Noord-Nederland verenigt zich voor groene gezondheidszorg
Care2Change gaat van start in Noord-Nederland, met als doel een duurzame gezondheidszorg.
Published on May 13, 2025

© Care2Change
Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.
Een consortium van ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen en zorgbedrijven uit Noord-Nederland heeft Care2Change gelanceerd. Dit project, met een totaalbudget van €6 miljoen, heeft als doel de vervuiling door de gezondheidszorg aanzienlijk te verminderen.
Het consortium gaat methoden onderzoeken voor het hergebruiken en recyclen van producten die anders worden weggegooid. Daarnaast zal het project onderzoeken of het haalbaar is om deze producten lokaal in Noord-Nederland te produceren.
“Door zorgproducten regionaal te produceren, garanderen we niet alleen leveringszekerheid, maar dragen we ook bij aan de lokale economie, wat cruciaal is in het huidige geopolitieke klimaat,” aldus Femke van der Zant, projectleider van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Onderzoek en innovatie
De Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen speelt een centrale rol in het project. Assistent-professoren Bart Noort en Kristian Peters leiden het onderzoek, dat zich richt op de operationele, logistieke en inkoopaspecten van de overgang van wegwerpproducten naar herbruikbare producten. Bij het project zijn ook twee promovendi betrokken die levenscyclusanalyses (LCA) zullen uitvoeren om de milieuprestaties van gezondheidszorgproductsystemen te evalueren.
De onderzoeksgroep van Heeres, onderdeel van de Faculty of Science and Engineering, gaat onderzoek doen naar het recyclen van plastic afval uit ziekenhuizen met behulp van geavanceerde pyrolyse technologie.
Toewijding aan patiënten en het milieu
Projectleider Femke van der Zant benadrukte de urgentie van duurzame gezondheidszorg. “We zijn het aan onze patiënten verplicht om hun omgeving te beschermen. De opwarming van de aarde verhoogt het risico op ziektes zoals hittegerelateerde sterfgevallen, de ziekte van Lyme en allergieën."
Gedragsverandering en duurzame praktijken
Het bereiken van een duurzame gezondheidszorg vereist aanzienlijke gedragsveranderingen bij zorgverleners. Milieupsychologen Josefine Geiger en Berfu Ünal van Campus Fryslân gaan de leiding nemen in het ontwikkelen van strategieën voor gedragsverandering. Dit moet leiden tot duidelijke richtlijnen en hulpmiddelen voor ziekenhuizen.