IO's innovatiekalender: Januari
Er worden tal van evenementen georganiseerd voor innovatieprofessionals in Nederland. Wij snappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en maakten een selectie per regio.
Published on January 3, 2025
Er worden elk jaar talloze evenementen en lezingen georganiseerd voor innovatieprofessionals. Zie je door de bomen het bos niet meer? Of heb je inspiratie nodig? Goed nieuws! Elke maand geeft IO je een overzicht van spannende evenementen voor die periode. Of je nu geïnteresseerd bent in kunstmatige intelligentie, duurzaamheid of gezondheidszorg, er is voor elk wat wils. We groeperen ze per regio.
Zuid Nederland
- Op 8 januari om 12:40 vindt aan de Technische Universiteit Eindhoven het evenement AI in Warfare: Distance, Drones and Datafication plaats. Van op afstand bestuurde surveillancesystemen die enorme hoeveelheden beelden van het slagveld verzamelen en verwerken tot AI-ondersteunde besluitvormingssystemen die helpen bij het opstellen van doelwitlijsten, het gebruik van AI in oorlogsvoering groeit snel. Internationaal rechtsexpert Jessica Dorsey bespreekt de gevolgen van steeds geavanceerdere oorlogsvoeringstechnologieën.
- Op 23 januari om 17:30 vindt in Eindhoven het City Vision Event plaats. Dit is een unieke gelegenheid om deel te nemen aan een gesprek over de toekomst van de dynamische stad in het Eindhoven Innovation Café. Het is een informele bijeenkomst met drankjes en netwerkmogelijkheden. En een kans om actief bij te dragen aan de gesprekken die de richting van Eindhoven zullen bepalen. Eindhoven groeit snel en staat voor de uitdaging om zich voor te bereiden op de toekomst, te midden van wereldwijde vraagstukken. Dit is hét moment om de krachten van de regionale ecosystemen te bundelen. Hoe creëren we een duurzame en aantrekkelijke stad voor toekomstige generaties? Welke innovaties en experimenten zijn nodig om voorop te blijven lopen?
- Op 28 januari om 14:00 vindt in Eindhoven een interessant evenement plaats over slimme oplossingen bij netcongestie in de Brainportregio. Brainport speelt een belangrijke rol in economische groei, innovatieve hightechoplossingen en verduurzaming. Tegelijkertijd vormt de elektriciteitsinfrastructuur steeds vaker een beperkende factor. Het huidige netwerk kan de toenemende vraag naar elektriciteit en het groeiende aanbod van duurzaam opgewekte energie niet meer bijbenen. Hoewel netbeheerders hard werken aan uitbreiding, gaat dit niet snel genoeg. Slimme oplossingen die het netwerk efficiënter benutten, kunnen het verschil maken. Daarom organiseren Brainport Development, VNO-NCW Brabant-Zeeland en de RES-Metropoolregio Eindhoven voor de tweede keer dit grootschalige evenement.
Noord Nederland
- Al acht jaar biedt Eurosonic Noorderslag (ESNS) ruimte aan duurzame en sociale ondernemers om hun prototypes te testen in een festivalomgeving. Tijdens Innofest krijgen zij de kans om hun innovaties in de praktijk uit te testen bij een breed publiek. Ook dit jaar werken ESNS en Innofest samen, waarbij zes veelbelovende energie-startups tijdens het festival van 15 tot 18 januari 2025 hun testcases kunnen uitvoeren. Hitloop bijvoorbeeld, zal aanwezig zijn: een project gericht op AI-gegenereerde muziek.
- Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt binnen de zorg, waar het gebruik van middelen en energie vaak intensief is. Het UMCG (in Groningen) streeft naar een balans tussen kwalitatieve zorg en aandacht voor onze planeet. Van het verduurzamen van beleid tot bewuster omgaan met materialen zoals handschoenen: elke stap telt. Tijdens het symposium Infectiepreventie en Duurzaamheid op 16 januari ontdek je hoe kleine acties samen een groot verschil maken. Het evenement begint om 12:30.
Oost Nederland
- Dan: een interessant landbouwevenement over emissieloze melkveehouderij. Bij het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kunstmestvervanging wordt er op 6 januari om 20:00 een nieuwjaarswebinar gegeven. Het webinar wordt georganiseerd omdat er onlangs wetenschappelijk bewijs is geleverd: stikstof, afkomstig uit de stal, kan met precisie buiten de stal worden toegepast, wat zorgt voor een substantiële emissiereductie. Dit is belangrijk nieuws voor bijvoorbeeld vergunningverleners en PAS-melders.
- De Groene Sector Vakbeurs vindt plaats op 7, 8 en 9 januari 2025, in Hardenberg. Het is hét jaarlijkse ontmoetingspunt voor professionals in de groene sector. Met gemiddeld 16.500 bezoekers en meer dan 300 exposanten is de vakbeurs een belangrijke plek voor kennisuitwisseling en netwerken. Dit jaar viert de beurs bovendien haar 25-jarig jubileum. Bezoekers ontdekken dit jaar hoe duurzame innovaties niet alleen milieuwinst opleveren, maar ook economische kansen bieden en bijdragen aan het welzijn van de samenleving.
- In de eerste webtalk van 2025, op 16 januari om 12:00, kijkt Stichting ElaadNL zowel terug als vooruit naar de tests van elektrische voertuigen in het Elaad TestLab. Het lab test het laadproces van verschillende elektrische voertuigen, van personenauto’s tot elektrische bussen en vrachtwagens, evenals de bijbehorende laadinfrastructuur. Zoals ieder jaar geeft Thijs van Wijk, manager van het testlab een overzicht van de tests die in het afgelopen jaar zijn uitgevoerd. Wat waren de belangrijkste trends van 2024, en wat kunnen we in 2025 verwachten?
West Nederland
- Op 9 januari 2025 wordt het eerste H2Café van het jaar georganiseerd in Rotterdam. Dit evenement biedt een unieke gelegenheid voor prominente spelers binnen de Nederlandse waterstofsector om samen te komen. Er wordt vooruitgekeken naar de ambitieuze plannen van bedrijven voor 2025 en besproken welke stappen nodig zijn om de waterstofsector verder te versterken. Het evenement van Nationaal Waterstof Programma begint om 16:30.
- Hoe zal de publieke dienstverlening eruitzien in 2035? Welke scenario’s moeten we in overweging nemen, en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de dienstverlening aansluit bij de behoeften van burgers en ondernemers in de toekomst? Tijdens de Staatspraat op 16 januari worden deze vragen uitgebreid besproken. Daarbij worden vier scenario’s gepresenteerd, die helpen om na te denken over de toekomst van publieke dienstverlening en de implicaties wanneer deze scenario’s werkelijkheid worden. Deze vindt plaats om 17:00 in Den Haag.
- Hoe beïnvloedt AI onze taal, technologie en samenleving? Op vrijdag 31 januari, om 09:30, organiseert de Universiteit Utrecht een conferentie die dit thema verkent. Tijdens het evenement delen deskundigen hun inzichten over de impact van AI op taal en communicatie. Ook worden de maatschappelijke veranderingen besproken.