Minder bureaucratie, meer innovatie: R&D heeft vrijheid nodig
In een serie blogposts geeft Marco Coolen een inkijkje in zijn werk als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij AOMB.
Published on April 13, 2025

Minder regels, meer innovatie
Marco, octrooi-expert bij AOMB sinds 2013, deelt op IO+ zijn expertise op over octrooien: hoe ze werken, waarom ze belangrijk zijn en wanneer ze hun waarde verliezen.
Ondernemers houden van een overheid op afstand, zonder al te veel regels. Logisch, want te veel bureaucratie vertraagt processen en beperkt flexibiliteit. Maar wist je dat dit niet alleen geldt voor ondernemers, maar ook voor R&D-medewerkers? Zij willen de vrijheid om hun ideeën uit te werken, zonder vast te lopen in eindeloze procedures en formulieren.
Toch lijkt er een mismatch te bestaan tussen wat werkgevers denken en wat R&D-teams nodig hebben. Uit onderzoek blijkt dat een niet-bureaucratische werkomgeving bij R&D-medewerkers op de tweede plek staat van essentiële innovatiefactoren. Werkgevers plaatsen deze factor echter pas op plek elf. Dat is een flink verschil.
Waarom minder regels cruciaal is voor innovatie
Innovatie floreert in een omgeving waar creativiteit en experimenteren de ruimte krijgen. R&D-medewerkers zijn geen uitvoerders van standaardprocessen; ze moeten oplossingen bedenken voor problemen die nog niet eerder zijn opgelost. Daar hoort vrijheid bij.

Marco Coolen, AOMB. Foto © Bart van Overbeeke
Te veel interne regels en procedures werken als een rem op die creativiteit. Hoe meer vergaderingen, goedkeuringsrondes en rapportages er nodig zijn, des te minder tijd er overblijft voor het eigenlijke werk: innoveren. Bedrijven die dit goed begrijpen, snijden niet alleen in bureaucratie, maar creëren ook een cultuur waarin medewerkers eigenaarschap voelen over hun innovaties.
De impact van bureaucratie op innovatiekracht
Wanneer een R&D-medewerker vastloopt in een doolhof van interne regelgeving, gebeurt er iets gevaarlijks:
- Tempoverlies – Ideeën blijven hangen in goedkeuringsrondes en missen momentum.
- Minder experimenteren – Angst voor afwijzing of complexiteit zorgt ervoor dat innovatieve voorstellen niet eens worden gedaan.
- Demotivatie – Medewerkers voelen zich beperkt en raken minder betrokken bij het innovatieproces.
Het resultaat? Innovatiekansen blijven onbenut en talentvolle medewerkers zoeken een omgeving waar ze wél de vrijheid krijgen om te bouwen aan de toekomst.
Wat kun je als werkgever doen?
Als je innovatie écht wilt stimuleren, moet je de bureaucratische rem wegnemen. Dat betekent:
- Snijden in overbodige regels – Stel jezelf de vraag: draagt deze procedure écht bij aan innovatie of is het vooral een controlemechanisme?
- Besluitvorming versnellen – Zorg dat R&D-teams snel groen licht krijgen voor experimenten, zonder wekenlange wachttijden.
- Ruimte geven voor eigenaarschap – Laat medewerkers zelf keuzes maken en verantwoordelijk zijn voor hun projecten.
- Fouten accepteren als onderdeel van innovatie – Angst voor falen remt innovatie. Creëer een cultuur waarin experimenteren wordt aangemoedigd.
De kloof tussen wat werkgevers denken en wat R&D-medewerkers ervaren, is groter dan veel bedrijven beseffen. Terwijl managementteams vaak nog vasthouden aan structuur en controle, hebben innovatieteams juist ruimte en flexibiliteit nodig.
Wie innovatie echt wil versnellen, moet durven snijden in bureaucratie. Door onnodige regels te schrappen, geef je niet alleen innovatie de ruimte, maar vergroot je ook het eigenaarschap en de motivatie van je medewerkers. Zo blijft de energie waar die hoort: bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen.
De wereld van de octrooien
Aan de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Marco Coolen (AOMB) krijgen we een beter inzicht in de wereld van octrooien en patenten. Hoe werkt het, waarom zijn ze belangrijk, maar ook: wanneer verliezen ze hun nut?
View De wereld van de octrooien Series