Nederlandse scaleup zorgt voor flexibel elektriciteitsnet. ‘Groeien in heel Europa’
Elke maand interviewen we een startup die onlangs een investering heeft ontvangen. Deze maand: Withthegrid
Published on April 3, 2025

Credits: Withthegrid
Onze DATA+ expert Elcke Vels duikt in AI, cyber security en innovatie. In haar ‘What if…’ column verkent ze gedurfde scenario’s buiten de status quo.
Het elektriciteitsnet is overbelast, maar niet altijd. Soms is er te veel vraag, op andere momenten wordt het net niet volledig benut. Het probleem is dat we deze fluctuaties niet goed kunnen voorspellen. Paul Mignot en Rob Everhardt van Withthegrid, opgericht in 2016, bieden een oplossing. Hun controller maakt het mogelijk om energie-assets in real-time op afstand te monitoren en aan te sturen. Zo worden zonnepanelen en windturbines automatisch uitgeschakeld bij overschot. Onlangs haalde de scaleup €3.5 miljoen op. Wij spraken Paul Mignot over hoe het ervoor staat met zijn bedrijf.
Nog gefeliciteerd met de €3.5 miljoen! Hoe gaan jullie dit bedrag spenderen?
“Dank je wel! We zijn met meerdere ontwikkelingen bezig. Allereerst blijven we nieuwe merken toevoegen aan de bibliotheek van de Teleport Gateway. Dit is een fysieke controller die gebruikt wordt om energie-assets zoals zonnepanelen, windturbines, batterijen, laadpalen en generatoren aan te sturen. Op dit moment hebben we vijftig verschillende batterijmerken geïntegreerd, maar er komen er steeds meer bij. Dus blijven we uitbreiden.
Ook werken we eraan om meer certificeringen van netbeheerders door heel Europa te verkrijgen, zodat onze producten niet alleen voldoen in Nederland, maar ook in andere Europese landen.”
Jullie dragen bij aan een flexibeler elektriciteitsnet op verschillende manieren. Kun je uitleggen hoe?
“We hebben twee producten. Ten eerste: een monitoringsplatform, specifiek voor netbeheerders ontwikkeld. Dit platform maakt inzichtelijk wat de conditie van verschillende assets is, zoals transformatorhuisjes, elektriciteitskabels, gasleidingen en hoogspanningsstations. Het systeem is gekoppeld aan verschillende sensoren die op regelmatige basis gegevens verzamelen en versturen. Deze sensoren geven inzicht in de prestaties van de assets, zoals of alles goed functioneert of er storingen zijn. Dit stelt netbeheerders in staat om efficiënter om te gaan met hun technisch personeel, wat heel goed van pas komt gezien het grote tekort aan technici. Het platform visualiseert alle alarmen en maakt het mogelijk om sneller en effectiever in te grijpen.
Ons tweede product is de Teleport Gateway: de fysieke controller voor het aansturen van energie-assets . Dit is cruciaal vanwege de fluctuerende elektriciteitsprijzen en netcongestie, waardoor bepaalde assets soms aan- of uitgezet moeten worden. De Teleport Gateway maakt dit proces gemakkelijk, veilig en schaalbaar. Energiehandelaren gebruiken dit product bijvoorbeeld om te reageren op veranderingen in elektriciteitsprijzen door een zonnepark uit te schakelen.”
Hoe kwam je op het idee om Withthegrid op te richten?
“Ik heb de opleiding Energy Science in Utrecht gedaan. Daarna heb ik een tijd lang bij netbeheerder Stedin gewerkt. In die tijd zag ik voor welke uitdagingen we stonden wat betreft de energietransitie. Denk bijvoorbeeld aan netcongestie. Dat was de aanleiding om Withthegrid te starten.”
Als je terugblikt op de afgelopen jaren: wat is een grote mijlpaal geweest?
“We zijn al acht jaar bezig, en ik ben er heel trots op dat we nog steeds hetzelfde team hebben vanaf dag één. Het is best bijzonder om iets stap voor stap op te bouwen met dezelfde mensen.”
Heb je nog een afsluitende boodschap aan de lezer?
“We zitten middenin een energietransitie en we moeten samen een verschil gaan maken. Laten we er samen voor zorgen dat we het elektriciteitsnetwerk kunnen flexibiliseren waar mogelijk. Daarvoor mogen mensen ons altijd bellen.”

Hoe een virtueel net problemen met netcongestie kan aanpakken
In de tweede aflevering van Road to 2050 belichten we een andere oplossing om netcongestie aan te pakken, een van de grootste uitdagingen op weg naar klimaatneutraliteit.