Logo

Nederlandse economie groeit in 2025, maar met grote regionale verschillen

Volgens een prognose van de Rabobank zal de economie van alle Nederlandse regio's volgend jaar groeien. De groei zal echter niet gelijkmatig verdeeld zijn.

Published on December 19, 2024

Dutch economy

AI-generated image

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

In 2025 zullen alle Nederlandse regio's een economische groei doormaken zonder dat er krimp wordt voorspeld, zo blijkt uit een rapport van de Rabobank. Over het geheel genomen ziet de Rabobank de Nederlandse economie gestaag groeien, met een verwachte groei van 1,7% in 2025. Groot-Amsterdam en Brainport Eindhoven zijn naar verwachting koplopers met groeipercentages van respectievelijk 3,5% en 3,3%. De analyse presenteert groeiverwachtingen voor elk van de Nederlandse regio's en economische segmenten.

De dienstensector, met name informatie en communicatie, is klaar voor een robuuste groei van naar verwachting 4%. De gespecialiseerde bedrijfssector, gedreven door de toenemende vraag naar accountants, zal naar verwachting ook met 3,3% groeien, aangezien beide sectoren hun positieve trend vasthouden.

De handel zal met 2,5% groeien door de verwachte toename van de consumptie en de export. De bouwsector zal ook weer opveren na een krimpjaar (+1,5%), net als de industrie, die een stijging van 1,8% zal zien. Door een stijging van de kosten van energie en grondstoffen, in combinatie met nieuwe maatregelen om de uitstoot van stikstof te beperken, zal de landbouw met 1,4% krimpen.

Regionale verschillen

De verschillende groeitempo's van economische sectoren resoneren ook met de regionale groei. Groot-Amsterdam en Brainport Eindhoven zullen opnieuw beter presteren dan de gemiddelde nationale groei, dankzij de nabijheid van kennisinstellingen, samenwerkende bedrijven en hoogopgeleide arbeidskrachten. De dienstensector is de drijvende kracht achter de groei in Amsterdam, terwijl de high-tech industrie de drijvende kracht is achter de expansie in Eindhoven.

Net als Amsterdam zal Utrecht groeien dankzij een sterke dienstensector. De economische structuur van Twente lijkt ook op die van Eindhoven, met groei gedreven door de high-tech sector.

Ook verwacht de Rabobank dat Zuidoost-Friesland, Zuidoost-Zuid-Holland en Zuidwest-Drente het beter zullen doen dan het landelijk gemiddelde. De beschikbare ruimte voor bedrijven en de innovatiekracht van sommige bedrijven zullen Zuidoost-Friesland vooruit stuwen en het herstel van de bouwsector zal de groei van Zuidoost-Zuid-Holland stimuleren.

Geen enkele regio zal een krimp zien, maar kustregio's en noordelijke regio's blijven achter. Achter deze lagere groeiverwachtingen gaan minder gunstige regionale omstandigheden schuil.

Dutch economy

Dutch economy growth map for 2025 - © RaboResearch

De potentiële impact van Amerikaanse importtarieven

In de analyse van de Rabobank is ook gekeken naar de mogelijke impact van de importtarieven die de nieuw gekozen president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft aangekondigd. De VS is de op één na grootste handelspartner van Nederland. In het onderzoek is gekeken naar gegevens uit de provincie.

Noord-Brabant is de grootste exporteur, exclusief wederuitvoer, voornamelijk via de luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam. Volgens de Rabobank bestaat 43% van de Nederlandse export naar de VS uit machines en transportmiddelen, kritische sectoren in Noord-Holland en Noord-Brabant. Minerale brandstoffen uit Zuid-Holland en chemicaliën (uit Limburg en Zeeland) volgen op de voet.

De bank benadrukt dat als de invoerrechten worden bevestigd, Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en Overijssel de meest kwetsbare regio's zijn. Aangezien een klein aantal bedrijven verantwoordelijk is voor een groot exportvolume, kan de maatregel ook gevolgen hebben voor hun hele lokale toeleveringsketen.

IMG_20161220_143100.jpg

Innovatieve kracht van Nederlandse campussen is cruciaal voor toekomstige economische groei

Rapport van Innovatiespotter roept op tot dialoog tussen de overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen om te zorgen dat de campussen blijven functioneren als motor van groei en innovatie.