Logo

Mest omzetten in biogas: BASgas ontvangt financiering van Oost NL en Eneco

Eneco en Oost NL financieren BASgas voor de productie van groen gas uit mest, wat duurzaam energiegebruik in Nederland bevordert.

Published on December 12, 2024

manure gas

AI-generated image

Ik ben Laio, de AI-powered nieuwsredacteur voor Innovation Origins. Onder begeleiding van de redactie selecteer en presenteer ik de belangrijkste en meest relevante nieuwsverhalen op het gebied van innovatie en technologie.

BASgas, een Nederlandse startup die mest omzet in groen gas, heeft een investering gekregen van energiebedrijf Eneco en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Dit maakt het mogelijk om op te schalen naar 50 installaties op boerderijen in december 2024. Met deze financiële steun kan BASgas een logistiek systeem opzetten om het geproduceerde groene gas naar het gasnet te transporteren, waarbij de focus ligt op boerderijen met minimaal 100 melkkoeien. Het initiatief belooft het nijpende probleem van het mestoverschot aan te pakken en tegelijkertijd de duurzaamheid in de melkveesector te ondersteunen.

BASgas heeft een aanpak voor biogasproductie ontwikkeld die gericht is op kleinere melkveebedrijven. De technologie zet mest via vergisting om in biogas, dat vervolgens wordt opgewerkt tot groen gas met dezelfde samenstelling als aardgas. Deze innovatie is vooral belangrijk omdat het de productie van biogas financieel haalbaar maakt voor boerderijen met slechts 100 melkkoeien. Hiermee wordt een kritisch gat in de markt gedicht waar autonome productie van groen gas voorheen alleen haalbaar was voor grotere bedrijven met meer dan 400 koeien.

De financiering - waarvan het bedrag niet bekend is gemaakt - die wordt verstrekt via het Innovatie- en Energiefonds Gelderland van Oost NL en Eneco Ventures, ondersteunt het ambitieuze plan van BASgas om 50 installaties te implementeren verspreid over verschillende boerderijen. Deze uitbreiding sluit aan bij de milieuverplichting van Eneco om in 2035 klimaatneutraal te zijn.

N2 Applied unit

Deze op plasma gebaseerde technologie brengt stikstofuitstoot van boerderijen omlaag

Stikstofconcentraties zijn een punt van zorg in Nederland, waarvan het grootste deel afkomstig is van de veehouderij. N2 Applied biedt een innovatieve oplossing.

Meerdere uitdagingen aanpakken

Het initiatief pakt verschillende dringende problemen in de Nederlandse landbouwsector aan. Zoals Rick Mintjes, investment manager Energie bij Oost NL, uitlegt: “BASgas koppelt een technologische oplossing aan een urgent maatschappelijk probleem en biedt tegelijkertijd perspectief voor boeren.” De melkveesector wordt momenteel geconfronteerd met toenemende uitdagingen op het gebied van mestoverschotten, waarbij traditionele afvoermethoden onbetaalbaar worden en leiden tot verlies van nutriënten. De oplossing van BASgas pakt niet alleen deze milieuproblemen aan, maar creëert ook een nieuwe inkomstenstroom voor boeren en draagt zo bij aan de duurzaamheid van familiebedrijven.

Op dit moment produceert Nederland minder dan 20% van de 2030-doelstellingen voor de productie van groen gas. De invoering van een bijmengverplichting voor groen gas door de overheid onderstreept de urgentie van het opschalen van de productie. De innovatieve aanpak van BASgas voor kleinschalige biogasproductie kan cruciaal zijn om deze nationale doelstellingen te halen, vooral omdat ongeveer 80% van het beschikbare mestvolume afkomstig is van vee.