Logo

Het Europese tech-ecosysteem bloeit, maar de financieringskloof is een pijnpunt

Atomico's State of European Tech Report 2024 toont de groei van het Europese tech ecosysteem in de afgelopen tien jaar en de grenzen ervan. Mauro duikt in het rapport voor deze nieuwe aflevering van Achter de Cijfers.

Published on November 27, 2024

Europe

Mauro verruilde Sardinië voor Eindhoven en is sinds 3 jaar redacteur bij IO+. Als GREEN+ expert houdt hij alle ontwikkelingen rondom de energietransitie nauwlettend in de gaten. Hij gaat graag op reportages en verrijkt zijn verhalen vaak met grafieken. Hij heeft meerdere series onder zijn hoede: Green Transition Drivers, Road to 2050, Achter de Cijfers.

Het ecosysteem van Europese technologie groeit omdat talent, kapitaal en ambitie floreren. Maar de vertraging in investeringen en een brede financieringskloof bedreigen de groei.

In de afgelopen tien jaar zijn de grootste stappen gezet in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Daar werd het meeste geld opgehaald, werden de meeste miljardenbedrijven opgericht en steeg het aantal mensen in de technologiesector het sterkst. Nederland volgt kort daarna, met veel bedrijven die meer dan 1 miljard dollar waard zijn en een groeiend aantal mensen dat in de technologie werkt.

Dat is de belangrijkste boodschap van het State of European Tech Report 2024 van durfkapitaalbedrijf Atomico. Het rapport, dat algemeen wordt erkend als een van de beste overzichten van de technologiesector in Europa, belicht de trends van het afgelopen decennium.

LIOF

Over Acher de Cijfers

In Achter de Cijfers ontrafelen we elke aflevering één cijfer en bieden we inzichten met behulp van grafieken en diagrammen.

View Achter de Cijfers Series

Financiering

Volgens het rapport is er sinds 2015 426 miljard dollar geïnvesteerd, een vertienvoudiging. Alleen al in 2024 is er meer geld opgehaald dan in het decennium voorafgaand aan 2014. Durfkapitaalfinanciering in Europese technologie is verdrievoudigd sinds 2015, toen $ 15 miljard werd opgehaald - voorspellingen voor 2024 suggereren een iets lager bedrag dan de $ 47 miljard die in 2023 werd opgehaald. De investeringen zijn de afgelopen jaren afgevlakt, maar er zijn opmerkelijke pieken bereikt in 2021 en 2022.

Zoals de kolomgrafiek hierboven laat zien, vertraagt de financiering. Ondanks de dalende niveaus zag Nederland de hoogste absolute financieringsstijging in 2024, met 2,5 miljard dollar vergeleken met 1,8 miljard dollar in 2023. Als gevolg hiervan is Nederland gestegen op de ranglijst en staat het nu vlak achter de top drie landen - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Het rapport gaat in op hoe de financiering zich verspreidt. Hoewel het VK de afgelopen tien jaar meer financiering heeft aangetrokken, groeien andere landen ook. In de afgelopen tien jaar hebben 21 Europese landen meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd, terwijl dat er in de tien jaar daarvoor slechts 7 waren. Het Europese gemiddelde samengestelde groeipercentage (CAGR) voor de afgelopen tien jaar is 13%. Kleinere landen overtreffen dit percentage aanzienlijk, zoals Kroatië met 75% en Tsjechië met 42%. Nederland vertoont ook een positieve trend, met een groeipercentage van bijna 20%.

Een diepe financieringskloof

Ondanks de algemene groei legt het rapport een aanzienlijke financieringskloof bloot tussen Europa en de Verenigde Staten. De analyse van Atomico laat zien dat Europese en Amerikaanse bedrijven nu in hetzelfde tempo groeien, maar dat Amerikaanse bedrijven grotere rondes ophalen. Zo haalde slechts 4,1% van de Europese techbedrijven die in 2015 werden opgericht rondes op van 15 miljoen dollar of meer. In de VS verdubbelt dit aandeel tot 8,3%.

Sinds 2015 is er in Europa ongeveer 300 miljard dollar opgehaald in groeifase rondes. Volgens het rapport zou dit aantal verdubbeld zijn als bedrijven dezelfde toegang tot kapitaal hadden als hun internationale tegenhangers. Daarbovenop rekenen Europese investeerders op Amerikaanse investeerders om nog eens $75 miljard te overbruggen. De totale Europese financieringskloof voor groeistadia bedraagt dus 375 miljard dollar.

innovationorigins_a_map_of_Europe_with_links_connecting_all_cou_3c3bedf1-7082-4f51-a72a-4336cab4253d.png

EU startups willen sneller groeien en vragen om nieuwe wettelijke status

EU Inc is een petitie gestart om een nieuwe wettelijke regeling op te zetten. Daarmee wil het de groei van startups tot sterke scaleups bevorderen. IO sprak met een van de initiatiefnemers.

Waar gaat het geld naartoe?

Drie cijfers vatten de investeringstrends van de afgelopen tien jaar samen. In 2024 ging 21% van het geïnvesteerde geld naar bedrijven die duurzaamheid aanpakken, 31 AI en machine learning (ML) bedrijven bereikten 1 miljard dollar en 23% van de financiering onder de 5 miljoen dollar ging naar AI en ML.

In de afgelopen tien jaar is fintech naar voren gekomen als de kracht van Europa, aangevoerd door bedrijven als Revolut, Stripe en Klarna. In de afgelopen 5 jaar was deze sector verantwoordelijk voor 24% van de nieuwe bedrijven met een waardering van meer dan $1 miljard.

Europa investeert een groter deel van het kapitaal in duurzaamheidsondernemingen dan de VS - 21% versus 11%. 95% van deze financiering is bestemd voor de financiering van technologieën om klimaatverandering tegen te gaan, en niet zozeer voor aanpassing aan het klimaat of voorbereiding. Onder invloed van grote deals werd in 2023 een piek van 27% bereikt. Ondanks de intense investeringen vertegenwoordigen duurzaamheidsbedrijven slechts 5% van de bedrijven die tussen 2020 en 2024 de drempel van $ 1 miljard overschreden.

Uitdagingen en kansen

In de afgelopen tien jaar is de totale waarde van het Europese tech-ecosysteem vervijfvoudigd en zal in 2021 de grens van 3 biljoen dollar passeren. Naast de financieringskloof is een ander zorgwekkend inzicht dat uit het rapport naar voren komt dat een zesde van de waarde die door Europese startups wordt gecreëerd, verloren gaat door verplaatsing van het hoofdkantoor naar de VS. De verplaatsing van hoofdkantoren heeft een impact op talent, kennis, kapitaal en economische output. 85% van de bedrijven die tussen 2000 en 2014 zijn opgericht en vanaf 2021 zijn verhuisd, zijn naar de VS verhuisd, waar de kans groter is dat bedrijven met een waarde van miljarden een beursnotering krijgen.

Hoewel investeringen in deeptech de afgelopen jaren aan belang hebben gewonnen, blijft de omvang van de financiering achter bij die van de VS en Azië. Sinds 2015 hebben Amerikaanse deeptech-startups meer dan 310 miljard dollar aangetrokken, Aziatische 123 miljard dollar en Europese 94 miljard dollar. De lagere beschikbaarheid van groeikapitaal op het oude continent belemmert ook de expansie.

Toch zijn de uitzichten op de lange termijn positief. Miljardenbedrijven kwamen op in 30 landen. Het aantal exits - dat is wanneer een derde partij een startup-bedrijf koopt - groeit en het ecosysteem om hen te ondersteunen wordt volwassen. Als mogelijke oplossing voor de groeiproblemen suggereert het rapport dat een grotere betrokkenheid van pensioenfondsen nodig is. Alle elementen zijn aanwezig, maar het is tijd dat Europa zijn ambities opschaalt om concurrerend te blijven op het gebied van innovatie.