'Nederlanders sluiten je ideeën niet buiten en houden ervan om dingen voor elkaar te krijgen'
Wat vinden expats van wonen in Nederland? In onze serie Dutch Diaries delen buitenlanders hun ervaringen.
Published on January 17, 2025
Mauro verruilde Sardinië voor Eindhoven en is sinds 3 jaar redacteur bij IO+. Als GREEN+ expert houdt hij alle ontwikkelingen rondom de energietransitie nauwlettend in de gaten. Hij gaat graag op reportages en verrijkt zijn verhalen vaak met grafieken. Hij heeft meerdere series onder zijn hoede: Green Transition Drivers, Road to 2050, Achter de Cijfers.
Van het midden van de Middellandse Zee naar Nederland: Andrew Borg verhuisde afgelopen maart van Malta om als simulatie-ingenieur aan de slag te gaan bij FLASC, een startup actief in offshore opslag van duurzame energie. Het bedrijf biedt een oplossing om energie urenlang op te slaan via een eigen hydropneumatisch concept, een alternatief voor conventionele lithium-ionbatterijen.
Na een paar jaar op afstand met het bedrijf te hebben samengewerkt tijdens zijn promotieonderzoek, kreeg Borg een aanbod om bij het team in Delft te komen werken.
Dutch Diaries
Een nieuwe baan, verhuizen naar een nieuw land en wennen aan een nieuwe cultuur. Het zijn drie momenten die elke expat wel eens heeft meegemaakt. Hoe ziet Nederland eruit in de ogen van buitenlanders die hier komen werken? In onze nieuwe serie, Dutch Diaries, brengen we de verhalen van expats die naar Nederland zijn verhuisd om te werken in de tech- en innovatiesector. Waarom besloten ze hierheen te komen? Wat vinden ze het leukst aan Nederland? Wat zouden ze veranderen?
View Dutch Diaries SeriesWaarom besloot je naar Nederland te verhuizen?
“Om twee redenen. Ten eerste omdat de offshore energie-industrie hier enorm is. Ten tweede, omdat ik het gevoel had dat ik de buitenlandervaring niet ten volle heb beleefd. Eerder woonde ik in het Verenigd Koninkrijk voor mijn master, maar dat was tijdens de Covid-19 pandemie. Dus vanuit persoonlijk en professioneel oogpunt was het logisch dat ik weer naar het buitenland zou gaan.”
Hoe is het tot nu toe gegaan?
“Tot nu toe is het heel goed geweest. Na een tijdje in Delft te hebben gewoond, ben ik verhuisd naar Den Haag. Ik vond het leuk om in Delft te blijven, maar nu ben ik verliefd geworden op Den Haag, waar meer dingen gebeuren. De aanpassing verliep soepeler omdat twee van mijn collega's landgenoten zijn die ik al kende.”
Wat waren de eerste cultuurschokken die je hebt ervaren?
“De Nederlandse directheid is een positieve cultuurshock geweest. Deze tien maanden hebben me geholpen om nuchterder te zijn en niet bang te zijn om iets te zeggen. Uiteindelijk voelt het beter om direct ter zake te komen.”
Wat vond je tot nu toe het leukst?
“De balans tussen werk en privé is een van de dingen die ik het meest gewaardeerd heb, naast de multiculturaliteit. Je voelt je meestal geen minderheid en het is heel gemakkelijk om mensen uit andere landen te ontmoeten.
Op het werk heeft iedereen een houding om dingen voor elkaar te krijgen en ideeën niet af te wijzen. Groeien als startup kan een uitdaging zijn omdat je iets probeert te brengen dat nog niet volledig is bewezen aan de wereld. Hier voelt het alsof er nooit iemand zegt dat je idee nooit zal werken of dat het geen zin heeft. In plaats daarvan is de houding degene die dat concept verbetert en er uiteindelijk voor zorgt dat het werkt.”
'Ik kon de obsessie van de Nederlanders met agenda's niet begrijpen. Nu is het mijn realiteit geworden'.
Wat vinden expats van wonen in Nederland? In onze serie Dutch Diaries delen buitenlanders hun ervaringen.
Wat vind je van de Nederlandse startup-omgeving?
“Het is een goede, snelle omgeving. In de allereerste dagen nadat ik hier aankwam, herinner ik me dat mijn collega's tegen me zeiden dat ik de tijd moest nemen om me te settelen en alle dynamiek te begrijpen. Na een tijdje zie ik nu hoe snel dingen gaan en hoe reactief je moet zijn. Maar het is bevredigend geweest.”
Hoe bevredigend?
“Toen ik mijn Ph.D. deed, was het soms moeilijk om te zien welke impact mijn werk kon hebben. Je kunt bang zijn dat je werkstuk op een plank belandt en vergeten wordt. Nu ik deel uitmaak van de offshore energie-industrie, heb ik het gevoel dat ik een directere invloed heb op waar de dingen naartoe gaan.”
Is er een Nederlandse gewoonte die je niet snapt?
“Eigenlijk zijn het er twee. Een die ik heel veel heb gezien is een lunchgewoonte, het eten van een hagelslag - voor de lezers die niet bekend zijn met hagelslag, dit is een sneetje brood besmeerd met boter en belegd met hagelslag, meestal gegeten aan het einde van de lunch ed. - Dat vind ik best interessant. Ik snap dat het lekker is, maar ik vind het grappig hoe gelovig Nederlanders er over kunnen doen.
Iets anders wat ik niet helemaal begrijp is hoe sommige Nederlanders om 18.00 uur kunnen eten en daarna sporten. Dat is echt een gewoonte die ik niet kan begrijpen.”
Is er iets dat je mee zou nemen uit Malta?
“Soms heb ik het gevoel dat er niet veel kans is om samen te komen met mensen die dicht bij je staan. In Malta houden we van feestjes; we brengen graag tijd door met vrienden en familie en, over het algemeen, met grote groepen mensen. In Nederland zijn de bijeenkomsten intiemer. Ik mis die bijeenkomsten en je kunt van alles een eenvoudig uitje maken.”
Wat is die ene anekdote die je thuis altijd vertelt over Nederland?
“Het feit dat niemand je ideeën de mond snoert, heeft te maken met de houding die Nederlanders hebben als het gaat om het bedenken van manieren om iets nieuws te creëren en het hebben van een zeer innovatieve mindset. Ze zijn niet bang voor verandering en om nieuwe dingen te proberen. En natuurlijk vertel ik ze hoe graag ze dingen gedaan krijgen.”
Zie je jezelf hier in de toekomst wonen?
“Deze eerste maanden zijn goed geweest. Familie missen is het moeilijkste aspect, maar een beetje thuis zijn op het werk helpt, en er zijn hier veel positieve levensaspecten. Ik zie niet in waarom niet. ”
Geen gedoe meer voor expats: deze AI-agent regelt emigratie via WhatsApp
Met Consul, gevestigd in Venlo, helpt Shane Yankam werknemers van over de hele wereld probleemloos te emigreren.