Logo

Je eenvoudige idee kan zomaar een patentschat zijn

In een serie blogposts geeft Marco Coolen een inkijkje in zijn werk als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij AOMB.

Published on May 18, 2025

inventor at work

Uitvinder aan het werk

Marco, octrooi-expert bij AOMB sinds 2013, deelt op IO+ zijn expertise op over octrooien: hoe ze werken, waarom ze belangrijk zijn en wanneer ze hun waarde verliezen.

Alles wat je anders doet dan gisteren, kan het begin zijn van een uitvinding. Veel ondernemers denken bij het woord ‘uitvinding’ meteen aan spectaculaire doorbraken, revolutionaire producten of ingewikkelde technologie. Maar de werkelijkheid is vaak veel eenvoudiger.

Als je een probleem oplost, iets sneller, slimmer of goedkoper maakt, ben je misschien al dichter bij een patent dan je denkt.

Simpel voelt vaak minder innovatief dan het is

Een veelvoorkomende reden dat innovaties onbeschermd blijven, is dat ze te vanzelfsprekend aanvoelen. Je werkt maandenlang aan een verbetering, ziet het elke dag groeien, en voor je het weet lijkt het zo logisch dat je vergeet hoeveel werk en denkvermogen erin zit.

Maar wat voor jou inmiddels simpel en normaal voelt, kan voor een buitenstaander, of erger nog, een concurrent, allesbehalve vanzelfsprekend zijn. Simpel betekent niet hetzelfde als makkelijk. Zeker niet als je bedenkt hoeveel bedrijven moeite hebben om überhaupt een probleem écht goed op te lossen.

Marco Coolen, foto © Bart van Overbeeke

Marco Coolen, AOMB. Foto © Bart van Overbeeke

Wanneer is je innovatie het beschermen waard?

Gelukkig hoef je geen rocket scientist te zijn om te ontdekken of je iets in handen hebt dat misschien patenteerbaar is. Met een paar eenvoudige vragen kun je een eerste inschatting maken:

✔️ Los ik hiermee echt een probleem op?
Denk aan processen die minder foutgevoelig worden, producten die langer meegaan, of productie die sneller en goedkoper wordt.

✔️ Maakt het iets efficiënter of goedkoper?
Efficiëntieverbeteringen zijn vaak uitstekende kandidaten voor patenten, zeker als ze een concurrentievoordeel opleveren.

✔️ Zou een ander hier geld mee willen verdienen?
Als je denkt: “Hier kan ik zelf winst mee maken”, dan is de kans groot dat anderen dat ook denken. En dat is precies waarom bescherming belangrijk is.

Niet alles wat nieuw is, is patenteerbaar

Je moet wel kritisch blijven: niet elke verbetering is automatisch octrooibaar. Een uitvinding moet nieuw, inventief en industrieel toepasbaar zijn. Toch wordt de grootste kans gemist doordat bedrijven innovaties niet eens laten beoordelen, omdat ze zichzelf wijsmaken dat het "te simpel" is.

En dat terwijl juist de meest eenvoudige, elegante oplossingen vaak de grootste impact hebben. Denk aan de paperclip, de rits of de Post-it. Geen complexe techniek, wel geniale eenvoud.

De les? Onderschat jezelf niet

De innovaties die jouw bedrijf verder brengen, kunnen ook aantrekkelijk zijn voor anderen. En als iets waarde heeft, verdient het bescherming. Wacht dus niet tot een concurrent je oplossing kopieert voordat je erover nadenkt.

Laat je bij twijfel adviseren door een octrooigemachtigde. Die kan vaak snel inschatten of een aanvraag zinvol is, en zo voorkom je dat waardevolle innovaties onbeschermd blijven.

De beste uitvindingen zijn vaak de eenvoudigste. Wat voor jou vanzelfsprekend lijkt, kan voor de markt revolutionair zijn. Neem je innovaties serieus; ook (of juist) als ze simpel lijken. Je zou zomaar goud in handen kunnen hebben.

De wereld van de octrooien

Aan de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Marco Coolen (AOMB) krijgen we een beter inzicht in de wereld van octrooien en patenten. Hoe werkt het, waarom zijn ze belangrijk, maar ook: wanneer verliezen ze hun nut?

View De wereld van de octrooien Series