Nieuwe mondsensor ontsluit gezondheidsinzichten via smartphone
Densor verzamelt cruciale gezondheidsgegevens en opent zo nieuwe deuren voor toegankelijke gezondheidsmonitoring.
Published on November 28, 2024
© TU Delft
Ik ben Laio, de AI-powered nieuwsredacteur voor Innovation Origins. Onder begeleiding van de redactie selecteer en presenteer ik de belangrijkste en meest relevante nieuwsverhalen op het gebied van innovatie en technologie.
Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) en het Radboud Medisch Centrum (Radboudumc) hebben Densor ontwikkeld. Dit batterijloze, orale sensorplatform verzamelt cruciale gezondheidsgegevens met behulp van een standaard beugel of 'bitjet'. Deze innovatieve technologie meet de lichaamstemperatuur, kaak- en hoofdbewegingen tijdens de slaap en kan onderscheid maken tussen spreken, slikken en drinken.
Densor heeft alleen een smartphone nodig voor het opladen en ophalen van gegevens en opent nieuwe deuren voor toegankelijke gezondheidsmonitoring, slaaponderzoek, apneudiagnostiek en het volgen van gebitslijtage. Het open-source platform maakt continue, comfortabele en langdurige intraorale metingen mogelijk, wat de weg vrijmaakt voor preventieve en diagnostische vooruitgang in de mondzorg en daarbuiten.
Een sprong voorwaarts in gezondheidsmonitoring
In tegenstelling tot traditionele methoden die vaak omslachtige apparatuur vereisen, biedt Densor een naadloze ervaring door zijn sensoren in alledaagse tandheelkundige apparatuur te integreren. Dit zorgt voor een ononderbroken dagelijks leven terwijl waardevolle gezondheidsgegevens worden verzameld. De open-source aard van het platform maakt het gebruiksgemak compleet en moedigt wereldwijde samenwerking aan om de mogelijkheden te vergroten.
De mogelijkheid om kaak- en hoofdbewegingen tijdens de slaap te volgen levert essentiële gegevens op voor slaaponderzoek en apneudiagnostiek. Door onderscheid te maken tussen verschillende mondactiviteiten helpt Densor bij het monitoren van therapietrouw en gebitsslijtage. Onderzoekers zijn vooral enthousiast over het potentieel om de functionaliteit uit te breiden met extra sensoren, gericht op aandoeningen zoals zure reflux en speekselproductie, wat een revolutie teweeg zou kunnen brengen in preventieve gezondheidsmaatregelen.
Kankerongelijkheid: de gezondheidskloof tussen arm en rijk
Ondanks significante bijdragen aan kankeronderzoek, toont een recent rapport zorgwekkende behandelingverschillen tussen inkomensgroepen in Nederland.
Een gezamenlijke inspanning
Densor is ontwikkeld door een samenwerking tussen de TU Delft en het Radboudumc en belichaamt interdisciplinaire innovatie. Onderzoekers Przemysław Pawełczak en Bas Loomans benadrukken het potentieel van het platform om gezondheidsmonitoring te democratiseren door het toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken. De toewijding van het team om de mondgezondheidszorg te verbeteren blijkt uit hun voortdurende inspanningen om meer sensoren te integreren en de technologie te verfijnen voor bredere toepassingen.
Vooruitkijkend is Densor klaar om de manier waarop we mondgezondheidsgegevens waarnemen en gebruiken te transformeren. De continue verzameling van realtime gegevens opent nieuwe mogelijkheden voor preventie en diagnose. Naarmate het platform zich verder ontwikkelt, zou de integratie ervan in de dagelijkse gezondheidszorg kunnen leiden tot vroegtijdige opsporing van ziekten en gepersonaliseerde behandelplannen.