Logo

Het Canadese StarIC treedt toe tot het Photondelta-ecosysteem

Via een R&D-kantoor in Utrecht brengt StarIC zijn expertise op het gebied van elektronica voor fotonica naar het Photondelta-ecosysteem.

Published on May 24, 2025

brewbart_merging_electronics_and_photonics_in_one_system_chip_f_bb44872e-9cb2-4b0f-ab60-47d25e121fcf.png

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Het Canadese IC-ontwerpbureau StarIC is de Atlantische Oceaan overgestoken en heeft een R&D-kantoor geopend in Utrecht, waarmee het zijn expertise op het gebied van elektronica voor fotonica naar het Photondelta-ecosysteem brengt.

Hoewel licht vanwege zijn eigenschappen voor bepaalde taken superieur is aan elektronen, kunnen fotonen nooit zonder de hulp van hun geladen elektronische neefjes. Lichtgebaseerde chips hebben stroom, aandrijfelektronica en een interface met de buitenwereld nodig. Toch is het ontwerpen van de elektronica die licht helpt te doen waar het goed in is totaal iets anders dan het ontwerpen van de fotonische geïntegreerde schakeling (PIC) zelf.

Hier komt StarIC om de hoek kijken. Het bedrijf is gevestigd in Toronto, Canada, en opgericht in 2019. Het is gespecialiseerd in analoog en gemengd signaal elektronisch ontwerp. De laatste term wordt meestal gebruikt voor chips die heen en weer schakelen tussen analoge en digitale signalen. Toch is er geen reden waarom dit niet ook zou kunnen gelden voor elektronische en fotonische signalen. Hier zag StarIC een kans voor zichzelf. Het ontwerp van componenten zoals drivers, transimpedantieversterkers, serializer/deserializer-transceivers (Serdes) en besturingscircuits die speciaal zijn ontwikkeld om samen met PIC's te werken, is uitgegroeid tot een van de belangrijkste onderscheidende factoren van het bedrijf.

Echte waarde

“Het is echt waardevol om elektronica-experts in huis te hebben die verstand hebben van fotonica. We hebben mensen die begrijpen wat onze klanten willen bouwen, die weten welke vragen ze moeten stellen en die de typische valkuilen kennen. Voor zover ik weet, zijn er maar heel weinig bedrijven die op dit snijvlak van vaardigheden kunnen opereren”, zegt Imran Ahmed, CEO van StarIC.

innovationorigins_a_chip_that_is_empowering_humankind_on_countl_5a250387-8b59-42e3-a784-668c92d9b2a7.png

Kabinet versterkt fotonicatechnologie in Nederland met steun PhotonDelta

Het kabinet vervroegt een bijdrage van € 53,8 miljoen voor het Nationaal Groeifonds-project PhotonDelta.

StarIC kan een ontwerp op maat leveren, helemaal vanaf nul. Maar het bedrijf is ook begonnen met de ontwikkeling van bouwstenen die tot op zekere hoogte als Lego kunnen worden gecombineerd om een oplossing te creëren. Deze aanpak is gebruikelijk in elektronisch ontwerp, maar de standaardisatie in fotonica is nog niet ver genoeg gevorderd om alle ontwerpspecifieke aanpassingen achterwege te laten. Ahmed: "We blijven zoveel mogelijk maatwerk leveren, maar we hoeven in ieder geval niet helemaal vanaf nul te beginnen. De wereld van de fotonica verandert snel en we hebben gemerkt dat veel klanten deze aanpak waarderen."

Sinds het begin van het jaar is het voor Nederlandse en Europese fotonica-bedrijven gemakkelijker geworden om gebruik te maken van de diensten van StarIC. Het Canadese bedrijf is toegetreden tot het Photondelta-netwerk, dat zich richt op het versnellen van de commercialisering van geïntegreerde fotonicatechnologie. Daarnaast heeft StarIC onlangs een R&D-kantoor geopend in Utrecht.

Beide stappen zijn een win-winsituatie voor alle betrokkenen, aldus Ahmed. “Er zijn veel synergieën. We profiteren van het feit dat we deel uitmaken van een toonaangevend ecosysteem met veel potentiële klanten en partners, om nog maar te zwijgen van het talent dat we hier kunnen aantrekken. Omgekeerd kunnen we veel van de innovaties die hier ontstaan en worden ontwikkeld ondersteunen, waardoor we de technologie en het ecosysteem verder helpen ontwikkelen.”