Mosa Meat dient eerste aanvraag voor EU-marktgoedkeuring in
Mosa Meat zet een belangrijke stap richting de Europese markt.
Published on January 22, 2025
-1.jpg&w=3840&q=75)
Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Mosa Meat, de pionier op het gebied van gecultiveerd vlees, heeft zijn eerste aanvraag ingediend voor marktgoedkeuring onder de Novel Foods-regelgeving van de Europese Unie. Deze aanvraag richt zich op gecultiveerd rundervet, dat samen met plantaardige ingrediënten kan worden gebruikt om gerechten zoals hamburgers, gehaktballen, empanada’s en bolognese te maken.
Met deze aanvraag zet Mosa Meat een belangrijke stap richting de Europese markt. De Europese Commissie (EC) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zullen het gecultiveerde vet nu evalueren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Singapore, waar complete producten worden beoordeeld, vraagt de EU om afzonderlijke goedkeuring van gecultiveerde ingrediënten. Mosa Meat heeft ervoor gekozen om met gecultiveerd vet te beginnen, omdat dit een essentiële bijdrage levert aan de vertrouwde smaak, geur en textuur van rundvlees.
Deze indiening is een cruciale stap naar een introductie van gecultiveerde producten zoals de Mosa Burger op de Europese markt. Het volgt op de recente eerste proeverijen van Mosa burgers en een samenwerking rond productontwikkeling met 2-sterren Michelin-chef Hans van Wolde. Over het gecultiveerde vet zei hij: "Toen ik de Mosa Burger voor het eerst proefde, was ik overweldigd door de vleessmaak en het geweldige mondgevoel van het rundervet. Het gaf me gewoon kippenvel."
Pas de tweede keer
Het is pas de tweede keer dat een gecultiveerd product voor het Novel Foods-proces van de EU wordt ingediend, dat algemeen wordt beschouwd als de wereldwijde gouden standaard voor voedselveiligheid. Het proces zal naar verwachting ongeveer 18 maanden duren, zoals geschetst door de EC.
Kansen voor Europees voedselsysteem
Gecultiveerd vlees biedt de mogelijkheid om het Europese voedselsysteem te versterken door de afhankelijkheid van import te verminderen, de voedselsoevereiniteit te vergroten en een veerkrachtige, duurzame toeleveringsketen te garanderen. Volgens een onafhankelijke, peer-reviewed Life Cycle Assessment kan gecultiveerd rundvlees tot 93% minder broeikasgassen uitstoten, 95% minder land innemen en 78% minder water verbruiken dan conventionele vleesproductie. Bovendien verkleint de steriele productieomgeving de kans op pathogenen, verontreinigingen en voedselgerelateerde ziekten die vaak voorkomen in de intensieve veehouderij.