Klimaatverandering maakt Europese hittegolven 3 keer zo dodelijk
Klimaatverandering verdrievoudigde het dodental van de recente Europese hittegolf, blijkt uit nieuw onderzoek van WWA en het KNMI.
Published on July 9, 2025

Image: Pixabay
Als hoofdredacteur is Aafke verantwoordelijk voor de artikelen en eventcontent, maar ze schrijft ook graag zelf. Ze maakt complexe zaken toegankelijk en vertelt de verhalen achter technologie.
In een recente studie van het World Weather Attribution schatten dat de hittegolf in Europa afgelopen maand, versneld door klimaatverandering, drie keer zoveel doden heeft veroorzaakt. De hittegolf beïnvloedde 12 Europese steden, waaronder Parijs en Milaan, en de schattingen tonen aan dat zonder de opwarming van de aarde, ongeveer 1.500 van de 2.300 sterftegevallen voorkomen hadden kunnen worden. Klimaatverandering verhoogde de hitte met 2 tot 4 graden Celsius, wat leidde tot ernstige hittestress, vooral onder kwetsbare groepen zoals ouderen. Dit onderzoek benadrukt de urgente noodzaak voor effectieve klimaatmaatregelen om de opwarming en de fatale gevolgen van zulke extreme weersomstandigheden te beperken.
Impact van klimaatverandering op extreme weersomstandigheden
Klimaatverandering heeft een merkbare invloed op het klimaat wereldwijd, leidend tot vaker voorkomende en intensere extreme weersomstandigheden. Deze veranderingen beïnvloeden de gemiddelde temperatuurstijgingen wereldwijd met ongeveer 1,1°C sinds de 19e eeuw, voornamelijk veroorzaakt door menselijke activiteiten zoals de uitstoot van broeikasgassen. Deze stijgende temperaturen vergroten de frequentie en ernst van hittegolven, overstromingen en stormen, met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid en economische stabiliteit.
Europese hittegolven en gezondheidseffecten
Het World Weather Attribution (WWA) onderzoekscollectief, waar ook het KNMI onderdeel van is, toonde aan dat de recente Europese hittegolf leidde tot 2.300 vroegtijdige sterfgevallen door stijgende temperaturen beïnvloed door klimaatverandering. WWA ontdekte dat de thermische druk door hittegolven met 2 tot 4 graden Celsius stijgt, wat vooral ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen treft. Dit benadrukt de onzichtbare maar destructieve impact van hittegolven, die zich niet uit in zichtbare verwoestingen zoals stormen, maar indirect door een toename in sterfgevallen.
Gevolgen voor wereldwijde volksgezondheid
Onderzoekers gebruikten historische temperatuurdata om te bepalen hoeveel doden er zouden zijn gevallen zonder klimaatverandering. Dit onderzoek vond plaats in 12 Europese steden waaronder Parijs en Milaan, en gaf aan dat klimaatverandering mogelijk driemaal zoveel doden veroorzaakte dan wat anders het geval zou zijn geweest. De wetenschappers benadrukten dat de stijging van temperaturen op lange termijn leidt tot hogere mortaliteitscijfers.
Experts bekritiseren het gebrek aan adequate maatregelen om dergelijke hittegolven het hoofd te bieden. Er is een dringende oproep gedaan aan overheden wereldwijd om meer betekenisvolle klimaatactie te ondernemen. Kritiek omvat ook de ontoereikendheid van huidige klimaatbeleidsmaatregelen om sterfgevallen door hitte van dergelijke omvang effectief te voorkomen. Het implementeren van strengere milieuwetgeving en investeringen in hernieuwbare energiebronnen zijn cruciaal om de impact van toekomstige hittegolven te beperken.
Hittegolven veroorzaken aanzienlijke volksgezondheidsproblemen en leggen druk op de gezondheidszorgsystemen. De stijging van sterfgevallen tijdens hittegolven dient als waarschuwing voor de noodzaak om verbetering aan te brengen in infrastructuur om mensen beter te beschermen tegen extreem weer. De Wereldgezondheidsorganisatie dringt aan op bewuste plannen om kwetsbare groepen te beschermen, vooral in dichtbevolkte stedelijke gebieden, die gevoeliger zijn voor hittegerelateerde ziekten.