Nederlandse AI-bedrijven schitteren op ’s werelds grootste techbeurs CES
Van automatische drive-thru tot deepfakes detecteren: Nederlandse AI-bedrijven op CES helpen de wereld vooruit.
Published on January 7, 2025
Alles wat nieuw is, is razend interessant! Dat is het motto van onze DATA+ expert Elcke Vels. Ze schrijft verhalen over AI en hoe dat onze maatschappij beïnvloedt, heeft een serie over cyber security en interviewt Nederlandse innovatie maestro’s. Ook onderzoekt ze in haar ‘What if…’ column intrigerende scenario's die afwijken van de status quo.
Vanaf vandaag staan zo'n 50 Nederlandse startups te schitteren in Las Vegas. Ze nemen deel aan CES: de grootste techbeurs ter wereld. Zoals inmiddels velen weten, is AI een opkomende technologie met enorm potentieel. Niet verrassend dus, dat meerdere Nederlandse AI-startups hun baanbrekende oplossingen presenteren op de beurs. We lichten drie opvallende voorbeelden uit.
Deepfakes detecteren
Acht op de tien mensen kunnen een deepfake niet herkennen. Toch komen we ze steeds meer tegen in ons dagelijks leven. Het is slechts een kwestie van tijd voordat bijvoorbeeld videocalls risico’s met zich meebrengen, aangezien je niet altijd zeker kunt weten wie er daadwerkelijk aan de andere kant van de lijn zit. Voor bedrijven zijn de gevolgen voor het vallen voor deepfakes bijzonder groot.
Startup Cyberette biedt een oplossing door video, audio, beeld en tekst met hoge precisie en snelheid te scannen: en dat met behulp van AI. De nauwkeurigheid is ongeveer 99,7%. Het bedrijf helpt onder meer media, fintech, overheden en bedrijven om desinformatie en fraude te herkennen door AI-manipuleerde content te detecteren.
Geautomatiseerde drive-thru
Vox AI automatiseert drive-thru’s met behulp van AI. De startup heeft een AI ontworpen die natuurlijke gesprekken voert in meer dan 35 talen. Dat is nodig; De huidige AI-technologie voor drive-thru restaurants voor het plaatsen van bestellingen is vaak inefficiënt. Reactietijden zijn traag, de nauwkeurigheid van bestellingen is laag en er is vaak een disconnect doordat de kunstmatige stem vaak onverstaanbaar klinkt aan de andere kant van de luidspreker. Vox AI doorbreekt deze beperkingen.
Razendsnel een lekkage detecteren
Naarmate fabrieken ouder worden, wordt corrosie een steeds groter probleem. CUI is in het bijzonder een hoofdpijndossier, omdat deze vorm van corrosie zich ontwikkelt onder isolatie - en dus onzichtbaar is. Het wordt ook wel de ‘sluipmoordenaar’ van de procesindustrie genoemd. De gevolgen ervan kunnen zeer groot zijn - denk aan veiligheid of ongewenste lekkages.
Senergetics pakt deze uitdaging in de procesindustrie aan, door onder meer lekkages te monitoren. Dat doet de startup met slimme sensoren voor continue monitoring, en AI-gestuurde analyses. Het Real-Time Leak Detection (RTL) systeem monitort continu de lekkages, en stuurt direct waarschuwingen om problemen aan te pakken voordat ze escaleren. Dit voorkomt dure storingen, ongeplande stilstanden en ongevallen, terwijl het ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
Deze startup is een winnaar van de Gerard & Anton Awards.
G&A winnaar Senergetics: miljoenen kilo’s aan CO₂-uitstoot reduceren met geïntegreerde fotonica
Deze weken zetten we de winnaars van de Gerard en Anton Awards in het zonnetje. Vandaag: Senergetics.