeerd aan de TU/e, wat heeft geleid tot een open onderzoeksagenda en verbeterde onderwijsprogramma's, waaronder de masteropleiding Innovation Management. Het ecosysteem van Brainport Eindhoven, dat industriële giganten zoals ASML, NXP en VDL omvat, is tot bloei gekomen door de toepassing van Chesbrough's theorieën over kennisdeling en samenwerking.

Faculteitsdecaan Geert-Jan van Houtum benadrukt Chesbroughs uitzonderlijke vermogen om academische theorie te verbinden met praktische toepassingen, waarbij hij opmerkt dat zijn werk meer dan 100.000 wetenschappelijke citaties heeft opgeleverd. Chesbrough's concept van open innovatie laat zien dat bedrijven zowel externe als interne ideeën en marktroutes moeten gebruiken om hun technologie vooruit te helpen. Deze gedachtegang is vooral relevant geworden in de huidige wereld van gedistribueerde kennis, waarin bedrijven steeds meer de waarde inzien van externe samenwerking en licentieprocessen van andere organisaties.

TU Eindhoven TU/e

Wat maakt een innovatie-ecosysteem succesvol?

Professor Marcel Bogers (TU Eindhoven) duikt via het project Cooperate in de succesfactoren van een innovatief ecosysteem.