Nederland investeert in toekomst van voedsel met twee faciliteiten voor cellulaire agricultuur
Nederland versterkt zijn positie als wereldwijd koploper in cellulaire agricultuur met de lancering van twee onafhankelijke open-access opschalingsfaciliteiten.
Published on January 14, 2025
Nederland versterkt zijn positie als wereldwijd koploper in cellulaire agricultuur met de lancering van twee onafhankelijke open-access opschalingsfaciliteiten. Deze faciliteiten, ontwikkeld in samenwerking met onder meer Mosa Meat, het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en het Nationaal Groeifonds, vormen een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van duurzame voedselproductie.
Cellulaire agricultuur biedt een pad naar een veerkrachtiger en meer divers voedselsysteem. Door vlees, zuivel en andere dierlijke producten direct uit cellen te produceren, kan deze technologie de milieueffecten van geïndustrialiseerde voedselproductie verminderen en tegelijkertijd de voedselzekerheid en gezondheid verbeteren. Deze nieuwe faciliteiten bieden bedrijven die werken met celkweek en precisiefermentatie de mogelijkheid om hun processen op te schalen zonder zelf te hoeven investeren in dure infrastructuur. Dit zal innovatie stimuleren en de commercialisering van producten uit cellulaire agricultuur versnellen.
De twee scale-up faciliteiten zijn: Biotechnology Fermentation Factory (BFF) in Ede, en Cultivate at Scale (CaS) in Maastricht. De eerste is gerichtop precisiefermentatie. De tweede faciliteit is gericht op opschaling van celkweek. Beide faciliteiten vertegenwoordigen een samenwerking tussen koplopers uit de sector, onderzoeksinstellingen en de Nederlandse overheid.
Nederland: Een wereldwijde hub voor cellulaire agricultuur
Nederland is al 155 jaar een koploper in biotechnologie en voedselproductie en was het eerste land dat kweekvlees introduceerde in 2013. In de afgelopen jaren heeft Nederland een bloeiend ecosysteem voor cellulaire agricultuur gecreëerd, ondersteund door publieke investeringen. Het omvat publiek onderzoek aan de universiteiten TU Delft, Wageningen University & Research en Maastricht University, gespecialiseerde onderwijsprogramma’s, een samenwerkend netwerk van bedrijven en een actieve ‘code of practice’ die proeverijen van gecultiveerd vlees (kweekvlees) mogelijk maakt. De nieuwe scale-up infrastructuur versterkt de positie van Nederland als een wereldwijde hub voor duurzame voedselinnovatie en cellulaire agricultuur.
Franse startup wil EU-goedkeuring voor kweekvlees
Gourmey is het eerste bedrijf dat een vergunning heeft aangevraagd om zijn laboratoriumgekweekte foie gras op de markt te brengen.