Logo

i-DEPOT of patent: welke kies je om je idee te beschermen?

In een serie blogposts geeft Marco Coolen een inkijkje in zijn werk als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij AOMB.

Published on December 15, 2024

ai-generated image - entrepreneur, secret formula

Hoe zwaar beveiligd de kluis ook is, een i-DEPOT kan je geheime idee nooit zo goed beschermen als een patent. (AI-generated image)

After having graduated from his study at the TU/e Eindhoven in 1998, Marco entered into service at Philips. In 2003, he successfully finished his MBA, after which he filled different technical and commercial management positions at Philips and Océ. Since September 2013, he has been working at AOMB as a patent attorney. He is registered as a Dutch and European Patent attorney since 2017. On IO+, he shares his knowledge on the world of patents. How do they work, why are they important, but also: when do they lose their usefulness?

Stel, je hebt een briljant idee of een innovatieve uitvinding. Hoe zorg je ervoor dat het ook echt van jou blijft? Veel mensen overwegen een i-DEPOT als goedkope en eenvoudige manier om hun creatie vast te leggen. Maar wat beschermt een i-DEPOT nu eigenlijk echt? En hoe verschilt het van een patent? Laten we dat eens onder de loep nemen.

Wat is een i-DEPOT?

Een i-DEPOT kun je zien als een digitale kluis. Het stelt je in staat om te bewijzen dat je op een bepaalde datum een idee of creatie had. Dit kan handig zijn bij geschillen, bijvoorbeeld als je moet aantonen dat je een idee eerder had dan een ander. Maar hier zit ook meteen de crux: een i-DEPOT biedt géén bescherming tegen anderen die jouw idee of creatie gebruiken. Het is puur een bewijsstuk, geen juridisch beschermingsmiddel.

Wat is een patent?

Een patent daarentegen gaat veel verder. Met een verleend patent krijg je exclusieve rechten op je uitvinding. Dit betekent dat je anderen kunt verbieden om jouw uitvinding te maken, te gebruiken of te verkopen. Het is een krachtig juridisch instrument waarmee je niet alleen kunt aantonen dat je een idee had, maar waarmee je ook actie kunt ondernemen tegen inbreuk op jouw rechten.

Het verschil tussen een i-DEPOT en een patent zit dus in de juridische bescherming. Een i-DEPOT geeft je geen exclusieve rechten, terwijl een patent dat wel doet.

De wereld van de octrooien

Aan de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Marco Coolen (AOMB) krijgen we een beter inzicht in de wereld van octrooien en patenten. Hoe werkt het, waarom zijn ze belangrijk, maar ook: wanneer verliezen ze hun nut?

View De wereld van de octrooien Series

De race naar de patentaanvraag

Een belangrijk aspect om te begrijpen, is dat patenten worden verleend aan degene die als eerste een aanvraag indient, niet aan degene die als eerste het idee had en dit geheim hield. Dus zelfs als jij een i-DEPOT hebt dat bewijst dat jouw idee dateert van vóór de aanvraag van een ander, heb je daar weinig aan. Als iemand anders eerder een patent aanvraagt voor jouw idee, ben je simpelweg te laat. Je i-DEPOT kan de verlening van dat patent niet tegenhouden.

Dit maakt duidelijk hoe cruciaal het is om een uitvinding tijdig te patenteren als je juridische bescherming wilt. Het kan het verschil maken tussen het succesvol beschermen van je innovatie en het verliezen van de rechten op jouw idee.

Wanneer kies je voor een i-DEPOT?

Een i-DEPOT kan nuttig zijn als je een idee hebt dat je (nog) niet wilt patenteren, bijvoorbeeld omdat het idee nog in de ontwikkelingsfase zit. Een i-DEPOT kan een nuttige tussenstap zijn, maar het is geen eindbestemming. Het kan ook handig zijn als aanvulling, bijvoorbeeld om samenwerkingen met derden te ondersteunen door aan te tonen dat je het idee eerder had. Maar het is geen vervanging voor een patent.

Kortom, een i-DEPOT is een laagdrempelige manier om je idee vast te leggen, maar het biedt geen enkele juridische bescherming. Als je je innovatie echt wilt beschermen, is een patent de enige manier om exclusieve rechten te verkrijgen. De investering en inspanning die gepaard gaan met een patent wegen vaak op tegen de bescherming en zekerheid die het biedt.