Logo

'Ik had het gevoel dat als ik het niet zou doen, ik er de rest van mijn leven spijt van zou hebben'

Wat vinden expats van wonen in Nederland? In onze serie Dutch Diaries delen buitenlanders hun ervaringen.

Published on December 6, 2024

Kiki

Mauro verruilde Sardinië voor Eindhoven en is sinds 3 jaar redacteur bij IO+. Als GREEN+ expert houdt hij alle ontwikkelingen rondom de energietransitie nauwlettend in de gaten. Hij gaat graag op reportages en verrijkt zijn verhalen vaak met grafieken. Hij heeft meerdere series onder zijn hoede: Green Transition Drivers, Road to 2050, Achter de Cijfers.

Verhuizen naar het buitenland was iets wat Kiki Tolentino al een tijdje wilde doen. Iets meer dan een jaar geleden verhuisde ze van Sydney, Australië, naar Amsterdam. “Ik had het gevoel dat als ik het niet zou doen, ik er de rest van mijn leven spijt van zou hebben," zegt ze. Na de afgelopen 10 jaar in startups en scaleups gewerkt te hebben in zowel HR als Marketing, is ze nu Growth Lead bij Tap Electric.

Tap Electric is een Amsterdamse startup die software maakt voor EV's waarbij de bestuurder centraal staat. Zowel hun platform voor het beheer van oplaadpunten als hun app voor bestuurders hebben als doel het opladen van EV's transparanter, toegankelijker en betaalbaarder te maken voor alle bestuurders.

In deze aflevering van Dutch Diaries sprak ik met haar over haar ervaring met verhuizen naar Nederland.

LIOF

Dutch Diaries

Een nieuwe baan, verhuizen naar een nieuw land en wennen aan een nieuwe cultuur. Het zijn drie momenten die elke expat wel eens heeft meegemaakt. Hoe ziet Nederland eruit in de ogen van buitenlanders die hier komen werken? In onze nieuwe serie, Dutch Diaries, brengen we de verhalen van expats die naar Nederland zijn verhuisd om te werken in de tech- en innovatiesector. Waarom besloten ze hierheen te komen? Wat vinden ze het leukst aan Nederland? Wat zouden ze veranderen?

View Dutch Diaries Series

Wanneer besefte je dat je wilde verhuizen uit Australië?

“Ik wilde al verhuizen sinds ik 20 was. Het plan was om rond 2020 te verhuizen. De timing, het geld en de vastberadenheid kwamen vorig jaar samen: ik zat in een positie waarin ik geen grote verplichtingen had en zowel mijn partner als ik werden ontslagen. Het leek een teken.

Ik verkocht mijn spullen en beëindigde mijn huurcontract, om me vervolgens te realiseren dat ik op het slechtst mogelijke moment - de zomer - op zoek was gegaan naar een baan. Uiteindelijk vond ik een baan bij Tap.”

Hoe ben je daar aan een baan gekomen?

“Voordat ik Sydney verliet, heb ik al mijn contacten in Europa benaderd om te zien of zij een baan voor me hadden. Hoewel die gesprekken niet tot een baan leidden, kreeg ik wel waardevolle tips en inzichten over werken en leven in Europa. Mijn partner had een sollicitatiegesprek bij Tap en het team daar bood vriendelijk aan om mijn CV door te geven via hun netwerk. Toen ze mijn CV op hun bureau zagen belanden, zagen ze mij als iemand die een toegevoegde waarde kon zijn. Dus ging ik door het gesprek en kreeg ik de baan.”

Jullie wilden naar Europa verhuizen, maar wisten jullie al waarheen?

“We waren aan het kiezen tussen Spanje en Nederland, waarbij de laatste qua levensstijl dichter bij Sydney ligt. Amsterdam heeft een bloeiende internationale arbeidsmarkt en dus meer Engelstalige vacatures.”

Wat was je eerste indruk van Nederland?

“In het begin was ik geschokt dat ik bijna geen auto's zag, aangezien de meeste elektrisch zijn; in Australië begint we daar pas net mee! In plaats daarvan zie je alleen fietsen. Fietsen verandert de manier van leven compleet en ik denk dat het veel meer toevoegt aan de kwaliteit van leven. Ik moest ook wennen aan de Nederlandse rechtlijnigheid; hoewel Australië ook een low-context cultuur heeft, gaat Nederland daarin nog veel verder.”

Wat is jouw kijk op de Nederlandse tech-omgeving?

“Er zijn een aantal indrukwekkende merken van eigen bodem, maar als ik terugga naar mijn zoektocht naar een baan, was het niet gemakkelijk om posities te vinden in vroege startups en scale-ups. De markten zijn moeilijk op dit moment, maar misschien moet er meer lokaal worden geïnvesteerd in de risicovollere delen van onze innovatie-economie.”

Untitled-1-1.png

Een betere werk-privé balans en een strikte planning: Nederland in de ogen van Alpar Pelea

Wat vinden expats van het leven in Nederland? In onze serie Dutch Diaries delen expats hun ervaringen.

Is er een Nederlandse gewoonte die je niet snapt?

“Een van mijn collega's vertelde me eens dat een van de beste gevoelens ter wereld is om helemaal doorweekt te raken van de regen en daarna thuis een kop thee te drinken. Ik snap dat niet; ik wil gewoon liever niet nat worden. Ik begrijp heel goed dat het weer Nederlanders ervan weerhoudt om dingen te ondernemen.

Wat ik ook vreemd vond, is hoe laat winkels open zijn. Sydney is groot op het gebied van ochtendcultuur: mensen staan vroeg op, sporten en drinken koffie in cafés om 6 uur 's ochtends. Hier lijkt niets open te gaan voor half acht, zelfs de bakkers niet - dat was ook wennen.”

Welke anekdote vertel je je familie en vrienden thuis altijd over Nederland?

“Ik vertel ze altijd over de fietscultuur en hoe het je dagelijkse leven verandert. Veel steden zien de voordelen van het 15-minuten-concept en door te fietsen heb ik het gevoel dat ik het hier in Amsterdam beleef. Het is een grote verandering ten opzichte van Sydney, waar de meeste mensen overal naartoe rijden.”

Welke gewoonte zou je mee willen nemen van Australië naar Nederland?

“Ik heb me laten vertellen dat het geven van bijnamen erg Australisch is. Misschien is het onze manier om contact te maken met culturen en ze te overbruggen in onze werkomgeving. Vanuit mijn HR-achtergrond vind ik een open en ondersteunende werkomgeving belangrijk.”

Zie je jezelf de komende jaren nog in Nederland wonen?

“Ik wil hier minstens twee jaar blijven en kijken waar dat me brengt. Het eerste jaar is om je weg te vinden en het tweede om diepere verbindingen te maken en te begrijpen wat je meer of minder leuk vindt aan je nieuwe leven. Ik sta ervoor open en ben begonnen met Nederlands leren!”