Is medeoprichter en mede-eigenaar van Media52 en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bouwt aan alle takken van ons bedrijf - IO+, events, Laio - en focust op de commerciële kansen. Daartussendoor blijft hij gewoon zijn artikelen voor IO+ schrijven.
Op 12 november, een dag voor de Precisiebeurs, organiseert Hans Krikhaar samen met Mikrocentrum de eerste International Precision Conference bij Mikrocentrum in Veldhoven. Deze conferentie, gericht op een internationaal publiek van managers uit de precisietechnologie, wil Nederland nog meer als wereldleider in precisietechnologie profileren.
Nederland heeft de wereldwijde reputatie opgebouwd als koploper in precisietechnologie, met bedrijven als ASML als toonbeeld van innovatie en complexiteit. Volgens DSPE-voorzitter Hans Krikhaar biedt de International Precision Conference een unieke gelegenheid om deze expertise verder uit te dragen. “Ik ben veel in het buitenland geweest en overal waar ik kom wordt Nederland gezien als een belangrijke speler in precisietechnologie. We hebben in Veldhoven het belangrijkste technologiebedrijf ter wereld, waar de meest complexe machine wordt gemaakt. Dat zijn prestaties waar we trots op mogen zijn en die we graag delen met de rest van de wereld.”
Internationalisering en samenwerking
Het idee van de conferentie komt voort uit een lang gekoesterde wens om de door Mikrocentrum georganiseerde Precisiebeurs, die jaarlijks plaatsvindt, nog meer gewicht te geven. “Ik heb het wel eens de International Precision Summit genoemd,” licht Krikhaar toe. “Focus ligt op de internationalisering van de precisietechnologie en op het aantrekken van conferentiegangers uit landen die ertoe doen in onze sector, zoals Duitsland, Zwitserland, maar ook Korea, Japan, Taiwan, Singapore en de Verenigde Staten.”
Krikhaar benadrukt dat de conferentie niet in detail ingaat op precisietechnologie, maar eerder gericht is op innovatie en samenwerking binnen het ecosysteem. Het thema dit jaar is daarom ‘’. “Het is een conferentie waar precisietechnologie-managers samenkomen om te luisteren en te bespreken hoe je innovatie in precisietechnologie praktisch aanpakt. Nederland is daar van oudsher sterk in, vanwege ons onafhankelijke denken, onze creativiteit, onze persoonlijke initiatieven en manier van samenwerken. De nadruk tijdens de conferentie ligt dan ook op samenwerking en het uitwisselen van ideeën.”
Over die onafhankelijke geest heeft Krikhaar nog wel een anecdote paraat: “Waar dat ooit uit ontstaan is, dat weet ik niet. Misschien omdat wij vroeger de wereldzeeën bevaren hebben en ondertussen op al die avonturen zelfstandig onze beslissingen moesten nemen. Maar wat ik wel weet: als je in Nederland een engineeringafdeling van 20 mensen hebt, dan heb je de denkkracht van 19 mensen. Want niemand luistert naar de baas. Maar als je in bepaalde buitenlanden een engineeringafdeling hebt van 20 mensen, dan heb je de denkkracht van één persoon, want iedereen moet naar de baas luisteren. Oké, het is misschien een beetje extreem gesteld, maar daar zit echt onze kracht.”
Internationale connecties
Een belangrijk onderdeel van dit initiatief is het benutten van de bestaande internationale netwerken van Nederlandse precisietechnologiebedrijven. Krikhaar legt uit dat bedrijven uit de Brainportregio worden aangemoedigd om hun internationale klanten en leveranciers uit te nodigen voor de conferentie. “We hebben binnen onze hightech supply chain zoveel internationale contacten, dat daar een enorme kans ligt.”
Voor de eerste editie van de Precision Conference verwacht Krikhaar ruim 120 deelnemers, die niet alleen naar interessante sprekers kunnen luisteren en met hen in gesprek kunnen gaan, maar ook worden uitgenodigd voor een reeks bedrijfsbezoeken. Vooraanstaande hightech-bedrijven zoals ASML, VDL en Thermo Fisher Scientific zetten daarvoor de deuren open. Datzelfde geldt voor Brainport Industries Campus. “Buitenlanders vinden zulke bezoeken erg interessant. Logisch ook: als wij in Japan zijn willen we ook graag een kijkje nemen in hun fabrieken. Het is altijd fascinerend om bedrijven van binnen te zien en om te leren hoe wij in Nederland precisietechnologie bedrijven opbouwen.”
De bedrijfsbezoeken bieden buitenlandse deelnemers een uniek inkijkje in het ecosysteem van de Brainportregio en benadrukken de Nederlandse cultuur van samenwerking. “In Nederland delen we veel kennis. Dat is een traditie die teruggaat tot de tijd dat Philips hier honderd bedrijven onder één dak samenbracht. Die cultuur van open kennisdeling heeft ons in staat gesteld om te innoveren en technologieën te ontwikkelen die van wereldwijd belang zijn.”
Het imago van precisietechnologie
Ondanks de internationale successen heeft de precisietechnologie in Nederland nog steeds een vrij onzichtbaar imago, vindt Krikhaar. “Er zijn nog steeds mensen die denken dat ze bij ASML paprika chips maken,” grapt hij. “Er is gewoon veel onwetendheid over wat precisietechnologie precies inhoudt.”
Krikhaar ziet ook een rol voor internationale bekendheid in het verhogen van het bewustzijn. “Dankzij geopolitieke gebeurtenissen is ASML op de voorpagina’s van kranten over de hele wereld gekomen. Dat helpt enorm om precisietechnologie en de Nederlandse hightech-industrie in de schijnwerpers te zetten.”
Precisiebeurs
De International Precision Conference vindt plaats op de dag voor de Precisiebeurs. Dit is sinds 2000 de vakbeurs waar ruim 350 topspelers en 50 gerenommeerde sprekers op het gebied van precisietechnologie hun laatste oplossingen en innovaties tonen aan het publiek. Ook bij de Precisiebeurs staat Internationale samenwerking centraal in de komende editie in de Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch op 13 en 14 november.