Jaarwisseling in 2200? Een spectaculaire lichtshow met het ‘vuurwerk’ van de toekomst
In de columnreeks "Hoe de wereld eruit zou zien, als…" verkent Elcke Vels intrigerende scenario's die afwijken van de status quo. Elke column wordt ondersteund door AI-gegenereerde afbeeldingen.
Published on December 28, 2024
Alles wat nieuw is, is razend interessant! Dat is het motto van onze DATA+ expert Elcke Vels. Ze schrijft verhalen over AI en hoe dat onze maatschappij beïnvloedt, heeft een serie over cyber security en interviewt Nederlandse innovatie maestro’s. Ook onderzoekt ze in haar ‘What if…’ column intrigerende scenario's die afwijken van de status quo.
Een glas champagne, oliebollen en vuurwerk: het zijn de ingrediënten voor een geslaagd nieuwjaarsfeest. Maar de jaarwisseling van de toekomst zou er weleens heel anders uit kunnen zien, gezien het feit dat de wereld steeds meer naar een duurzamere en veiligere toekomst toebeweegt, en we ons kunnen afvragen of traditioneel vuurwerk daar nog wel bij past. In deze column schets ik een futuristische jaarwisseling waarin het oude, vertrouwde vuurwerk plaatsmaakt voor veelbelovende technologie.
De geur van een net afgestoken rotje. Die blijft me altijd bij. De herinnering aan die geur brengt me terug naar de parkeerplaats van het dorpshuis hier net om de hoek. Ik moet een jaar of tien zijn geweest toen mijn vrienden en ik ons verzamelden. Terwijl sommigen rotjes en vuurpijltjes afsteken, zijn anderen bezig met een ambitieuzer project: het maken van een grote vuurwerkbom.
Ook ik ben ijverig bezig. Ik scheur vuurwerk open om het kruid te verzamelen voor de bom. Het wordt al een behoorlijk grote hoop. Rondom het kruid leggen we rotjes, vuurpijltjes en grondbloemen, een stuk of 20 in totaal. Minstens. Zo'n vuurwerkbom is natuurlijk niet het veiligste speelgoed voor een basisschoolkind. Gelukkig heb ik nooit van dichtbij een ongeluk hoeven meemaken.
Het zelf afsteken van vuurwerk is steeds minder de norm. Voorstanders wijzen op de gevaren ervan. Tijdens de jaarwisseling 2023-2024 vielen er weer twee dodelijke slachtoffers. Daarnaast is lang niet iedereen blij met de rommel die na de viering op straat achterblijft. Nee, duurzaam is het zeker niet.
Hoog tijd om de traditionele vuurwerkshow te heroverwegen. Naar zo’n toekomst zijn we al aan het toebewegen. Technologie biedt een veelbelovend alternatief. In 2012 vond de eerste drone kunstshow plaats in Linz, Oostenrijk. De veelbesproken show in Shanghai, ter viering van het begin van het nieuwe decennium in 2020, toonde 2.000 drones die opstegen en vormen creëerden, zoals een geanimeerde rennende man.
2000 drones: dat zijn heel wat vliegende robotjes bij elkaar, maar we kunnen het natuurlijk nog veel grootser aanpakken. Wat, als… de hele wereld haar krachten bundelt voor een enorme drone-‘vuurwerk’show? Hoe ver kunnen we gaan? En welke andere technologieën zullen we over, laten we zeggen, 100 tot 200 jaar gebruiken om een lichtshow te creëren die we nooit meer vergeten?
Jaarwisseling 2200-2201: miljoenen drones
Jaarwisseling 2200-2201. Traditioneel vuurwerk werd zo’n 2000 jaar geleden in China ontdekt. Duizenden jaren later staat het land weer te schitteren, maar dan met drones. In de straten van Shanghai zit de sfeer er goed in. De stad bruist van de opwinding, want in minder dan twaalf uur zullen bijna een miljoen drones de lucht in stijgen voor de meest spectaculaire lichtshow die de wereld ooit heeft gezien. Het is het hoogtepunt van een wereldwijd evenement waaraan mensen van over de hele wereld deelnemen, een nieuwe traditie die de Olympische Spelen in populariteit heeft overtroffen.
Dronebedrijven uit alle hoeken van de aarde strijden tegen elkaar, elk vastbesloten om de meest indrukwekkende show te creëren. De lucht zal gevuld zijn met dansende lichtfiguren, laserprojecties en hologrammen die de skyline van de stad omarmen. Teams van ingenieurs, artiesten en programmeurs werken al maanden aan de voorbereidingen. De drones zelf, uitgerust met ultra-precisie sensoren en AI, zullen in perfecte synchronisatie een adembenemende choreografie uitvoeren.
Jaarwisseling 2250-2251: duurzame raketten
Fast forward naar de jaarwisseling van 2250-2251. Nu kunnen we allemaal moeiteloos, allemaal tegelijk op aarde, genieten van dezelfde show. Terwijl de klok de laatste seconden van het oude jaar aftelt, worden duizenden duurzame raketten de lucht in geschoten. Deze raketten maken gebruik van baanbrekende groene aandrijvingen, zoals de ionenmotor, die werkt op elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. De raketten stoten geen schadelijke gassen uit en reizen geruisloos door de lucht, met een minimale ecologische voetafdruk. Over de hele wereld verzamelen zich mensen in groepjes op plekken onder de donkere hemel, van de drukke straten van New York tot de uitgestrekte vlaktes van Australië, allemaal getuige van hetzelfde ongekende spektakel. In de lucht vormen de raketten een indrukwekkende choreografie van licht, buiten onze atmosfeer.
Jaarwisseling 2300-2301: interactieve nanobots
De jaarwisseling van 2300-2301 is niet alleen een viering van het oude jaar, maar ook een moment waarop de gehele sterrenhemel verandert in een levend, interactief canvas. Het gebruik van raketten is achterhaald, de nieuwe generatie lichtshows maakt gebruik van nanotechnologie.
Ook dit spektakel is zichtbaar overal op aarde. Miljoenen kleine nanodeeltjes, gedistribueerd door geavanceerde nanobots die zich net buiten onze atmosfeer bevinden, creëren verbluffende visuele effecten die het luchtruim vullen. Deze deeltjes kunnen zich in een fractie van een seconde vormen en herconfigureren, wat resulteert in een dynamische en levendige lichtshow. De lichtgolven zijn niet alleen een explosie van kleur, maar ook interactief, dankzij slimme feedbacksystemen.
Mensen kunnen de show beïnvloeden door simpelweg hun vinger in de lucht te steken en naar het gedeelte van de lucht te wijzen waar ze willen interactie hebben met de nanodeeltjes. Elk jaar is er een nieuwe trend: bijvoorbeeld, in 2301 creëren mensen wereldwijd samen een immense draaikolk van licht door op de juiste manier met de vingers te bewegen, waardoor de nanodeeltjes een soort wervelwind vormen. Een beetje hetzelfde idee als de 'wave' in een stadion, maar dan geavanceerder.
Terug naar de sterretjes en oliebollen
Ik heb zelf geen spectaculaire Oud & Nieuwplannen dit jaar. Een vuurwerkbom zie je mij niet zo snel meer maken. Een sterretje in de hand om 00:00, bij het huis van mijn zus – vooruit. Hopelijk kunnen we ook genieten van wat ‘ouderwetse’ siervuurwerkpatronen die de lucht verlichten. Geen show met duurzame raketten of nanodeeltjes die over de hele wereld te bewonderen is, maar met die sterretjes - en vooral ook oliebollen! - komen we een heel eind. Ik wens je alvast een fijne jaarwisseling!