Logo

Nieuwe columnist Puck van Holsteijn: ‘De tuinbouw in NL kan enorme impact maken op wereld voedselsysteem’

Vanaf morgen geeft Puck van Holsteijn, directeur van World Horti Center en HortiHeroes, je elke zes weken een kijkje in de wereld van tuinbouw.

Published on November 15, 2024

Image: Danja Vermeulen

Als hoofdredacteur is Aafke eindverantwoordelijk voor de inhoud van ons platform, maar kruipt ook zelf graag in de pen. Ook neemt ze de inhoudelijke van onze events voor haar rekening. Vindt niets leuker dan ingewikkelde dingen op een toegankelijke manier uitleggen en vertelt graag het verhaal van de mensen achter de technologie.

Puck van Holsteijn heeft een diepgaande kennis van de tuinbouw, weet complexe onderwerpen toegankelijk en concreet te vertellen en hoopt met haar columns juist mensen van buiten de sector te bereiken.

'Verliefd op de sector'

De eerste 18 jaar van haar carrière werkte ze in de Achterhoek in een productiebedrijf in metaal. Via een klant komt ze zo’n vier jaar geleden terecht in de tuinbouw, inmiddels wil ze niet anders meer. “In de Achterhoek heb ik veel geleerd en een fantastische tijd gehad, en nu ben ik op deze sector verliefd geworden. Al zijn het kleine stapjes, we kunnen met deze sector een enorme impact maken vanuit ons kleine landje. Samen met ondernemers kan ik de wereld een beetje groener en gezonder maken, de Nederlandse tuinbouw heeft ontzettend veel potentie.”

Puck is vijf dagen per week te vinden in World Horti Center; een kennis- en innovatiecentrum met internationaal aanzien in de tuinbouw. Ze begon er in 2021 als directeur van HortiHeroes en 1,5 jaar later werd ze dat ook van World Horti Center (WHC). In die hoedanigheid werkt ze samen met bedrijven, onderwijsinstellingen, onderzoekscentra en overheidsorganisaties om de tuinbouwsector te versterken.

Wie tegenover haar zit, merkt: ze heeft een sterke visie op de toekomst van tuinbouw en een focus op samenwerking en duurzaamheid. Met haar columns wil ze niet alleen laten zien wat de nieuwste innovaties en ontwikkelingen zijn in de tuinbouw, maar ook een realistisch beeld geven van de uitdagingen waarmee de sector te maken heeft.

Aanpakken en doorzetten

Wat haar het meest is opgevallen sinds haar aanstelling in 2021? “Dat de mensen die hier werken echte aanpakkers en doorzetters zijn. Als ze iets toezeggen, regelen ze het. En er wordt al best veel samengewerkt tussen onderwijs, bedrijven, onderzoek en overheid.” Natuurlijk – er kunnen ook dingen beter. Zo moet beleid en onderwijs beter afgestemd worden op waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft.

Daarom werken ze op de campus vanuit verschillende thema’s – energie, gezondheid, water, robotica en AI en meer – en bijbehorende themapleinen die WHC samen met ondernemers en onderwijs (mbo, hbo, wo) ontwikkelt. ''Onze themapleinen zijn een fysieke landingsplek, hier is allerlei inhoud over dat specifieke onderwerp te vinden, op een interactieve manier. Ook werken we veel samen met al onze stakeholders op deze pleinen. Donderdag 21 november organiseren we bijvoorbeeld de HortiHeroes Hackathon rondom robotica en AI. Tijdens deze hackathon gaan 140 studenten van verschillende niveaus, samen met professionals, aan de slag met een direct toepasbaar idee voor de volgende stap naar een 100% autonome kas.''

En enthousiaste studenten zijn hard nodig, want het tekort aan arbeidskrachten vormt – samen met de duurzaamheidstransitie en de nieuwe teeltprocessen die daarbij horen – een van de grootste uitdagingen van de tuinbouwsector. Zo worden teelten steeds autonomer en is de tuinbouw op gebied van water en energie in transitie, dit vraagt andere kennis van werknemers.

Puck van Holsteijn

Een eerlijk perspectief

Dat Puck niet graag stilzit, is een ding dat zeker is. Ze is lid van de Raad van Commissarissen bij Rabobank Westland, een fanatiek skiër, wandelde onlangs een vierdaagse met vriendinnen in Spanje, houdt van koken en staat elke zaterdagochtend langs de lijn bij de voetbalwedstrijd van haar zoontje.

In haar column vindt ze het belangrijk om lezers een eerlijk perspectief op de tuinbouwsector te geven. “Ik vind het belangrijk dat we vanuit een eerlijk perspectief blijven communiceren. Dus ik zal niet alleen de mooie dingen laten zien, maar juist ook de complexiteit en uitdagingen waar onze sector voor staat.”

Daarmee hoopt ze niet alleen mensen in de sector zelf, maar juist ook daarbuiten te bereiken. “Juist uit sectoren die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, kunnen hele vruchtbare samenwerkingen voortkomen. Ik ben nu bijvoorbeeld in gesprek met een havenbedrijf, zij zetten vol in op biomassa, iets waar onze sector wellicht nog van kan leren. We gaan voorzichtig onderzoeken wat we samen kunnen doen op het gebied van duurzaamheid. De kans dat dat niets wordt is zeker aanwezig, maar als je het gesprek niet aangaat, weet je dat nooit.”

Daarnaast wil ze ook graag het podium geven aan startups uit haar netwerk. Ook daar geldt: die komen niet altijd uit de tuinbouw zelf, zoals bijvoorbeeld Skytree (automotive) en Blockbax (energie), want de sector heeft baat bij veel verschillende technologische innovaties.

Van Holsteijn: ‘‘Een groenere wereld met gezonde voeding voor iedereen. En regionaal telen op de meest duurzame manier: dat is de impact van de Nederlandse tuinbouwsector!’’

De eerste column van Puck van Holsteijn publiceren we morgen.

Vertical-farm-Growy.png

De vertical farm gaat van hype naar realiteit: mooie beloftes, veel bottlenecks

Op Sky High in Wageningen werd duidelijk: vertical farms zijn geen alles omvattende oplossing voor een nieuw voedselproductiesysteem, maar wel een onmisbaar puzzelstukje.