Hoe lees je een patent zonder gek te worden?
In een serie blogposts geeft Marco Coolen een inkijkje in zijn werk als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij AOMB.
Published on April 6, 2025

Marco, octrooi-expert bij AOMB sinds 2013, deelt op IO+ zijn expertise op over octrooien: hoe ze werken, waarom ze belangrijk zijn en wanneer ze hun waarde verliezen.
Wil je weten wat een concurrent precies beschermd heeft? Dan kan het lezen van een patenttekst je veel tijd, geld en problemen besparen. Maar laten we eerlijk zijn: een patent doorspitten voelt een beetje als het lezen van de algemene voorwaarden van je verzekering. Niemand doet het voor zijn plezier, maar soms is het simpelweg noodzakelijk.
Waar begin je?
Een patentdocument kan intimiderend overkomen. Pagina’s vol complexe juridische en technische taal - niet iets waar je als ondernemer op zit te wachten. Maar als je wilt weten wat er echt beschermd wordt, moet je even door de zure appel heen bijten. Zo pak ik het zelf aan:
- Begin met de samenvatting
Dit is de snelste manier om een eerste indruk te krijgen van wat de uitvinding doet. De samenvatting geeft vaak in een paar zinnen weer waar het patent over gaat. Is het relevant voor jou? Zo niet, dan hoef je niet verder te lezen. - Lees de claims (ja, echt!)
De claims zijn het kloppende hart van een patent. Hier staat exact omschreven wat juridisch beschermd is. Dit deel is vaak lastig te lezen, maar juist hier ontdek je of de innovatie overlap heeft met jouw eigen technologie of product. Tip: let vooral op de onafhankelijke claims (vaak claim 1), want die bepalen de kern van de bescherming. - Bekijk de figuurbeschrijving
Technische tekeningen en hun bijbehorende uitleg zijn vaak een stuk toegankelijker dan de lange juridische omschrijvingen. Ze helpen je een uitvinding sneller te begrijpen, zonder dat je eerst alle complexe bewoordingen hoeft te ontcijferen.

Marco Coolen, AOMB. Foto © Bart van Overbeeke
Kom je er niet uit? Probeer dit
Heb je nog steeds het gevoel dat je Latijn aan het lezen bent? Dan is er een handig hulpmiddel: ChatGPT of een soortgelijk taalmodel. Als het om een gepubliceerd patent gaat, kun je de tekst erin zetten en vragen om een eenvoudige uitleg. Dit kan je helpen om snel inzicht te krijgen in de essentie van een patent. Maar let op: doe dit nooit met een concepttekst van je eigen patentaanvraag! Je wilt absoluut niet dat jouw nog niet-gepubliceerde innovatie ergens per ongeluk wordt vastgelegd.
Waarom het de moeite waard is
Het lezen van een patent is niet de meest opwindende taak, maar het kan je enorm helpen om in kaart te brengen waar je concurrenten zich mee bezighouden en waar de ruimte ligt voor je eigen innovaties. Je voorkomt juridische problemen en weet precies hoe je om bestaande patenten heen kunt werken.
En als je het hebt overleefd…
Laten we eerlijk zijn: een patenttekst uitpluizen is niet het hoogtepunt van je werkweek. Maar als je het hebt gedaan, beloon jezelf dan. Een goede kop koffie, een stuk taart of iets anders lekkers. Want als je jezelf door een patentdocument heen hebt geworsteld, dan heb je dat dubbel en dwars verdiend!
De wereld van de octrooien
Aan de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Marco Coolen (AOMB) krijgen we een beter inzicht in de wereld van octrooien en patenten. Hoe werkt het, waarom zijn ze belangrijk, maar ook: wanneer verliezen ze hun nut?
View De wereld van de octrooien Series