Iedereen heeft recht op betaalbare warmte - het warmtenet is dus een maatschappelijke investering
"We gaan samenwerken aan een duurzame, betaalbare en betrouwbare warmtevoorziening", schrijft wethouder Rik Thijs van Eindhoven in zijn column van deze maand.
Published on December 28, 2024

Biocentrale Meerhoven © gemeente Eindhoven
We gaan in Eindhoven meer warmtenetten aanleggen. De aanleg hiervan om huizen duurzaam te verwarmen kost veel geld. Echter, als we niks doen om fossiele brandstoffen terug te dringen, dan kost de klimaatverandering ons nog meer.
Het is onmogelijk dat de aanleg van warmtenetten door de gebruikers wordt opgehoest. Vergelijk het met ons rioolstelsel. Dat is ook een maatschappelijke opgave waarvan we de kosten verdelen over iedereen, en de gemeente regelt het. Dat is zo vanzelfsprekend. Waarom voeren we bij de energietransitie dan een ander debat? Moeten we dit ook niet zien als een maatschappelijke investering waarbij we de kosten samen betalen, op een sociale manier?
Als wethouder maak ik me hard voor betaalbare warmte voor iedereen. We nemen de regie voor de aanleg van warmtenetten in Eindhoven. Een sociale energietransitie dus. Daarom richten we als gemeente nu een publiek energie- en warmtebedrijf op: Eindhoven Energie en Eindhoven Warmte. De opbrengsten blijven binnen het warmtebedrijf en de gebruikers ervan, en de winst gaat dus niet naar aandeelhouders van energiebedrijven.

Logboek Klimaat. Lees hier de eerdere afleveringen.
Verwarmen zonder gas
De komende jaren gaan we kijken hoe we huizen in Eindhoven gaan verwarmen zonder gas. Dat kan voor iedere wijk een andere manier zijn. Dat kan door warmtepompen, all electric of een warmtenet. De warmte voor die nieuwe warmtenetten kan opgewekt worden door middel van restwarmte van een waterzuiveringsbedrijf of datacenters. In Meerhoven ligt al jaren een warmtenet en verwarmt nu nog met restwarmte van de biomassacentrale. In de toekomst gebeurt dit door een meer duurzame variant, de restwarmte van datacenters.
Wat betekent dit nou voor onze inwoners? Uiterlijk 2026 moet duidelijk zijn welke huizen en wijken in de toekomst op een warmtenet aangesloten kunnen worden. Warmtenetten werken als huizen goed zijn geïsoleerd en niet iedereen heeft het geld om hun huis te verduurzamen. Ik heb gesproken met mensen die zorgen hebben over de betaalbaarheid. Die zorgen snap ik. We gaan daarom mensen helpen met verduurzamen, via subsidieregelingen, maar ook door bereikbaar te zijn voor alle vragen en mee te denken aan oplossingen, bijvoorbeeld via een Positief Energiecafé.
Vrije keuze
Natuurlijk is en blijft het een vrije keus om het huis te laten aansluiten op een warmtenet, maar hoe meer mensen meedoen, hoe beter en goedkoper. Wanneer inwoners uiteindelijk niet op een warmtenet willen, zullen zij zelf een aantoonbaar duurzaam/duurzamer alternatief moeten realiseren.
Ik hoop dus vooral dat we met een publiek energie- en warmtebedrijf gaan samenwerken aan een duurzame, betaalbare en betrouwbare warmtevoorziening in Eindhoven. Laten we deze uitdaging aangaan en zorgen voor een warme toekomst voor ons allemaal.