Modulair produceren als slimme weg naar innovaties en patenten
In een serie blogposts geeft Marco Coolen een inkijkje in zijn werk als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij AOMB.
Published on December 29, 2024
Verschillende patenten voor verschillende modules, AI-beeld
After having graduated from his study at the TU/e Eindhoven in 1998, Marco entered into service at Philips. In 2003, he successfully finished his MBA, after which he filled different technical and commercial management positions at Philips and Océ. Since September 2013, he has been working at AOMB as a patent attorney. He is registered as a Dutch and European Patent attorney since 2017. On IO+, he shares his knowledge on the world of patents. How do they work, why are they important, but also: when do they lose their usefulness?
Voor veel maakbedrijven die vooral klant-specifieke producten of one-offs produceren, voelt het beschermen van innovaties met patenten vaak niet relevant. De productie is te kleinschalig, te divers en lijkt niet geschikt om te profiteren van de voordelen van patentering. Maar wat als er een eenvoudige manier is om dat te veranderen? Door over te stappen op een modulaire aanpak kun je niet alleen je productieprocessen verbeteren, maar wordt patenteren ineens een strategisch interessante optie.
Wat is modulair produceren?
Modulair produceren betekent dat je je producten of productieproces opdeelt in gestandaardiseerde onderdelen (modules) die flexibel kunnen worden aangepast of gecombineerd om aan specifieke klantwensen te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een machinebouwer die standaardcomponenten gebruikt, maar ze configureert voor de unieke behoeften van elke klant. Dit geeft je als bedrijf een enorme flexibiliteit, terwijl je tegelijkertijd profiteert van schaalvoordelen.
Modulair produceren en patenteren gaan hand in hand
Met een modulaire aanpak ontstaat een interessante situatie: je kunt de standaardmodules patenteren, terwijl de klant-specifieke aanpassingen flexibel blijven. Het beschermen van de modules zorgt ervoor dat jouw kerninnovaties veilig zijn tegen imitatie, terwijl je maatwerkoplossingen klanten blijven aantrekken.
De wereld van de octrooien
Aan de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Marco Coolen (AOMB) krijgen we een beter inzicht in de wereld van octrooien en patenten. Hoe werkt het, waarom zijn ze belangrijk, maar ook: wanneer verliezen ze hun nut?
View De wereld van de octrooien SeriesDaarnaast biedt modulair produceren ook andere voordelen die patenteren aantrekkelijker maken. Door te standaardiseren, kun je je productieproces efficiënter en sneller maken. Dit verlaagt de kosten en verkort de doorlooptijden. Bovendien wordt het makkelijker om in samenwerking met toeleveranciers en partners te innoveren. Zij kunnen meedenken over de ontwikkeling van de herbruikbare modules, wat de kwaliteit en functionaliteit van je producten ten goede komt.
Een stevigere marktpositie
Een modulaire aanpak zorgt er niet alleen voor dat je productieproces soepeler loopt, maar het versterkt ook je marktpositie. Door bepaalde modules te patenteren, creëer je unieke waarde die moeilijk te kopiëren is door concurrenten. Dit kan niet alleen helpen om je klanten te behouden, maar ook om nieuwe klanten aan te trekken die op zoek zijn naar innovatieve oplossingen.
Bovendien maakt modulair produceren je bedrijf toekomstbestendig. In een wereld waar de vraag steeds sneller verandert, geeft modulariteit je de flexibiliteit om mee te bewegen zonder dat je telkens opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. En die flexibiliteit is precies wat bedrijven nodig hebben om duurzaam te groeien.
De vanzelfsprekende stap naar patenteren
Door modulair te produceren, wordt patenteren een logische en waardevolle stap. Je beschermt de modules die het fundament van je productie vormen, terwijl je tegelijkertijd kunt blijven innoveren en inspelen op klantbehoeften. Het is een combinatie die zorgt voor een efficiëntere inzet van middelen, meer concurrentievoordeel en een sterkere positie in de markt.