Investering van de maand: SeaO₂ bestrijdt klimaatverandering en herstelt de oceaan
Elke maand interviewen we een startup of bedrijf dat in de afgelopen tijd een investering ontving. Deze maand: SeaO₂.
Published on December 6, 2024
SeaO2 team op de Afsluitdijk. Image: SeaO2
Als hoofdredacteur is Aafke eindverantwoordelijk voor de inhoud van ons platform, maar kruipt ook zelf graag in de pen. Ook neemt ze de inhoudelijke van onze events voor haar rekening. Vindt niets leuker dan ingewikkelde dingen op een toegankelijke manier uitleggen en vertelt graag het verhaal van de mensen achter de technologie.
Aan het klimaatprobleem werken en tegelijkertijd de oceaan herstellen. Dat is de ambitieuze missie van startup SeaO₂, dat met een plug-and-play oplossing CO₂ uit de zee filtert. Hun proefinstallatie aan de Afsluitdijk - ter grootte van een container - kan per jaar 25 ton CO2 uit zeewater filteren. Volgend jaar willen ze een grotere pilot plant openen met een jaarlijkse afvang capaciteit van 250 ton. De startup wil tegen 2030 jaarlijks een miljoen ton aan CO2 kunnen verwijderen.
Die missie komt niet uit de lucht gegrepen. Om opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we stoppen met het uitstoten van CO2. En: het overschot aan CO2 uit de atmosfeer verwijderen, zo luidt de conclusie van onder andere het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Ter illustratie: het laatste rapport van het IPCC schetst dat een beperking van de opwarming tot 1,5°C zich vertaalt in ongeveer 6 Gt CO2 aan Carbon Dioxide Removals (CDR) per jaar in 2050 (1 Gt = 1.000.000.000 ton).
SeaO₂ gebruikt Direct Ocean Capture (DOC), het kleine zusje van Direct Air Capture (DAC). DAC is nu zo’n vijftien jaar in de running, Nederlandse bedrijven als Carbyon en Skytree zitten volop in het proces van opschaling. In IJsland en de VS staan al grotere installaties – waarvan de grootste op dit moment jaarlijks 36.000 ton CO2 uit de lucht verwijdert. Echt veel is zelfs dat nog niet. Om een beeld te krijgen: een retourvlucht Amsterdam – Barcelona voor twee personen kost 1 ton CO2, in Nederland stootten we vorig jaar 122 miljoen ton CO2 uit.
Er is dus werk aan de winkel. Daar geven ze bij SeaO₂, een spin-off van de TU Delft, gehoor aan. In november maand haalde de startup €2 miljoen op. Ik interviewde ceo Ruben Brands.
DOC-technologie bestaat nog maar net. Waarom kiezen jullie voor het verwijderen van CO2 uit de oceaan in plaats van de lucht?
“In een liter zeewater zit 150 keer meer CO₂ dan in een liter lucht. Omdat de concentratie CO₂ hoger is in het water, gaan we energie-efficiënter te werk. Een ander pluspunt: we bestrijden op lokaal niveau de verzuring van het zeewater. Die verzuring wordt grotendeels veroorzaakt door klimaatverandering. Dit gebeurt wanneer er te veel CO₂ in de oceaan zit. Het is nodig om dit probleem aan te pakken, want verzuring is slecht voor de biodiversiteit. Koraalriffen worden bijvoorbeeld aangetast.”
Ruben Brands
Hoe werkt jullie technologie precies?
“We maken gebruik van een elektrochemisch proces. In een hardplastic kast zitten bipolaire membranen. We laten een stroompje door deze membranen lopen. Dit stroompje komt in contact met één procent van het water dat we opvangen. Daarmee creëren we een zure en basische zijde. Als we de zure zijde aan de rest van het water toevoegen, de 99% dat niet door onze stack gaat, borrelt de CO₂ als het ware naar boven, vergelijkbaar met het effect als je azijn aan cola zou toevoegen. Deze CO₂ kunnen we dan verwijderen. Vervolgens voegen we de basische zijde toe aan het water, om de pH-waarde weer te herstellen. Uiteindelijk brengen we het gecarboniseerde water weer terug naar de oceaan. Wij verwijderen daarmee indirect CO₂ uit de atmosfeer doordat de oceaan en de atmosfeer altijd in balans staan met elkaar.”
Hoe ben jij bij SeaO₂ terechtgekomen?
“Hiervoor was ik corporate innovation consult en heb ik verschillende bedrijfjes opgestart. Ik ben een vader van jonge kinderen en ik ben me een aantal jaar geleden steeds sterker gaan afvragen: wat gaat mijn bijdrage zijn in de problematiek rondom klimaatverandering? Toen ben ik veel onderzoek gaan lezen, en heb ik de wetenschappers die aan de wieg van DOC-technologie staat – postdoc Rose Sharifian en professor David Vermaas – een berichtje gestuurd op LinkedIn. Samen met hen heb ik toen SeaO₂ opgericht. Rose was toen net gepromoveerd op dit onderwerp aan de TU Delft – zij is nu onze cto.
Ondernemen kan, zeker in de beginfase, best heel taai zijn. Het voelt alsof we die fase zijn gepasseerd. Er staat nu wat. De markt gelooft wat we aan het doen zijn, en onze partners ook.”
Investment of the month: ANTENNEX is enige ter wereld die zo snel, zo nauwkeurig geavanceerde antennes kan meten
Elke maand interviewen we een startup of bedrijf dat in de afgelopen tijd een investering ontving. Deze maand: ANTENNEX.
Wat gaan jullie met het geld doen?
“We zijn druk bezig met het opschalen van ons team. Er staan nu zestien mensen – waaronder een oceanograaf – op de loonlijst, begin dit jaar waren dat er nog acht. Met de investering kunnen we nu ook orders plaatsen om grotere systemen te bouwen. Daarnaast is het voor ons ook heel interessant om aan te haken bij bedrijven die al grote hoeveelheden zeewater verpompen.”
Hoe ziet jullie verdienmodel eruit?
“Dat bestaat uit verschillende onderdelen. Zo verkopen we carbon credits aan grote bedrijven ter compensatie van hun uitstoot. Onder andere Klarna is klant van ons. Daarnaast verkopen we CO₂ die we uit de oceaan hebben verwijderd aan bedrijven die het nodig hebben: denk aan producenten van synthetische brandstoffen om industrieën als de lucht- en scheepvaart netto neutraal te maken. Zij kunnen onze groene CO₂ hergebruiken, in plaats van op te wekken met fossiele brandstoffen. Daarnaast verkopen we (op termijn) onze technologie via een licentie. Zo kunnen bedrijven zelf CO₂ uit de oceaan verwijderen en hergebruiken.”
November in 5 investeringen: koolstof verwijderen uit de oceaan en lucht, AI-proteïnes en fotonica
Elke maand zetten we de investeringen die ons het meest zijn opgevallen voor je op een rij.