Nee tegen Nederlands brood; ja tegen de directheid
Wat vinden expats van het leven in Nederland? In Dutch Diaries delen buitenlanders hun ervaringen.
Published on July 11, 2025

Mauro verruilde Sardinië voor Eindhoven en volgt als GREEN+ expert de energietransitie. Hij vertelt data-gedreven verhalen en maakt series over duurzaamheid.
Duitsland en Nederland zijn buurlanden, maar als je van het ene land naar het andere land verhuist zijn zelfs de kleinste verschillen voelbaar. Nicolas Daub wilde zijn academische carrière voortzetten nadat hij zijn master organische chemie behaalde. Dus verhuisde hij zesenhalf jaar geleden naar Eindhoven om aan de slag te gaan als postdoc onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij promoveerde op onderzoek naar flowbatterijen - een type batterij waarbij energie wordt opgeslagen in vloeibare elektrolyten, zoals water.
.png&w=1080&q=75)
Dutch Diaries
Een nieuwe baan, verhuizen naar een nieuw land en wennen aan een nieuwe cultuur. Het zijn drie momenten die elke expat wel eens heeft meegemaakt. Hoe ziet Nederland eruit in de ogen van buitenlanders die hier komen werken? In onze serie Dutch Diaries brengen we de verhalen van expats die naar Nederland zijn verhuisd om te werken in de tech- en innovatiesector. Waarom besloten ze hierheen te komen? Wat vinden ze het leukst aan Nederland? Wat zouden ze veranderen?
Bekijk Dutch DiariesWaarom koos je ervoor om naar Nederland te verhuizen?
"De manier waarop PhD-carrières in Duitsland gestructureerd zijn, sprak me niet aan. Een promotietraject duurt daar maar drie jaar en je kunt je maar richten op een specifiek onderzoeksonderwerp. In mijn geval had ik moeten kiezen voor het maken van een materiaal of het gebruiken van een bestaand materiaal voor een bepaalde toepassing. Ik wilde betrokken zijn bij elke stap van het proces, dus besloot ik de mogelijkheden in het buitenland te verkennen. Zo kwam het dat ik solliciteerde voor een positie aan de TU/e."
Wat herinner je je van de eerste keer dat je naar Eindhoven kwam?
"De eerste keer dat ik solliciteerde was een verschrikkelijke dag. Het regende pijpenstelen en ik was niet blij met hoe het gesprek verliep. Bovendien herinner ik me dat mijn vader bijna een fietser aanreed met de auto.
Een paar dagen later vroeg ik mijn supervisor in spe of ik het gesprek over mocht doen. Een paar weken later kwam ik terug, dit keer met mijn beste vriend. Het was een zonnige herfstdag en ik ontmoette meerdere mensen binnen de onderzoeksgroep. Op de terugweg was ik helemaal overtuigd: dit moest het worden."
De Duitse en Nederlandse cultuur hebben veel overeenkomsten. Was er iets dat je verbaasde?
"De eetcultuur is heel anders. Ik was bijvoorbeeld niet gewend aan het concept van het delen van eten, zoals bitterballen. Daarnaast heb ik geleerd om mijn eigen brood te bakken; ik eet liever geen Nederlands brood. In Duitsland eten we veel zuurdesembrood, terwijl dat in Nederland niet zo gebruikelijk is."
Hoe is je academische ervaring geweest?
"Ik vond een prettige omgeving binnen mijn onderzoeksgroep, onder leiding van professor René Janssen, die een familieachtige sfeer heerst. Ik werd meteen geaccepteerd en mijn collega's zijn altijd bereid om me te helpen; of het nu gaat om werk of het vertalen van een brief van de bank. Hoewel ik niet in Nederland heb gestudeerd, merkte ik de verschillen tussen de twee universiteitssystemen. Als je in Duitsland drie keer zakt voor een vak, mag je dat studietraject niet meer volgen. Dat is behoorlijk hard. Zoiets bestaat niet in het Nederlandse systeem. Je kunt hier zelfs tien jaar na het begin van je studie nog afstuderen."
Wat zijn de voordelen van het wonen in Nederland?
"In Duitsland vonden mensen mijn communicatie vaak te bot. In Nederland is dat nooit het geval geweest. Ik ben fan van de Nederlandse directheid: eerlijk en recht door zee zijn maakt mensen veel efficiënter, we draaien hier minder ."
Welke gewoonte zou je vanuit Duitsland meenemen naar Nederland en andersom?
"Ik heb het gevoel dat Duitse mensen over het algemeen meer discipline hebben, hoewel ik denk dat deze houding ook beetje bij beetje verdwijnt. Dit kan misschien een beetje klinken alsof ik hoog van de toren blaas, maar wat extra discipline zou in sommige contexten geen kwaad kunnen.
Nederlanders hebben doorgaans uitstekende vaardigheden op het gebied van timemanagement en kunnen een aanzienlijke hoeveelheid werk verzetten binnen de tijd die aan een bepaalde taak is toegewezen. Ik hoor mensen aan het begin van een vergadering vaak zeggen dat ze een halfuur hebben. In Duitsland is men hier minder strikt in en lopen vergaderingen vaak uit."
Zie je jezelf in de toekomst in Nederland wonen?
"Ik denk het wel. Nu ik een Nederlandse verloofde heb, de taal spreek en geïntegreerd ben in de samenleving, ben ik absoluut van plan om te blijven."