Logo

Naext maakt de wereld toegankelijker met indoor spatial computing

Deze weken zetten we de winnaars van de Gerard en Anton Awards in het zonnetje. Vandaag: Naext.

Published on July 4, 2025

Naext G&A

Als hoofdredacteur is Aafke verantwoordelijk voor de artikelen en eventcontent, maar ze schrijft ook graag zelf. Ze maakt complexe zaken toegankelijk en vertelt de verhalen achter technologie.

Op het eerste gezicht lijkt het een niche. Navigatietechnologie voor mensen met een visuele beperking, specifiek in complexe binnenomgevingen als ziekenhuizen en openbaar vervoer. Maar voor Lukas van Delft en Victor van Dinten, de oprichters van Naext, is het de springplank naar een bredere, Europese missie: een toegankelijkere wereld, ondersteund door slimme, privacy-vriendelijke technologie.

De wortels van Naext gaan terug naar hun tijd bij HERE Technologies, waar ze werkten aan high-precision positionering voor auto’s. “We ontwikkelden systemen die auto’s zonder GPS of wifi konden lokaliseren in parkeergarages,” vertelt Van Dinten. “Maar we zagen ook dat deze technologie veel meer impact kon hebben op mensen – op menselijke mobiliteit.” Die gedachte leidde in 2022 in Eindhoven tot de oprichting van Naext.

Naext G&A
Naext NL

Slimme brillen, slimme routes

Naext bouwt aan een platform voor indoor spatial computing – technologie die met behulp van AI, computer vision en immersive experiences mensen helpt zelfstandig te navigeren door complexe gebouwen. Niet via dure infrastructuur of sensoren, maar via reguliere smartphones en smart glasses. Hun meest zichtbare toepassing op dit moment: het toegankelijker maken van het Nederlandse openbaar vervoer voor mensen met en zonder visuele beperking.

“Onze ‘job-to-be-done’ is om mobiliteit toegankelijk te maken voor iedereen,” zegt Van Delft. “Daarbij richten we ons nu op OV-locaties, maar de technologie leent zich ook uitstekend voor ziekenhuizen, universiteitscampussen, vliegvelden en zelfs beurslocaties.”

Europese standaard

Die ambitie blijft niet beperkt tot Nederland. De startup haalde inmiddels €1,5 miljoen aan financiering op en wil haar technologie via Europese mobiliteitsknooppunten uitrollen naar de rest van het continent. “Onze missie is geslaagd als we het indoor navigatieplatform van Europa zijn – een open, transparant alternatief voor gesloten big-tech oplossingen zoals die van Google of Niantic,” aldus Van Dinten.

Hoewel Naext concurreert met bedrijven als Be My Eyes, GoodMaps of Niantic, ziet het team hen vooral als ecosysteem-partners. “Onze niche zit op het snijvlak van assistive technologie en immersive AI in indoor omgevingen. We mikken op grootschalige, complexe gebouwen – en dat is iets waar bestaande oplossingen vaak tekortschieten.”

Grote impact, klein team

De grootste uitdaging tot nu toe? “Zonder twijfel: het opschalen van complexe technologie op standaardapparatuur met beperkte rekenkracht,” zegt Van Delft. “Maar het is gelukt. Ons grootste succes is dat het grootste ziekenhuis van Nederland inmiddels meer dan 1.000 actieve gebruikers per maand heeft van onze technologie. Dat bewijst dat de impact reëel is.”

Die impact wordt ondersteund door het Brainport-ecosysteem, dat volgens de oprichters een sleutelrol speelt in hun ontwikkeling. “We hebben hier investeerders, partners en talent gevonden. En sinds onze verhuizing naar de High Tech Campus is die verbinding alleen maar sterker geworden.”

Startup-vriendelijke opdrachtgevers gezocht

Toch is er ruimte voor verbetering. “Wat echt ontbreekt zijn grote opdrachtgevers die durven,” zegt Van Dinten. “Zij die bereid zijn startup-technologie grootschalig te adopteren, ondanks interne governance of inkoopregels. Vaak blijft het hangen in pilots, terwijl echte waarde pas ontstaat bij brede implementatie.”

En als Naext niet in Brainport was ontstaan? “Dan misschien in Finland – vanwege het beschikbare talent in ons domein. Of Canada – vanwege het innovatieve startupklimaat en de internationale schaalbaarheid.”

De komende jaren zijn cruciaal, stelt Van Delft. “De adoptie van AI en AR-brillen gaat bepalen hoe snel onze markt groeit. Tel daar de Europese toegankelijkheidswetgeving bij op en de kansen zijn enorm. Wij willen die technologie niet alleen beschikbaar maken – maar vooral menselijk en betekenisvol.”

G&A 2025

G&A 2025

Elk jaar zetten we 10 start-ups uit de Brainportregio in de schijnwerpers. Voor elk van die start-ups ligt er een Gerard & Anton Award klaar

Bekijk G&A 2025