Logo

Groeiend Bestronics wil ook op BIC meer activiteit

"Wij focussen op duurzame samenwerking. We kunnen wel een keer een prototype maken, maar we zoeken klanten die echt met ons willen groeien."

Published on March 29, 2025

Brainport Industries Campus

Brainport Industries Campus

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.

Drie jaar geleden opende Bestronics een vestiging op Brainport Industries Campus (BIC) met de ambitie om daar prototyping een vaste plek te geven. De hoofdlocatie in Veldhoven draait vier volledige productielijnen, terwijl BIC bedoeld was als een dynamische testomgeving voor nieuwe ontwerpen. De prototypes rollen er geregeld van de band, maar de samenwerking met andere bedrijven op BIC is tot nu toe beperkt gebleven. "Het gaat niet vanzelf, daar moet je actief mee bezig zijn," zegt Roel Vos, COO van Bestronics. Nu richt hij zich rechtstreeks tot de andere BIC-huurders: "Laten we samen kijken wat we kunnen betekenen." De hulp die daarvoor wordt geboden door het management van BIC is daarbij alvast heel welkom.

Een aparte tak van sport 

Bestronics is gespecialiseerd in de productie van printplaten en elektronica-assemblage. "Prototypen is bijna een vak apart," legt Vos uit. "Je wilt niet dat het reguliere productieproces verstoord wordt door kleine testseries. Daarom is BIC ideaal: daar kunnen we experimenteren en leren, zonder dat het de doorlooptijd in Veldhoven beïnvloedt."

Toch blijkt het in de praktijk lastig om de beoogde samenwerking op gang te brengen. "We hebben een prachtige lijn neergezet, en we maken er wel gebruik van, maar het is zonde dat er niet méér gebeurt," zegt Vos. "Het blijft nu vooral bij interne prototypes en externe opdrachten."

Roel Vos (via Linkedin)

Roel Vos (via Linkedin)

Waarom samenwerken? 

De toegevoegde waarde van Bestronics voor bedrijven op BIC - en omgekeerd - is volgens Vos evident: "Alles wat met elektronica en PCB's te maken heeft, kunnen wij maken. Dat kan al vanaf een enkel printplaatje, volledig lokaal en met korte doorlooptijden. Het design laten we graag aan anderen over, maar we kunnen wel meedenken over maakbaarheid en efficiëntie."

Een voorbeeld is de samenwerking met Moving Intelligence, een bedrijf dat zijn hele productieproces bij Bestronics neerlegt. "Zij leveren design, wij maken de printplaten, we testen ze, we bouwen ze in, we assembleren ze en we sturen ze op naar de klant.”

De kracht van lokale productie 

Wat Bestronics bijzonder maakt, is de manier van werken. "We hebben een lean productiesysteem ontwikkeld waarmee we heel flexibel kunnen schakelen," zegt Vos. "We hebben zeven SMD-lijnen en hoogwaardige certificeringen, waaronder automotive en medisch. Dat betekent dat we breed inzetbaar zijn en aan de hoogste eisen voldoen."

Vos benadrukt ook het belang van lange klantrelaties. "Wij focussen op duurzame samenwerking. Natuurlijk kunnen we een keer een prototype maken, maar we zoeken klanten die echt met ons willen groeien. Dan kunnen we samen stappen zetten naar opschaling. Je ziet dat ook aan ons klantenbestand: de langdurige relaties overheersen."

Marnix-Zoutenbier_Vincent-Bos.jpg

Als gewone data niet meer genoeg zijn: Demcon toont de kracht van synthetische data

Hoe Demcon Data Driven Solutions de toekomst vormgeeft met algoritmiek en synthetische data.

Wat betekent dat voor BIC? 

Volgens Vos is de oplossing eenvoudig: "We moeten gewoon beter zichtbaar maken wat we kunnen. We zouden in kaart kunnen brengen welke bedrijven op BIC elektronica nodig hebben en actief contact zoeken. Misschien moeten we gewoon een keer een borrel organiseren en de deur wagenwijd openzetten." Ook het BIC-management speelt een actieve rol om het campus-ecosysteem zo goed mogelijk te laten werken. Voor Bestronics betekent dat dat er makkelijker onderlinge contacten tussen de relavante partijen kunnen worden gelegd.

Een ander idee is om startups meer op BIC te bedienen. "We werken al samen met innovatieve bedrijven van de High Tech Campus, en dat werkt fantastisch. Startups hebben vaak behoefte aan ondersteuning bij de productie, en wij kunnen ze helpen van prototype naar opschaling. Dat zou op BIC ook heel goed kunnen."

Coatinglijn 

Ondertussen groeit Bestronics ook in Veldhoven stevig door. "We hebben een nieuwe coatinglijn opgezet en recent een nieuw ERP-systeem geïmplementeerd. Dat helpt ons om nog efficiënter te werken. Daarnaast willen we via overnames groeien. Er zijn veel kleinere productiebedrijven die technisch sterk zijn, maar moeite hebben om te schalen. Wij kunnen ze helpen door ze in onze werkwijze te integreren." Dat doel is binnen bereik gekomen dankzij de investeringen door ING en OxGreenfield vorig jaar. Samen hebben die partijen nu tweederde van de aandelen van Bestronics.

Het uiteindelijke doel? "We willen verdubbelen in capaciteit," zegt Vos. "En dat kan, zonder dat we ons hoofdkantoor in Veldhoven groter hoeven te maken. We hebben hier nog ruimte: we kunnen meer shifts draaien en blijven investeren in innovatie." Problemen op de arbeidsmarkt ziet hij niet. “Dat komt omdat we al onze operators helemaal zelf opleiden. We hebben zelfs een kapper aan het werk gehad die wel eens toe was aan iets anders. Voor ons is dat geen probleem.”

Voor BIC mikt Vos vooral op meer samenwerking. "We zitten hier niet voor niets. We hebben de middelen en de kennis, en we willen die graag delen. Dus aan alle bedrijven op BIC: kom langs, kijk wat we doen, en laten we ontdekken wat we voor elkaar kunnen betekenen!"

Gesponsord

Dit artikel is gemaakt in een samenwerking tussen Brainport Industries Campus en onze redactie. IO+ is een onafhankelijk journalistiek platform dat zijn partners zorgvuldig uitkiest en uitsluitend samenwerkt met bedrijven en instellingen die achter onze missie staan: het verhaal van innovatie verspreiden. Op die manier kunnen wij onze lezers waardevolle verhalen aanbieden die volgens journalistieke richtlijnen tot stand zijn gekomen.

Wil je meer weten over hoe IO+ samenwerkt met andere bedrijven? Klik hier