Navigeren door de onzekerheid van klimaatverandering. 'Het is als surfen op golven'
Melchior Krijgsman is samen met zijn broers medeoprichter van Entropic, een startup die fabrieken wil helpen koolstofvrij te worden.
Published on November 22, 2024
Mauro verruilde Sardinië voor Eindhoven en is sinds 3 jaar redacteur bij IO+. Als GREEN+ expert houdt hij alle ontwikkelingen rondom de energietransitie nauwlettend in de gaten. Hij gaat graag op reportages en verrijkt zijn verhalen vaak met grafieken. Hij heeft meerdere series onder zijn hoede: Green Transition Drivers, Road to 2050, Achter de Cijfers.
20% van de CO2-uitstoot in de wereld is afkomstig van industriële warmte. 50% van deze warmte wordt verspild. Deze twee cijfers hebben Melchior Krijgsman nooit losgelaten. Hij is medeoprichter van Entropic, een startup die fabrieken helpt hun warmtevoorziening koolstofvrij te maken. Dit doen ze met hun software, die digital twins van fabrieken en een koolstofarme technologiebibliotheek gebruikt om decarbonisatie winstgevend te maken.
In zekere zin verschilt het niet veel van een keukenplanner van IKEA. Fabrieksmanagers kunnen hun fabrieksgegevens uploaden en krijgen een digitale versie. Dan kunnen ze, net als bij het kiezen van een ander soort kastje, de impact simuleren van de integratie van een warmtepomp of een warmte-koude opslag en suggesties krijgen over wat beter zou passen. En ook wat de business case zou zijn.
The Green Transition Drivers
Het verminderen van emissies, het optimaliseren van het gebruik van hulpbronnen en het invoeren van groene energie zijn enkele van de praktijken die we moeten toepassen om over te stappen op een groenere economie. Maar wie zit er achter de groene transitie? In onze serie Green Transition Drivers zetten we ondernemers en vernieuwers op een rij die zich inzetten om onze economie groener te maken.
View The Green Transition Drivers SeriesIndustriële decarbonisatie versnellen
Fabrieken zijn net levende organismen, legt Krijgsman uit. “Processen ontwikkelen zich voortdurend - er komt nieuwe apparatuur bij, de productie verandert en de regelgeving wordt strenger. Decarbonisatieplannen raken snel achterhaald, waardoor het proces inefficiënt en duur wordt. We bieden niet alleen de mogelijkheid om te simuleren, maar we automatiseren dit hele proces en geven advies over wat op dit moment het beste kan worden geïmplementeerd in plaats van dat ze het allemaal zelf moeten ontwerpen.”
Krijgsman heeft het bedrijf samen met zijn twee broers Floris en Sebastian opgericht. Voortbordurend op de ondernemersgeest van hun vader wilden ze hun bedrijf lanceren en iets impactvols creëren.
Het koolstofvrij maken van industriële processen is een van de grootste uitdagingen op weg naar een groenere economie. Technologieën moeten nog volwassen worden om ze van energie te voorzien. Bovendien huren fabrieken externe adviseurs in om hun fabriek te laten beoordelen en oplossingen aan te dragen, maar dat gebeurt tegen hoge kosten en in een beperkte tijd. “Onze software maakt gebruik van alternatieve kosten en helpt fabrieken om de concurrentie voor te blijven,” voegt Krijgsman toe.
Entropic platform - © Entropic
Draaien
De geschiedenis achter de onderneming van de gebroeders Krijgsman is geen rechte lijn. Twee jaar geleden ontwikkelden ze een technologie om warmte om te zetten in elektriciteit, via aardwarmte. Toen bleek dat hun idee niet haalbaar was in Nederland, stapten ze over op industriële restwarmte als bron. Nadat de eerste klant aanhaakte en ze de technologie verder ontwikkelden, beseften ze zich: “'Waarom richten we ons niet op een decarbonisatiekaart voor industriële fabrieken?' Fabrieksmanagers hebben geen tijd om zich erin te verdiepen, omdat het een complex en tijdrovend proces is, en wij kunnen meer waarde toevoegen. We zagen daar een business en begonnen met de ontwikkeling van onze software, een warmte decarbonisatie platform,” aldus Krijgsman.
Het koolstofarm maken van industrieën draait om controle van de warmtevoorziening
In een poging om een duurzame warmtevoorziening te leveren, wil HeatFlex het gebruik van hernieuwbare energiebronnen stimuleren door nieuwe technologieën te benutten, te bestuderen en te testen.
Eén loket
En na maanden van ontwikkeling kan het Entropic-platform dat. Het platform gebruikt de procesgegevens van de fabriek om een digital twin van de fabriek te creëren. Vervolgens simuleert het oplossingen en biedt het een stappenplan voor decarbonisatie met behulp van kostenberekeningen en elektriciteitsprijsmodellen, inclusief subsidie- en financieringsopties.
De softwarelancering, die een paar weken geleden plaatsvond, werd goed ontvangen door de industrie en tientallen industriële fabrieken hebben al contact opgenomen met Entropic. De gedurfde visie is: “Het go-to platform worden voor industriële decarbonisatie in fabrieken”. Uiteindelijk wil Entropic een one-stop shop bieden voor fabrieken om te plannen, te simuleren en direct contact op te nemen met leveranciers om oplossingen voor warmteopslag of warmtepompen te kopen.
“Vorige week woonde ik een bijeenkomst bij met fabriekseigenaren, leveranciers en ingenieursbureaus die allemaal werkten aan een case om een industriële fabriek koolstofvrij te maken. Volgens de oplossing die ze vonden, zou het twee jaar duren. Toen realiseerde ik me dat onze oplossing een verschil kan maken en dat er grote behoefte aan is”, benadrukt de oprichter van Entropic.
Entropic team - © Entropic
Surfen op klimaatverandering
Naast hun startup hebben de drie broers nog een andere passie: surfen. Geboren en getogen in Scheveningen, begonnen ze als kind en oefenen ze nog steeds. Krijgsman ziet surfen als onzeker: “Je weet nooit welke golf hierna komt.” Entropie zelf betekent onvoorspelbaarheid. Als goede surfers weten de broers hoe ze door deze zee van onzekerheid moeten navigeren.
“Ik denk dat het cruciaal is voor beleidsmakers om een omgeving te creëren waarin investeren in decarbonisatie aantrekkelijk is. We hebben innovatie nodig, maar we moeten ons zeker richten op wat er nu moet gebeuren, investeren in bewezen en gevestigde technologieën,” zegt Krijgsman.
De medeoprichter van Entropic gelooft dat focussen op elektrificatie en energie-efficiëntie de sleutel is tot het terugdringen van energiekosten en CO2-uitstoot. Dit zal de weg vrijmaken voor andere technologieën, zoals waterstof.
Bij het verwezenlijken van de visie van Entropic is uitvoering van het grootste belang, aldus Krijgsman. “Warmte decarboniseren alleen al is een markt van €120 miljard, dus het potentieel is er. Het juiste team op de juiste plaats krijgen en ons uitvoeringsplan volgen is de sleutel.” Het is een grote kracht om het samen met zijn broers te doen. “We kunnen heel eerlijk en open zijn en zijn niet bang om elkaars gevoelens te kwetsen. Dat is essentieel bij het opbouwen van een succesvolle startup,” sluit hij af.